Friday I´m In Love - Glad Midsommar Serieledare!

Friday I´m In Love - Glad Midsommar Serieledare!

Midsommarhelgen bjuder sällan på fotbollsrelaterade minnen, men för tjugonio år sedan var en himmelsblå skyttekung i fotbollsvärldens centrum.

Jag är ingen landslagssupporter och det som Janne Anderssons gäng håller på med intresserar mig föga, men som i alla sammanhang finns det undantag och detta undantaget delar jag med miljoner svenskar, nämligen VM-sommaren 1994.

En förutsättning för att jag ens skall kolla resultatet dagen efter är att det finns någon himmelsblå anknytning i laget, vad gamla AIK:are, Göteborgare och Djurgårdskisar sysslar med i blågul dräkt kommer aldrig att intressera mig, men 1994 såg det annorlunda ut, stommen i VM-laget var himmelsblå.

Där fanns en målvakt med Öster- och Blåvittanknytning, en legendarisk kämpe vid namn Ingesson och lite lullull i form av Kenneth Andersson och folkhems- och lantisfavoriten Brolin, men centrallinjen som bar laget till bronset var ett råbarkat gäng världsspelare med MFF-bakgrund.

Jonas Thern, Stefan Schwarz, Patrik Andersson, Roger Ljung och Martin Dahlin fick till och med ha en egen kvadrat på träningarna för att det smällde så hårt i den kvintetten att skaderisken för de andra veklingarna var för stor. Malmöpågarna var på en annan nivå även mentalt.

På midsommarafton spelade Sverige gruppspelsmatch mot Ryssland i Pontiac Silverdome utanför Detroit, en arena Arne Hegerfors kallade "Silverduum" och där Elvis Presley nyårsafton 1975 spräckte sin jumpsuit i skrevet och fick byta om medan bandet underhöll den sextiotusen-hövdade publiken.

Efter en tuff inledning med ett ryskt ledningsmål redan efter fyra minuter gick Sverige till pausvila med 1-1 efter en straffutjämning av Brolin. Sedan kom andra halvlek och Martin Dahlin show.

Först språngnickade den stekhete Lundensaren in 2-1 i bortre hörnet på inlägg från vänster och till slut punkterade han matchen med ännu en språngnick rätt upp i krysset på ett inlägg från höger och matchen slutade 3-1. För svenska fotbollsälskare var det för alltid en midsommar att minnas.

Årets midsommar kretsar mer kring MFF:s silly season och en lite malplacerad träningsmatch mot IFK Göteborg, men sillen, nypotatisen och jordgubbarna kommer att smaka bra ändå, inte minst då laget i vårt hjärta är i serieledning. Våren har lett mot oss himmelsblåa själar och jag tror vi får en en gyllene höstsäsong tillika.

Njut av sommaren, solen och helgen och låt oss sedan sluta upp kring laget och tillsammans ta vårt tjugotredje guld. Framåt Malmö!

Idag för tretton år sedan var det onsdag och mångårige redaktionskamraten John Börén skrev om bland annat Eric Cantona i sin lista.

Veckans låt är en låt som fångar svensk sommar på en unikt sätt. En av världens finaste jazzvokalister, Monica Zetterlund, ironiserar fjäderlätt och kärleksfullt över den svenske mannen. Bara luta er tillbaka och njut.



 

Pontus Kroon2023-06-23 12:55:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?