Friday I´m In Love - Yes, I´m Still A Pig

Friday I´m In Love - Yes, I´m Still A Pig

Tydligen har det språkliga förfallet nått ända in i Sveriges riksdag, så med hjälp av några metaforer kring MFF skall jag ägna den här krönikan åt lite folkbildning.

När jag var barn var talesätt och ordspråk något man lärde sig tidigt. Liknelser med djurs attribut och förmågor, eller att på andra sätt med jämförelser beskriva mina egna eller någon annans egenskaper var för mig ett sätt att berika mitt eget språk och samtidigt på ett bildligt sätt förklara och tydliggöra olika fenomen för andra.

Idag tycks en hel befolkningsgrupp och deras politiske ledare helt ha missat detta språkliga smörgåsbord och det är ju synd, inte minst då just denna grupp anser sig vara de som allra mest värnar om vårt lands traditioner och vårt språk.
Så för att hjälpa dem på traven och fylla kunskapsluckan skall jag ge lite exempel på talesätt som innehåller just djur och som kanske kan karaktärisera en del MFF-profiler:

"Jo Inge Berget ser ut att vara hungrig som en varg idag" betyder inte att Jo Inge lämnar Stadion när det är fullmåne för att sätta sig i Pildammsparken och yla, utan att vår norske kämpe löper extra mycket i presspelet.

"Daniel Andersson är sluten som en mussla" betyder inte att vår sportchef har skal och smakar gott med vitlök, persilja och vitt vin, utan att han inte avslöjar klubbens värvningsplaner för media.

"Ola Toivonen är listig som räv" betyder inte att vår offensive strateg bor i en jordlya och fångar höns på natten, utan att han har en enorm spelintelligens som ofta ställer motståndaren inför stora problem.

"Isaac Kiese Thelin är stark som en oxe" betyder inte att vår förre powerforward är kastrerad och drar omkring på en kärra, utan att han allt som oftast vinner sina närkamper på grund av sin goda fysik.

"Jonas Thern var klok som en pudel" betyder inte att vår forne mittfältsstrateg hade en bisarrt klippt afro och svans med en stor tofs, utan att han hade en unik förmåga att läsa spelet och slå de mest intelligenta passningarna.

"Anders Christiansen var arg som ett bi" betyder inte att vår kapten tänker flyga iväg och producera honung i svartgulrandig överkropp, utan att han har blivit heligt förbannad (troligen på grund av att någon mindre fotbollsbegåvad motståndare har sparkat ner honom).

Ja, ni hänger med så här långt va? Bra, då tänkte jag avsluta med att förklara det som startade hela kontroversen och avslöjade den massiva okunskapen om talesätt, nämligen "du kan sminka en gris, men det är fortfarande en gris". Ett ovanligt roligt talesätt tycker jag, även om jag föredrar den engelska förlagan "you can put lipstick on a pig, but it`s still a pig".

För att inte kränka någon ömfotad läsare så skall jag exemplifiera med mig själv. Ibland när jag var yngre och spelade fotboll med mina kompisar kunde jag bära en MFF-matchtröja för att känna mig lite bättre. För att rentav fantisera att jag var en en av idolerna i mitt hjärtas lag. Men hur mycket jag än försökte försköna min fotbollsaura var jag bara en medioker division sex-spelare.

Trots den vackra MFF-tröjan så var jag den jag var. Du kan sminka en gris, men det är fortfarande en gris. I´m still a pig, it´s a fact.
Sånt är livet, det är bara att härda ut och det blir säkert lättare för en del som nu kanske inte tar alla talesätt bokstavligt. Det är min gåva till er.

Idag för 41 år sedan tog Ingemar Stenmark sitt första OS-guld genom att vinna herrarnas storslalom i Lake Placid. Ingemar åkte mellan portarna som en skållad råtta. Det betyder inte att Ingemar såg ut som en pälsflådd gnagare utan att han åkte skidor i storslalombacken oerhört fort.

Veckans låt får följa temat, här är Accepts klassiska Fast As A Shark.

Trevlig Helg!


 

Pontus Kroon2021-02-19 10:12:35
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?