Friday I'm in Love: Vem äre? Jo Inge!

Friday I'm in Love: Vem äre? Jo Inge!

Malmö står inför en förändring i spelartruppen som ser ut att bli snudd på gigantiskt. Jo Inge Berget är min nyckel till fortsättningen.

Lund. När ni läser detta kan mycket väl Veljko Birmancevic ha blivit presenterad av sin nya klubb. Sergio Peña sägs också vill lämna och dessutom ska flera tongivande spelare vara trötta på Georgsson, enligt Aftonbladet eller vilken av tidningarna det nu var som lyfte fram det.
Ser man till nuvarande trupp verkar det mer eller mindre givet att flera spelare lämnar och det är många "kanske" kring många spelare.

Mer eller mindre garanterat känns att Niklas Moisander, Ola Toivonen och Erdal Rakip lämnar med utgående kontrakt. Till och med Romain Gall verkar ju lämna nu efter att hans kontrakt till sist faktiskt verkar se ut att gå ut. Martin Olsson och MFF sas tidigare vara överens men nu ska Malmö inte längre vara intresserade av att förlänga så han kommer sannolikt också lämna om man får tro rapporterna. Adi Nalics kontrakt är väl heller inte förlängt än och sågs innan skadan inte sannolikt ut att förlängas. Även Jo Inge Bergets kontrakt är på väg ut och det här är en situation jag vill återkomma till.

Förutom ovan nämnda kontrakt som går ut finns en rad med spelare som inte direkt känns givna inför vårt nybygge. Birmancevic har kanske alltid redan lämnat. Peña? Jonas Knudsen? Hur länge till accepterar en tidigare landslagsspelare att knappt få en plats på bänken? Anders Christiansen har tidigare aviserat att han gärna tar en ny tur i utlandet. Blir Oscar Lewicki kvitt sina skadeproblem? Dennis Hadžikadunic känns inte direkt som tokgiven inför nästa säsong med tanke på den ryska situationen och att han är på lån. Kommer Chalus ges en ny chans och vill han ha den? Kommer Siby ens tillbaka?

Truppen kan alltså se mycket annorlunda ut nästa säsong och det är nog något som är ganska bra. Vi kan behöva en nystart.
Men jag tror verkligen inte att allt från vår gamla storhetstid ska försvinna. Det kommer finnas nycklar när vi nu bygger nytt. För mig heter den främsta nyckeln - Jo Inge Berget.

Jo Inge är inte född i Malmö, men han är Malmö rakt genom hjärtat. Han är Malmö FF.
Under vår storhetstid de senaste 10 åren har en viktig faktor varit att vi haft en lång rad spelare som faktiskt varit Malmöfostrade. Markus Rosenberg, Guillermo Molins, Erdal Rakip, Behrang Safari, Pontus Jansson, Filip Helander, Robin Olsen, Oscar Lewicki, Anel Ahmedhodzic, Rasmus Bengtsson osv.... När vi mött storlag som Juventus, Real Madrid, Chelsea och så vidare har vi kunnat luta oss mot våra egna produkter.
När vi åkte ut mot Zalgiris fanns inte en enda Malmöpåg i startelvan. Och det känns väl som att det är ett spår vi valt när vi försöker hitta förstärkningar från den övre hyllan.

Jag tror det då är viktigt att behålla spelare som kanske har en anknytning till klubben som går lite längre än kontraktet. Att förlänga med Jo Inge Berget är för mig en "no brainer". Han är en komplett spelare med flera år kvar på högsta nivån. Det är dessutom en spelare som aldrig slutar kriga och, detta är nyckeln, kommer med en attityd som vi kommer behöva med det nya lagbygget. Det är viktigt med spelare som visar vad det innebär att spela i Malmö.

Ett av mina absoluta favoritcitat kommer från Jo Inge när han lämnade New York och flyttade "hem" till oss. "Jag har saknat att det betyder något". Han var trött på showen i USA. Han ville ha något annat. Att spela för att vinna. Att kriga för att vinna. Att vinna för oss. Att vinna för Malmö. Jag hoppas innerligt att Jo Inge kommer få fortsätta göra det.

För mig kommer Jo Inge alltid betyda något. Förläng Malmö. Förläng med Jo Inge Berget.

--------------
Igår för fyra år sen…
… döptes mitt tredje barn. Jag fick bestämma pågens tredje namn - Det blev Markus. Jag trodde aldrig att jag skulle döpa mitt barn efter en spelare. Men jag trodde verkligen heller inte någon spelare skulle betyda så mycket för mig som Markus Rosenberg gjorde.

Igår för tre år sen…
… krossade vi Kalmar FF i Kalmar. 5-0. Om man bortser från att Magnus Pehrsson då var tränare för Kalmar kommer man kanske främst ihåg matchen för att vi gjorde mål på straff efter att ha missat sex (6!!) jävla straffar i rad.

Idag för tio år sedan...
... avled Victor Brännström på fotbollsplan. Den tidigare HIF-talangen föll ihop och dog på planen. 29 år gammal. Svårt att ta in.

Idag för 77 år sedan...
... kapitulerade Japan och andra världskriget kunde anses vara över. Låt oss hoppas att vi lärt oss av historien. För en gångs skull.

Veckans låt…
... är Colors of the Wind med Judy Kuhn från filmen Pocahontas. Jag har sett nästan alla Disneyfilmer - åtminstone från början av 90-talet och framåt men just Pocahontas har jag faktiskt aldrig sett. Men jag älskar den här låten. Jag älskar texten.
Men kanske allra mest älskar jag den på våra läktare - För den har en viktig textdel som jag alltid landar i. Inte minst nu när det inte alltid är så enkelt kring MFF.
"Och om du trodde allting var förlorat
Att Malmö skulle lägga sig och dö
Då kan du ingenting om vår historia
Vi är Malmö
Vi är Malmö – M F F"

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2022-09-02 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?