Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Nalic? Verkligen inte."

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Nalic? Verkligen inte."

Fredag igen. Vi diskuterar Valborg, Hammarby och den fina starten.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Carl Angerborn
Skribent på Himmelriket. Förankrad på Ståplats.

Pontus Kroon
Skribent på Himmelriket sedan 2004. Fostrades på Södra sitt under Hodgson-eran.

Åsa Flykt
Skribent på Himmelriket. Himmelsblå sen födseln och på läktaren sedan 1978. 

Mikael Frohm
Journalist sedan 25 år tillbaka. En hel del av dem på Arbetet, en del som frilans och sedan 1998 redaktionschef på Allas i Malmö.Har följt MFF i princip sedan Bosse Larssons första år - om inte på plats så åtminstone med ett öra på sportradions sändningar. 




Fyra raka segrar. 12 poäng. Vad är din känsla efter den här inledningen på Allsvenskan? Är det bättre än förväntat eller kanske inte tillräckligt bra spel? Fritt snack. 

Calle:
Det är svårt att konstatera annat än att det här ser otroligt ut. Utöver de fyra raka segrarna har spelet sett bättre ut allt eftersom. Matchen mot Peking, särskilt första halvlek, glimrade av guld. 

Nyförvärven - de defensiva i synnerhet - har presterat högt över förväntan och mittfältstrion gör lite grann som de vill under stora perioder av matcherna. Hugo Larsson är bäst av alla och det är svårt att ett stopp för hans potential. 

Så sammanfattningsvis: det här är bra. Det här är riktigt bra.

Pontus:
Bättre än förväntat får jag ändå säga. Jag hade nog en känsla av att vi skulle få kämpa för att ha häng på toppen under våren för att sedan ägna hösten åt en vild spurt för att komma förbi topplagen. Nu ser det ut som att det kanske är vi som blir jagade i stället och varför inte? Spelmässigt har de senaste två matcherna varit imponerande. Både Göteborg och Norrköping städades av enkelt och vi tycks lära och utvecklas från match till match. Man kan bokstavligen se hur spelarna anammar Rydströms spelsätt och hur man skruvar på detaljer som kanske föll sämre ut matchen innan. Mycket fascinerande.

Sen är det en fröjd att se positiveten som truppen formligen sprudlar av. Vi har ett spelsystem, vi har glädje och vi har en snudd på tom sjukstuga. Allt som saknades förra året, helt enkelt.

Åsa:
Tycker det känns härligt! Spelet ser bättre och bättre ut och mot Peking tog ju även målgörandet fart. Långtidsskadade spelare på väg tillbaks. Men kanske framför allt: Spelarna ser ut att trivas och ha kul på planen igen. Förra säsongens plågsamma ängslighet och oro är ersatt med spelglädje. Och det verkar smitta av sig till läktaren. Visst skulle man kunna leta en massa orosmoln men det har jag ingen lust med. Bättre att passa på och njuta så mycket som möjligt.

Mikael:
Känslan är behärskad eufori. Enormt inressant att se förvandlingen från de vilsna öar som i höstas sprang omkring på stadions gräsmatta till den enhet som hela tiden, likt en AI-programmering, lär sig nya färdigheter efter de utmaningar som den möter. Också oerhört kul att se hur både säsongens och fjolårets värvningar tagit till sig Rydströms ”gå för strupen”-strategi. Ändå känns det som att spelarna och laget har ännu mer i sig. Jag kan inte minnas en så här övertygande målmedvetenhet sedan Bob Houghtons första sejour i klubben. Härligt! 





På söndag väntar Hammarby. En tuff match mot ett lag som har blandat och gett en del. Hur vill du se att laget formeras och hur vill du att vi ska ta oss an matchen?

Calle:
Jag är i grunden pessimist och när det kommer till MFF har jag kroniskt låga förhoppningar inför matcherna. Det är naturligtvis ett försvar snarare än grundat i reella förutsättningar. Men denna gång är till och med jag ordentligt hoppfull. 

Bajen ser ut att vara i någon form av ombyggnadsfas och i ärlighetens namn har de numera få spelare som får en att haja till av oro. Besara? Nja, kanske lite. Djukanovic? Nej. Nalic? Verkligen inte.

Jag tror vi städar av dem ganska lätt. 3-0 och nya kassar för Isaac. Ser gärna att elvan från senast får fortsatt förtroende. Är Anton fortfarande småskadad behöver han inte stressas tillbaka, Ceesay kommer lösa det galant i hans frånvaro.

Pontus:
Lurig match mot ett lag som kommer att ha djupa dalar, men också höga toppar i år, då man har sålt av en massa rutin och ersatt med talangfulla men rätt oerfarna spelare.
Statistiskt och kvalitetsmässigt skall det här vara tre himmelsblå poäng in på kontot, men de dagar Bajen får ihop det är de vassa och ganska oförutsägbara.
Jag tycker inte Rydström skall ändra särskilt mycket. Låt Tinnerholms ljumskar vila lite till och låt formstarke Ceesay köra på. Sen har vi fem fantastiska yttrar nu när Patriot åter är hel och i den kvintetten kan man ju alltid rotera lite, det tycks ju funka oavsett om det är Vecchia, Nanasi, Ali, Rieks eller Sejdiu som startar.

Åsa:
Ser ingen anledning att göra några stora förändringar i elvan om inte skador, sjukdomar eller dagsform kräver det. Taha Ali skulle absolut kunna gå in från start – å andra sidan är han ju guld att kunna kasta in när motståndarbenen börjar bli lite sega. Med tanke på att det rörde sig om belastningsskada på Tinnerholm känns det vettigt att låta honom pausa en match till när nu Ceesay gjorde det bra. Uppställningar och taktiska drag är inte min specialitet, tur att Rydström är bättre på det. Jag vill se samma intensitet, mod och spelglädje som senast – det räcker långt för mig.

Mikael:
För det första så tror jag att Hammarby ännu inte har lyckats täppa igen hålen efter spelare som Bojanic och Ludwigssson - två mycket viktiga spelare för Cifuentes filosofi. För det andra så är MFF, spelare för spelare, klasser bättre än Hammarby. Det vet både vi och dom! Jag tror också att Malmös revanschlusta samt inledning av årets Allsvenska skrämmer. Därför får vi nog se ett avvaktande och lite defensivt Hammarby som får hoppas på snabba kontringar, i alla fall så länge det står oavgjort. Skulle de lyckas ta ledningen blir de ännu mer defensiva, men jag tror att hur det än ser ut så står MFF som segrare till slut. Det kan sluta 2-1, men lika gärna 5-0. Så vinner gör vi! 





Det är också Valborg på söndag. Vad inom fotbollen vill du kasta i valborgselden för att för evigt slippa disktueras. Det kan vara en regel, debatt eller vad som helst egentligen. Elda på.

Calle:
Diskussionen om VAR:s eventuella varande i Sverige åker in i brasan illa kvickt. Vi har i det här landet enats om förutsättningarna för vår föreningsdemokrati och så länge denna är giltig (förhoppningsvis för evig framtid) är det här en diskussion som inte berör andra än medlemmarna till föreningarna. Domarnas egna åsikter är irrelevanta och eventuella tyckares tyckeri om "att det måste in" är ointressanta så länge de inte framför detta på ett medlemsmöte. 

Medlemmarna är tydliga: nej till VAR i svensk elitfotboll. Så kort var den diskussionen. In i brasan med dig.

Pontus:
Jag hade gärna sluppit se en diskussion om VAR i allsvenskan.
Jag tycker det vore fantastiskt om alla var eniga om att det är något för fotbollshistoriens sophög. Jag följer ett lag i Premier League och ser av den anledningen en hel del engelsk fotboll och matcherna är sedan VAR:s intåg tråkigare, rörigare och mer frustrerande för alla inblandade än de var pre-VAR. Tillika sitter det relativt frekvent VAR-domare och dömer fel trots sina videovinklar och då hade vi besparat fotbollsälskarna både tid och fradgatuggande vredesutbrott om vi bara hade låtit matchdomarens bedömning gälla från början!
Nej, låt oss hoppas att VAR-förespråkarna i Sverige till slut blir så få att diskussionen falnar likt ett valborgsbål en regnig första maj.

Åsa:
Det finns ju lite smått och gott man skulle kunna peta in i brasan, men högst upp på listan står definitivt VAR. Det borde inte bara eldas upp, askan efter det kan vi begrava lika djupt som radioaktivt avfall. Behöver jag ens motivera varför? VAR förstör läktarupplevelsen, skapar lika mycket diskussioner om domslut (om inte mer), det ger inte rättvisare resultat, det är dyrt… Får ont i magen bara av tanken att behöva genomlida möget i Allsvenskan.

Mikael:
Domare som håller på korten mot motståndare som ständigt gör sig skyldiga till övergrepp på plan, för att sedan rycka upp det gula eller röda kortet så fort någon av våra egna ger tillbaka. T ex som Mackan mot Norrköping (2015), AC och IKT ända sedan de kom till Malmö. De är spelare som får ta emot mycket stryk, ibland påhejat av partiska kommentatorer som tycker att spelarna försöker filma till sig frisparkar och straffar. Men hade domarna skött sin uppgift från början och stävjat fula tacklingar och sparkar på hälar genom att använda kortleken direkt, då hade de utsatta spelarna varken behövt filma eller ge tillbaka! 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2023-04-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?