Friday I´m In Love - Tack för allt, Sven Melander

Friday I´m In Love - Tack för allt, Sven Melander

En av Sveriges finaste begåvningar och varmaste personligheter har lämnat oss. Sven Melander, komiker, MFF-supporter, tv-legendar och främst en genuint klok humanist fattas oss redan.

Det fanns något så lättsamt och avslappnat i Sven Melanders video, postad på sociala medier den förste november i fjol, där han berättade att han åter drabbats av cancer att man inte riktigt kunde ta in allvaret. Inte bara för att Sven hade lagt in en drös komiska effekter i filmen, utan mest för hans okuvliga optimism och smittande livsglädje.
Beskedet om hans bortgång kändes därför inte bara djupt smärtsamt utan också märkligt oväntat.

Sven Melanders karriär har rent kronologiskt sammanfallit med mitt liv, vilket gör att han har fått mig att skratta i snart fem decennier.
Det är egentligen en helt ofattbar gåva han har gett mig och alla andra i min generation. Att ge människor glädje och att få folk att skratta är en konst och Sven Melander var inte minst i det hänseendet en stor konstnär.

Vem älskar inte Berra i Sällskapsresan, trollet Rulle eller den allt mer frustrerade reportern som försöker pressa den lilla flickan att önska sig fred mest i världen?
Eller varför inte min favorit, den nakne lönnfete mannen i duschrummet som glömt handduken och tvingas åma sig med hela kroppshyddan under utblåset från handtorken.

Detta är naturligvis bara en bråkdel av allt Sven Melander bjöd oss på under åren och alla har sina favoritminnen av honom, men en av de viktigaste sakerna för mig var att han alltid hade ett humanistiskt patos.

Utan att skriva folk på näsan eller exkludera någon hade Sven förmågan att sakligt, pedagogiskt och inte minst humoristiskt förklara det dumma i att vara oempatisk och misogyn, medan han i stället alltid uppmuntrade sin omgivning och sina följare att vara hyggliga, omtänksamma och livsbejakande.
I en tid av polarisering och hatiska trollarméer på internet var Sven Melander en frisk vårbris av sunt förnuft och optimism.

Jag hade min vana trogen inte planerat något för den den här texten utan endast tänkt låta inspirationen föra mig till de självklara ämnena den här helgen, det vill säga den allsvenska premiären och Kalmar-MFF. I stället blev det något helt annat och jag önskar så att jag hade sluppit skriva om att Sven Melander har gått ur tiden.

Icke desto mindre finns MFF-kopplingen och den är stark, då Sven var en en helhjärtad och trogen MFF-supporter. Inte minst efter att Sven tog till orda på sociala medier så visade han ofta sin kärlek till föreningen, men redan innan dess förärade han oss på Himmelriket en egenskriven text som går att läsa här.

Slutligen vill jag säga att hur tungt beskedet om Sven Melanders bortgång än är, är vi skyldiga honom att fortsätta skratta och att vara hyggliga medmänniskor.
Sven har själv gett oss en enorm skatt att ösa ur för att hjälpa oss med den saken och för det är jag honom evigt tacksam.

Tack för allt Sven och vila i frid.

Pontus Kroon2022-04-01 08:46:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?