Friday I´m In Love - Ett stort hjärta

Friday I´m In Love - Ett stort hjärta

Idag släpps en dokumentär om Anders Christiansen och hans hjärta på Viaplay och därför skriver jag om vår kapten idag.

Under januari 2016 gjorde Malmö FF klart med en dansk offensiv mittfältare vid namn Anders Christiansen som närmast kom från Chievo Verona och även om han i något sammanhang hade kallats "Danmarks Xavi" var det för mig en helt obekant spelare som värvades till truppen.

Det tog dock inte lång tid för AC att visa att han var något alldeles speciellt och det visade sig snabbt att dansken hade mer i sig än bara kreativt spel i sista tredjedelen, han tog stort ansvar över hela plan och bidrog i hög grad till MFF:s aggressiva presspel.

Utöver förtjänsterna som fotbollsspelare, vilka varit så vassa att han varje år han varit förskonad från skador har rankats som allsvenskans bästa spelare, har Anders Christiansen även visat ledarskap och inte minst ett stort hjärta, både bildligt och bokstavligt, skulle det visa sig.

Just som AC var inne på sin åttonde himmelsblå säsong, där han var dynamon i Henrik Rydströms relationsbygge, kaptenen som drev projektet på plan och som var kittet som band ihop talanger som Sebbe och Hugo med veteraner som Sergio och Isaac, började Anders förstorade hjärta ge sig till känna.

En sommardag på träningsplanen svartnade det för Anders och han sjönk ihop. Chocken för lagkamrater, ledare, supportrar, föreningen, men framför allt hans familj, blev enorm och innan lugnande besked kom att AC hade tagits om hand och förväntades klara sig knöt sig magen och i bröstet bildades ett svart ångesthål.

Idag är Anders Christiansen tillbaka på fotbollsplanen och han laddar för en nionde säsong i Malmö FF (minus halvåret 2018 i KAA Gent). Det medicinska vetenskapen har gjort sitt och med fantastiska tekniska lösningar, tillsammans med AC:s eget mod, vilja och mentala och fysiska styrka är miraklet ett faktum, vår kapten spelar fotboll igen.

Jag ser fram emot att se dokumentären om Anders, det känns viktigt, men det kommer också att kosta på känslomässigt. Tårarna kom redan när jag såg trailern och det är svårt att förklara hur otroligt fäst man blir som supporter vid våra älskade kulturbärare. För precis det har han blivit. En kapten och kulturbärare i Malmö FF.

Det känns vackert att den här sagan, som kunde slutat så bottenlöst sorgligt, nu i stället fortsätter ljust och vackert på Anders Christiansens egna villkor. Det är alla fotbollsälskare och framför allt Anders värd. Vi skall vara tacksamma för att vi har fått vara med om AC:s era i Malmö FF, men vi skall vara ännu mer tacksamma för livet.

Idag för tio år sedan skrev Henrik Zackrisson denna matchrapport efter en gedigen tävlingspremiär i Svenska Cupen.

Veckans låt är på texttemat, här är Chris Isaak med Heart Full Of Soul.
 

Pontus Kroon2024-03-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?