Friday I'm in love - Intervju: "Jag vägrar att gå på match och veta att flaggan är därhemma"

Friday I'm in love - Intervju: "Jag vägrar att gå på match och veta att flaggan är därhemma"

Bara 14 år gammal är han redan något av en veteran som supporter, flaggmakare och stämningshöjare. Anton Andersson brinner verkligen för att stötta MFF och på söndag när Stadion ska fyllas till bredden är han självklart på plats och då, om allt går som planerat, med en ny flagga.

När jag efterlyste Anton på bland annat Twitter för att kunna skicka bilder jag tagit av hans flagga till honom var det många som kände igen den och kommenterade med beröm som "snyggaste flaggan", "grymt snygg", "sett den granna flaggan på ståplats" och liknande. Jag hade också sett den tidigare men under Juventus-matchen fick jag se den på riktigt nära håll då vi satt (ok stod på sittplats) på samma sektion. Jag blev redan då imponerad av hans engagemang och av honom som person. Efter att nu ha fått en lite längre pratstund med honom är jag övertygad om att han kommer att bidra till en positiv supporterkultur kring MFF i många, många år framöver. 

Anton med sin flagga vid Juventus-matchen. (Bild: Peter Lind)

Vi träffades på de himmelsblå bänkarna vid Stadion innan matchen mot Örebro som vi båda skulle se från norra läktaren, jag på ståplats och Anton på Norra blå. 

Hur länge har du gått på MFF:s matcher?
- Jag har haft årskort ända sedan jag var nio på Norra blå. Men första matchen jag vet att jag var på satt jag ovanför på andra sidan ståplats, på södra, 3-1 tror jag det blev mot Falkenberg. Emil Forsberg gjorde mål, det är det enda jag kommer ihåg. Jag tror det var min första match och då var jag… inte alls gammal.

Jag var på min första när jag var sex år och man kommer ju inte ihåg detaljer, man minns kanske mer stämning, känsla.
- Ja, jag vet att jag kände att det här känns bra, här vill jag vara. 

Var du med familjen då? 
- Ja, det var med pappa. 

Pappa är ju här även idag, men nu går ni var för sig eller?
- Ja, han går för sig själv och jag går på norra blå nu. Men jag är ju 14 nu så det är sista året där, så nästa år blir det ståplats.

Hur är det egentligen på Norra blå?
- Det är fantastiskt! Och innan Corona var det ännu mer fantastiskt! Jag och ett par kompisar vi stod alltid där längst nere. Och så märkte dom ledarna på Norra blå att det är han som sjunger mest och det är knappt nån som sjunger här. Så då gav dom mig en megafon så att "du får bli lite sådär som en mini-capo för Norra blå" och dom ville att jag skulle leda Norra blå lite och få dom och sjunga och så. Då träffade jag nya som också kom och ställde sig där nere. Så stod vi där allihopa och sjöng och sånt. Dom är 06:or så nu står dom ju på ståplats, men jag är ju kvar.

När gjorde du din flagga du har nu?
- Flaggan gjorde jag inför säsongen 2018. Då efter att vi fått två stjärnor så tänkte jag att jag måste! Jag har alltid sett upp till flaggorna. När jag var liten kollade jag på videoklipp på nätet från marscher och sånt. Jag tror att jag har kollat igenom hela Supras Malmös youtubekanal. Vartenda klipp. Minst tre gånger. För jag tyckte att supporterkulturen var så bra här i Malmö. Jag älskade det! Så då ville jag vara med själv och bidra och jag hade sett folk flagga på Norra blå. Först sydde jag flaggor själv hemma, dom var väl typ en meter stora eller nåt sånt. Jag kommer ihåg min första flagga, den var av nåt gammalt lakan och nåt förkläde och det stod MFF i så där halvdant ihopsytt.

Det är ju lite av charmen, att det kan finnas alla sorters flaggor. Men den du har nu, har du gjort den på Supporterhuset?
- Ja, den är gjord på Supporterhuset. Och jag ska göra en ny nu faktiskt.

Vad bra, precis det hade jag  fråga dig om, ifall du har nån ny på gång.
- Jag har en till på G, jag skulle egentligen åkt dit i veckan men fick förhinder. Så nu ska jag dit på tisdag. Det kommer att vara samma grund som denna är, men mycket större, nästan dubbelt så stor...

Är det sant? Jag tycker redan denna är stor!
- Ja, och folk som inte flaggar själv tycker nog det. Och, alltså, innan så var det många sjukt stora flaggor här. Men nu har det blivit lite mindre och mindre. Och alla dom som har dom rktigt stora flaggorna kanske inte är här nu, på grund av Corona, man kanske inte alltid får biljetter

Och inte biljetter på stå
- Nej, och då har man inte alltid med sina flaggor och sånt. Men jag själv tycker att denna är alldeles för liten nu. Och tänker att jag måste göra nåt större, jag måste göra nåt mer. Så just nu är tanken att det ska vara som denna är nu, med samma grundlayout. Sen ska där stå, på det himmelsblå högst upp ska det stå ”Mot den” i mörkblå text och sen är det mörkblå med dom två stjärnorna och sen på det vita ska det stå med mörkblå text ”tredje stjärnan”. Jag kommer att ha klart flaggan innan Mjällbymatchen. Jag kommer att ha kvar den här flaggan, kanske hänga upp den .Den har varit en stor del för mig länge.

- Men, för mig är det ändå en ganska simpel flagga, den är enkel att göra, bara att sy ihop och så måla på båda sidor. Det tog inte så lång tid, jag var där två gånger kanske.

Men som nu då när du har hamnat på andra platser än Norra blå, när du fått biljetter på sittplats till exempel, hur är det att flagga då?
- Om jag får uttrycka mig, kanske lite illa så: Det är skit. På Norra blå är det ganska dåligt ibland, det är en del som säger till, men med barn kan man ändå hantera det. Jag har oftast bara vänt mig om och sagt till, och så ser man att de ändå står och kollar i mobilen.

Eller så kan man ju be dem att ta platser högre upp
- Ja, precis jag säger det, du kan väl flytta dig nån annanstans. I och med att man nu varit på andra platser så är det ju inte barn direkt som säger till en. Som nu senast med den äldre damen.

Här krävs lite förklaring: Mot Juventus var både jag och Anton på sittplats, övre etage, alltså på sittplats. Anton hade som alltid sin flagga och ställde sig längst fram. Några tyckte att flagganvar i vägen men flyttade sig högre upp. Jag tänkte direkt på hur bra han anpassade sin flaggning, han flaggade mycket men vid tilfällen då det inte störde sikten på spelet. Några som ställde sig intill tog ock vid en del tillfällen över flaggan, tog ingen hänsyn och flaggade även mitt under Juventusanfall som pågick mitt framför oss. Detta skapade stor irritation hos några som sa ifrån och Anton hamnade lite mittemellan. 

Fast, hon sa väl egentligen att det var helt okej att du flaggade. Det var när de där killarna tog flaggan och flaggade hela tiden, även mitt i anfall som det bölev tjafs. Det kan irritera även mig. Men du anpassade ju när du flaggade.
- Jag försöker ju att inte flagga när det är anfall för jag vet att då vill ju folk se och även på Norra blå vill ju folk se. Och det är ju fortfarande halv stå och halv sittplats där. Och, ja, man får lära sig helt enkelt.

Ja, att man anpassar efter situationen, det är ju lite motsvarande att stå upp på sittplats.
- Ja exakt, det gör man ju inte hela tiden tycker jag, utan, man får respektera att det är sittplats. På Norra blå gjorde vi ju så att vi som stod upp gick längst fram så kan de som sitter ner vara lite längre upp så såg dom över flaggorna och vi alla var överens om att vi flaggar inte under anfall. Vi vill ju också se, även om vi även har fokus på våra flaggor. Men, ja, man måste verkligen anpassa sig.

Hur tänker du kring det här som nu hände Sirius, att man inte fick ha stora flaggor och banderoller.
- Jag tycker det är dåligt, eller ja, jag tycker rent ut sagt att det är fruktansvärt! Det ska inte vara sån kollektiv bestraffning. De som inte beter sig, alltså, jag tyycker själv det är coolt när man bränner, men jag förstår att polisen inte tycker det.Men då får man vara tydliga och försöka ta bort dem som gör det. Jag tycker kanske inte man ska göra det på det sättet men om man måste göra nåt så är det så. Jag skulle bli jättearg om jag, som bara flaggar inget annat, inte fick ha med min flagga. Jag har sagt det när jag snackat med mina kompisar att ja, då får jag väl smuggla in den på nåt sätt. Jag vägrar gå till en fotbollsmatch när jag vet att jag har flaggan hemma -och så stå där och tänka att jag hade kunnat flagga just nu. Det är nog den värsta känslan,det vore så jobbigt för mig att gå på en match då, att känna att jag hade kunnat stötta mer. Det skulle göra så ont inom mig att veta att flaggan ligger därhemma, den gör ingen nytta därhemma. Vad gör flaggor?

Hur mycket ser du nu fram emot Mjällbymatchen och din riktiga plats.
Det är så sjukt stort att jag ska vara där med ny flagga, när det är allmän flaggdag. Och jag måste ju få klart den tills det. Jag skiter i om jag får skippa hur många aktiviteter som helst, om jag får skippa mat och grejer, jag ska ha den klar till Mjällby hemma! Och då ska jag gå med i marschen också. Så det gör ju det också viktigt att jag får klart den till dess.

Anton på sin ordinarie plats, långt fram på Norra Blå. Nästa gång vi ser honom här är det, om allt går som det ska, med en nytillverkad flagga. (Bild: Peter Lind)
__________________

Idag för 7 år sedan: Då spelades en match som hamnar långt upp på listan över matcher jag minns, trots att jag egentligen inte ens skulle vara på plats för att se den. MFF skulle möta Olympiacos i Champions League. Jag hade just då inte årskort och hade inte lyckats få biljett. På morgonen matchdagen kom en kollega, som tidigare flera gånger frågat om jag kunde ordna biljett åt honom, återigen och frågade mig om jag hade biljett till matchen. Jag svarade bittert och irriterat nej, och fick då veta att en annan kollega, med biljetter, blivit sjuk och inte kunde gå. Kanske ville jag köpa hans biljett? Ja, vad tror ni själva. Jag var på plats tidigt, ville insupa atmosfären och verkligen ta in att vi var där, i "finrummet", i CL. Att vi sen dessutom presterade så bra och vann kändes overkligt och underbart. Redaktör Ulf skrev fem snabba efter matchen: Fem snabba MFF- Olympiacos

Dagens låt: När jag skulle komma på en låt kopplad till Antons passion för läktarkulturen och hans vägran att lämna flaggan hemma poppade en riktig 80-talsdänga upp. Never gonna give you up med Rick Astley får symbolisera känslan. 

Åsa Flykt2021-10-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?