Friday I´m in love: Klumpen, Fisen och Fölet

Friday I´m in love: Klumpen, Fisen och Fölet

Vad har hänt med smeknamnen, eller öknamnen om man så vill? Himmelriket har pratat med Bertil Nilsson som gjorde 342 matcher och 111 mål i Malmö FF.

”Jag bodde i Malmö på ett ställe som hette Holmgatan och husen där var kringbyggda. Där fanns en asfalterad plats där vi småkillar spelade fotboll med en tennisboll. Det gick inte att ha en riktig fotboll med tanke på alla fönster runt omkring.
 
Bland de här killarna fanns det en som var lite äldre än oss andra, och han var något av en ”stygging” kan man säga. Han ville sätta öknamn på alla. En kompis och jag var yngst i gänget. Han pekade på mig och sa att ”du ska heta Klumpen”, vilket jag tyckte var lite konstigt för jag var inte speciellt klumpig. Det var ingen större idé att protestera, så jag tänkte att det får man väl ta då.
 
Därefter vände han sig till min kompis och sa ”du ska heta Fisen”, och av två onda ting tänkte jag att Klumpen inte var så illa trots allt. Jag kallades ju hellre för ”Klumpen” än ”Fisen”.
 
En rolig sak med detta är att jag blev intervjuad av någon tidning för några år sen. Efter det hörde ”Fisen” av sig. Han flyttade till Lund i väldigt unga år, när han kanske var 8-9 år. Sen hade vi inte någon kontakt. Numera är det inget avstånd att tala om när det gäller Malmö och Lund, men på den tiden var det långt mellan städerna.
 
Han skickade mig ett brev efter den artikeln där jag hade berättat om mitt smeknamn, och han vidimerade min berättelse. Det var ju väldigt roligt att höra av honom efter 50-60 år. Jag skickade honom ett brev och tackade honom, men efter det har vi inte haft någon kontakt. Så om han fortfarande kallas för ”Fisen” vågar jag inte svara på.
 
Idag är det inte alls vanligt som det var förr med smeknamn på folk. Då var det en identifikation på folk. När det handlade om utseende och så, var det kanske inte alltid så roligt, men de flesta smeknamn var ju rätt fyndiga.
 
Du har väl hört talas om ”Fölet” som spelade i IFK Göteborg? Vi var goda vänner och kamperade i ungdomslandslag och även i riktiga landslaget. Han kom fram tidigt, jag tror att han var 17 år när han kom in i A-laget. Men han hade börjat i Redbergslids handbollslag, men då sa man på läktarna när det inte gick så bra för honom att ”det där fölet blir aldrig en häst”. Men det fick de äta upp sen – han blev ju riktigt duktig några år senare. Idag betraktas han som en av de absolut största i IFK Göteborgs historia. Och ”Fölet” hänger kvar”
 
***
 
Vad har vi för smeknamn i dag? Precis som Bertil säger är det inte alls vanligt nuförtiden. Vi har ”Super-Mackan” så klart, och tidigare ”Pange-Mange”, men jag betvivlar att kompisar eller ens medspelare kallar Markus Rosenberg och Magnus Eriksson annat än på sin höjd ”Mackan” och ”Mange”. Och dessa bägge tilltalsnamn är knappast att betrakta som smeknamn utan mer förkortningar. Likt ”Fredde” och ”Jompa”.
 
Detsamma gäller Ibra. Eller Z. Ingen i Sverige skulle få för sig att ropa Z efter Zlatan Ibrahimovic, medan det utomlands har blivit vedertaget med Ibra. Men Ibra, liksom Mackan, är mer en förkortning eller förenkling än ett typiskt smeknamn.
 
I Åtvidaberg finns (fanns rättare sagt, för bägge avslutar nu sina karriärer) Fimpen och Pligg. Eller Henrik Gustavsson och Kristian Bergström om man så vill. I Elfsborg lade också Anders ”Taco” Svensson sina skor på hyllan, liksom Christian ”Chippen” Wilhelmsson gjorde det (igen) på Listerlandet. I Mjällby och Kalmar fanns fram till och med 2012 ”Bagarn” (Patrik Rosengren).
 
För inte alltför länge sen spelade Patrik ”Bjärred” Andersson i MFF och i generationen innan honom visste alla vem Anders ”Puskas” Ljungberg var. Men då är vi också inne på dåtid.
 
Förutom möjligtvis Taco (som nog liksom Pange-Mange mer är ett supporternamn än något som han verkligen kallas), så är det fina klassiska namn som de flesta vet vilka de är bara till smeknamnet.
 
Men nutid. Varför så få smeknamn? Tittar man på samhället i stort upplever jag att det är samma sak där. De finns, men de är inte vanliga. Det är ett ”Pelle” på sin höjd. Så kanske är det därför inte så konstigt att det i Fotbollssverige (i alla fall inom eliten) inte är ens ovanligt förekommande utan till och med i det närmaste icke existerande.
 
I MFF har vi förutom ovan nämnda såklart Agon "Ålen" Mehmeti och för några år sen David "Löken" Löfquist, men annars får vi titta bortom spelarna för att finna två som är helt vedertagna: Swidde och Lakan. Materialförvaltare Swidde Nilsson har till och med gått så långt att han bytt ut sitt dop- och tilltalsnamn Kenneth till Swidde, efter att i hela sitt liv blivit kallad för just det.
 
Patrik Jandelin, evenemangsansvarig i MFF och tidigare capo, höjer väl inte på några ögonbryn om han besöker IKEA och hör någon säga ”ska vi inte passa på att byta lakan när vi ändå håller på”. Möjligtvis får han något bekymrat i blicken om det är silly-tider, så vedertaget är hans smeknamn.
 
Vill vi ha smeknamn? Har de spelat ut sin roll? Som Bertil också säger ovan, så var det en del namn som inte alltid var så vänliga utan riktade in sig på folks utseenden eller fysik (som Ålen). Och jag kan inte annat än erkänna att innan jag pratade med honom, var jag rätt övertygad om att Bertil i sin barn- eller ungdom var en kraftig krabat. Därav Klumpen.
 
Så kanske är det lika bra att vi inte längre har smeknamnen i samma utsträckning som förr. Själv blev jag i min barndom kallad för ”Godis” av ledare och spelare i Varbergs GIF, men det namnet följde lyckligtvis aldrig med utanför fotbollsplanen. För även om jag fortfarande är lika förtjust i godis så klarar jag mig alldeles utmärkt utan ”Godis”. Magnus funkar rätt bra. Även om vi är många som heter det.
 
***
 
I dag för 7 år sen…
… på Himmelriket använde Kaveh Kohshahi ett smeknamn, eller rättare sagt ett alias, när han skrev den här fantastiska texten
 
I dag…
… är det fredagen den trettonde. I kväll ska min sambo på fest, och jag ta mig igenom ett antal förhoppningsvis goda öl som jag burit med hem från några resor under hösten. Jag planerar dock att sitta för mig själv; jag vill ju inte göra en Hasse Borg och råka få iväg en kapsyl i ögat på någon. Eller göra en Litmanen, som man också kan kalla det.
 
I morgon…
… har Emil namnsdag. I morgon spelar också Sverige mot Danmark i playoff till EM. Min värld går inte under om vi inte vinner, men jag blir inte heller ledsen om vi gör det. Gärna får någon tidigare MFF-are avgöra. Som Emil ”Mini-Foppa” Forsberg.
 
Dagens låt…
… har Nine Inch Nails gjort, men J.R. Cash tog den till sin och efter det finns det ingen återvändo. J.R.? Johnny Cash föddes som J.R. men när han tog värvning på 50-talet tvingade den amerikanska armén honom att ta sig ett ”riktigt” namn. Det blev John, sedermera Johnny.  

Magnus Johansson2015-11-13 13:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I’m in love: En passionerad MFF-supporter från andra sidan Atlanten