Friday I'm in Love: Reformera cupen, Reinfeldt
Frustrerad Isaac försöker spela fotboll på balkongmatta i Luleå.

Friday I'm in Love: Reformera cupen, Reinfeldt

Rätt ska vara rätt. Ge allsvenskt guld till det lag som tagit flest poäng. Cuppokalen till det lag som vunnit varenda match. Bortamatcher ska aldrig spelas på hemmaplan. Himmelriket grumlar vårkänslorna genom att såga det rosade upplägget för Svenska cupen.

Stackars Fredrik Reinfeldt. Torns IF postade en bild på honom iförd clownkostym. Litet orättvist kanske, eftersom det knappast är han personligen som missat att fixa spelprogrammet till Söderettan. Men som ordförande får han kanske leva med att bli symbol för ett Fotbollsförbund som kämpar med att göra något rätt just nu.

Själv kan jag tycka att han haft litet tur. Det kunde varit värre. Någon hade kunnat ropa att han inte har några kläder alls, att fotbollskejsaren är naken.

Nej, jag tänker inte dra upp det pinsamma beslutet av Fotbollförbundets tävlingskommitté att flytta Sundsvalls hemmamatch i gruppspelet mot Hammarby till den vita jordgubben söder om Söder. Förbundet anför säkerhetsskäl. Jag har tidigare skrivit kritiskt om fotbollens undfallenhet inför de supporterproblem som finns.

Nu ser vi hur förbundet ger den större klubben en sportslig fördel. Och det som belöning för att Hammarbys supportrar bedöms oförmögna att sköta sig i den arena motståndaren använder som hemmaplan. Men oavsett varför en match flyttas ska den givetvis spelas på neutral plan.

Var och en kan se hur SvFF här komprometterar sportslig integritet och rättvisa. Men kanske inte värre än att ordföranden kan stå med understället i behåll?

Helt naken blir han däremot när förbundet på sin hemsida trummar ut vilken succé det blivit med konceptet att spela gruppspel under vårvintern, vilket vi gjort sedan 2012. Tydligen är spelare, tränare och sportchefer helt eniga. I ett låtsas- citat sägs:

”Perfekt med tävlingsmatcher tidigt på försäsongen i stället för träningsmatcher”.

Kan det uttryckas tydligare att förbundet inte tar Svenska cupen på allvar? Att uttryckligen säga att den hör till försäsongen. Alltså inte till tävlingssäsongen?

- Ni kan somna om, det är ändå bara cupspel som försiggår just nu, fejkciterar jag någon förbundspamp.

Det skulle gå att anklaga mig för att märka ord. Om det inte vore för att hela upplägget med cupen vore så feltänkt.

Men tycker inte alla att det blev kanon när man gjorde om cupen för dussinet år sedan?

Kanske är det så. Men i så fall har alla fel.

Vi tar det från början:

Det största felet med Svenska cupen är… att den inte är någon cup.

Den är en skvader med gruppspel blandat med utslagsmatcher. Detta egendomliga påhitt innebär att vi kan få en cupmästare som förlorat en match på vägen till final.

Den som tar cupen på allvar borde heller inte låta den löpa över två av de ordinarie säsongerna. Kvalmatcherna till gruppspelet spelas säsongen innan. Åter en signal att det inte är så noga med cupen, den kan vi kompromissa med. Hitta speciallösningar som är visserligen är ologiska, men det blir liksom enklast så.

Men var det inte bra att lägga cupen så att säsongen förlängs, att fotbollsvärldens längsta försäsong blir litet kortare? Visst, men för det krävs inte ett gruppspel.


Får jag föreslå ett bättre alternativ?


I stället för att blanda ihop gruppspel och riktig cup, gör vi allt till utslagsmatcher. Sextiofyra lag spelar utslagsmatcher samma helg som gruppspelets första omgång går i nuvarande upplägg. Därefter två utslagsrundor till och vi är nere i åtta kvartsfinalister. Tidpunkten för kvartsfinalerna skulle bli densamma som med det gruppspel vi nu lever med. Med seedning skulle alla Allsvenska lag som passerar blindskären från lägre divisioner få spela tre matcher innan en eventuell kvartsfinal. Precis som idag, med andra ord.

Men blir det inte färre tävlingsmatcher med en riktig cup?

Nix. I vår avgörs den så kallade cupen genom att 32 lag spelar totalt 55 matcher.

I en riktig cup enligt mitt förslag skulle 64 lag spela 63 matcher.

Det kan ses som en nackdel för den som håller på något av de 32 lag som kvalificerat sig till gruppspel. Dessa skulle gå miste om möjligheten att se sitt lag förlora tre cupmatcher i rad i samma cup. Men för den hälft av landets 64 elitklubbar som inte når dagens gruppspel blir det tveklöst en förbättring, då alla garanteras åtminstone en tävlingsmatch i cupen innan seriespelet börjar.

Vi ska också komma ihåg att en betydande del av de matcher som spelas i låtsatscupens gruppspel inte är riktiga tävlingsmatcher. De spelas trots att de inte betyder något för de inblandade lagen. Det innebär också att vissa lag kommer att gynnas av att i sista omgången möta motståndare som redan är utslagna. Här görs det åter avkall på den sportsliga integriteten.

Tycker du ändå att det är viktigt att ditt lag ska få spela tre matcher vare sig det förtjänar det eller inte?

Jag fixar det!

 Det finns flera möjligheter att rigga en riktig cup så att även utslagna lag får spela fler matcher. En variant kan vara att lag som slås ut i första omgången får möta en annan förlorare där vinnaren dem emellan garanteras en plats i nästa års cupspel. Eventuellt kan förlorare i en senare omgång mötas för att konkurrera om seedning i nästa års upplaga av turnerningen. En annan variant är att lag förbinder sig att spela träningsmatcher mot andra utslagna när de förlorat. Lätt att planera eftersom det skulle kunna ske på samma speldagar som planerats vid seger.

Till skillnad från gruppspel blir varje match i en riktig cup på liv och död. Ett stolpskott från vår nia är en katastrof. Massor av ångest varje gång motståndaren två steg ner i seriepyramiden får en hörna. Fotboll med nerv.

Förra säsongen åkte jag till Luleå för att se MFF spela där. Vi himmelsblå på plats var inte nöjda. Spelet var långsamt. Underlaget ett skämt. Laget skapade få chanser mot ett visserligen heroiskt kämpande men ändå beskedligt motstånd. Trots noll-noll kändes det dock inte inte särskilt spännande. Inte nervöst. Vi visste att vi kunde reparera ett norrbottniskt debacle med att vinna sista matchen. På hemmaplan.

En sak att älska med riktiga cuper är skrällarna. Att det faktiskt händer ibland att ett litet skräplag välter en jätte. Vid upprepade bragder kan spelare som sportsligt är medelmåttor få chansen att kliva in på VM-arenor inför storpublik. Fotboll där orimliga drömmar förverkligas.

Formatet på cupen handlar också om vad vi vill att svensk fotboll ska vara. Vi berömmer oss med rätta för att ha tagit en annan väg än nästan alla andra. Vår fotboll är en rörelse med demokratiskt styrda klubbar. Noa Bachner har beskrivit detta i sin viktiga bok Den sista utposten. Vi har en rörelse som omfamnar hela landet. En cup handlar också om detta. Fotboll där hela Sverige lever.

Att jag som liten kunde se mitt IFK Holmsund mäta sig mot Allsvenska storheter som IFK Göteborg och AIK. Att det kom landslagsstjärnor till lilla Kamratvallen. Att jubla när vi faktiskt tog ledningen mot Gnaget. Att höra de frustrerade rösterna på solnaiternas avbytarbänk. Att hoppas. Att gå hem besviken men ändå stolt efter förlusten.

Hur ser det ut utanför Sverige? Nästan undantagslöst spelas cuper som de ska, i knivskarpa utslagsmatcher. När cupen är på riktigt handlar debatten om formatet om det ska vara dubbelmöten eller om det ska vara omspel vid oavgjoda enkelmöten.

Dagens svenska cup är riggad. Initiativet till omläggningen kom från Svensk Elitfotboll. Anpassat till de starkaste, de Allsvenska och i stor utsträckning också superettans klubbar. Men att de har mer resurser och spelare med långt högre kvalitet än konkurrenter längre ner i seriesystemet räcker inte.

Det ska vara hängslen och livrem. Malmö, Djurgården och Elfsborg måste skyddas från IFK Luleå och Nordic United.

Förbundet hittar sätt att förhindra landsortslag som överträffar sig själva att avancera. En storklubb som är oinspirerad, underskattar, underpresterar och förlorar ska inte behöva gå miste om sin Europachans. Vi har därför skapat fallskärmar i form avytterligare två gruppspelsmatcher för storlagen att revanschera sig.

Vet ni vad jag kommer att tänka på? Vilka Malmö liknar här? Vi är som PSG, Manchester City och Real Madrid. Jag skäms litet. SvFF agerar som Uefa. Som alltid givit efter för storklubbarnas intressen genom att sakta men säkert vattna ur Champions League till något som alltmer blir en förutsägbar tävling för de redan inbjudna.

Kalla mig gammeldags eller rigid.

Liga ska vara liga. Cup ska vara cup. Alla tävlande ska ha samma chans.

Det kanske finaste i Malmö FFs historia inträffade 1979. För mig växer stoltheten sig större tack vare att Europacupen var en cup. En riktig cup.


Och nu taggar vi för låtsascupmötet mot Öster i morgon. Kul med match, trots allt.

***

Idag för exakt tio år sedan...
diskuterade Himmelrikets forum Dardan Rexhepis lovande insatser på försäsongen efter flytten till Brommapojkarna, och spekulerade i om en trevlig hälsning från nicket Dardan9 verkligen var författat av D-Rex himself.


Dagens låt
Cups, med Anna Kendrick. Skådisen har faktiskt en fotbollskoppling genom en reklamkampanj för en stor hotellkedja.

Stefan Sjöström@DrSjostrom2024-02-16 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?