Friday I'm in love: Vi tycker om MFF - Allt annat än seger vore ett fiasko

Friday I'm in love: Vi tycker om MFF - Allt annat än seger vore ett fiasko

Oroande poängtrender och stor spelarruljans, juli månad har sannerligen inte varit ointressant. Panelen summerar i vanlig ordning det hela.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Navid Mirzaie:
Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF
hans profet och stadion hans kapell. Märkligt nog gjordes denna ickejordsliga koppling långt före ett gäng som sitter i en svartgul sal.

Henrik Sjöström:
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Ulf Nilsson
The chief.


Ett mål och en poäng på de tre senaste matcherna. Berätta för mig precis hur orolig jag bör vara över detta faktum.

Navid:
Vi bör nog vara lite oroliga då det till viss del handlar om att vissa väldigt viktiga spelare inte är tillgängliga. Då tänker jag främst på AC, Hugo och Vecchia. Det som gör mig en gnutta orolig är om huruvida de nya spelarna som kommit in för att ersätta dem inte kommer in i det i tid. Men det som gör mig allra mest orolig är Kiese Thelins återkommande långa torrperioder. För handen på hjärtat så är det en del matcher där han inte bidrar med särskilt mycket om han inte bidrar med mål. Kanske är jag blind och alldeles för okunnig om hans spel och bidrag? Men oavsett min okunnighet eller ej så har vi inga alternativ till honom i truppen. Alternativet är att spela med en falsk 9:a vilket kräver ett annat spelsätt till viss del, vilket kanske är problematiskt såhär långt in på säsongen. Även om jag tror den typ av fantastiska ”relationistiska” (härligt ord!) fotboll som laget visar upp är bra anpassat för.

Henrik:
Säsongen svänger fram och tillbaka. Innan uppehållet hade frågan varit ”hur nöjda ska vi vara med rekordpoäng och alla gjorda mål?”, men sen har vi tappat AC/Vecchia/Hugo/Derek från startelvan, dvs de fyra mest tongivande spelarna från succévåren. Vad som är bra är att den sportsliga ledningen agerar och fyller på med massvis av intressanta spelare som har på egenskaper och potential som vi kommer ha glädje av i många år. 

Ulf:
Hmm. Ganska ändå. Vi har ett offensivt problem som dels grundar sig i att de allra offensivaste spelarna antingen saknas eller är ur form. Kiese Thelin har varit rejält stationär sista tiden och haft svårt att få rörelse på backlinjen. Ali har nästan alltid följt upp en bra sak med en mindre så det ändå inte blivit något. Jörgensen såg pigg ut i andra halvlek tycker jag, men hade svårt när vi anföll så hårt åt vänster. Rieks har haft svårt när vi helt saknar rörelse runt honom.

Vi saknas Vecchias förmåga att göra sin motståndare från ingenting när vi kör fast. Just nu har vi egentligen bara Nanasi som fungerar offensivt.

Något längre bak har vi ett annat problem. AC, Pena och Hugo var vår motor innan. Tempot styrdes därifrån och de kontrollerade matchen. Nu är två av tre borta och det har även påverkat Pena mycket då han gått ner i kvalitet ganska ordentligt. Han är inte spelaren som ska styra vårt tempo - däremot är han briljant när han får dirigera och andra styra tempot. Nanasi har tyvärr heller inte riktigt den förmågan som AC har i det - men Nanasi har andra riktigt fina egenskaper. 

Förhoppningsvis kan Berg Johnsen förändra en del av dynamiken på mittfältet och det kan ge följdeffekter även offensivt tror jag om vi kan justera tempot mer. Och förhoppningsvis är Vecchia tillbaka snart också.


Fyra nyförvärv in, men samtidigt frånvarande nyckelspelare och ett Elfsborg som snart har ryckt ifrån oss om detta fortsätter. Räcker det med vad vi har eller hoppas du på ytterligare förvärv innan fönstret stänger? Och hur tror du Danne resonerar?

Navid:
Det räcker. Jag tror inte att det är bra att värva in för många i en trupp och förvänta sig goda resultat omgående. Det syns att de som kommit in är bra spelare, men de är som sagt nya och kommer kräva en viss period av tillvänjning till staden, klubben och spelet. Det kommer vända och vi kommer sluta tappa mark, frågan är bara när. Det såg bra ut mot AIK men målet uteblev. Förhoppningsvis lossnar det nu på måndag. Och Elfsborg kommer ha sin dipp också, och får de ingen dipp i år så är det bara att applådera.

Henrik:
Att tappa så många nyckelspelare tiltar alla lag, där vissa bortfall gick att förutspå (Hugo), och andra får kategoriseras som sällsynta (AC/Vecchia). Danne vill nog även se ett komplement till Kiese-Thelin som inte själv kan bära vårt centrala anfall match efter match. Men vad kan vi få tag på där? Vilken spelare vill komma med vetskapen att konkurrensen sker med en högavlönad IKT som varit tydlig nummer ett länge? I övrigt är jag nöjd med nuvarande trupp, men ser ett visst behov av att stärka genombrottskraften nu när ffa Vecchia och ACs förmågor saknas och IKT är ur slag.

Ulf:
Jag tror inte vi kommer värva så mycket mer nej - om man inte känner att man behöver plocka in en högerback.

Sen får vi väl se - Beror såklart lite också på om vi förlorar någon till. Det ser lite tunt ut ändå framförallt om nu även Bolin och/eller Sejdiu är på väg bort som det ryktas. Så offensivt tycker jag det är lite tunt - framförallt för att hantera skador/avstängningar om dessa spelare också lämnar.

Siby lär ju försvinna men det påverkar ju egentligen inte eftersom han ändå inte ens är i matchtruppen nu - Sen hade jag gärna sett att Siby fått speltid men det är ju en annan sak.

Men nej - Jag tror egentligen inte det händer så mycket mer in. Och nu handlar det ju egentligen främst om att försöka få igång samspelet med de vi har till vårt förfogande.


Match mot Värnamo på måndag. Ställ upp din elva och resonera kring hur du tror matchen kommer gestalta sig och vad vi kan summera för resultat när vi är klara.   

Navid:
Jag väljer att starta med samma elva som förra matchen med skillnaden att Lewicki går ut för Berg Johnsen och att jag gärna vilar Kiese Thelin. Han behöver det inbillar jag mig. Han ersätts av Nanasi som falsk nia och på Nanasis plats ser jag gärna Rosengren. Ett rörligt och spelskickligt mittfält som nog kommer göra livet mycket surt för Värnamo på vår hemmaborg. Jag tror inte att Ceesay eller Tinnerholm är tillgängliga i denna match, därför blir det troligtvis samma backlinje som i förra matchen.

Från höger: Dahlin – Nielsen, Jansson, Moisander, Busanello – Rosengren, Berg Johnsen, Pena – Ali, Nanasi, Jörgensen.
Den elvan kommer ge oss en stabil och underhållande seger med 3 måls marginal. På måndag lossnar det!

Henrik:
Detta är en match vi bara ska vinna. Senast mot Värnamo var MFF yrvaket första halvtimmen och Värnamo fick matchen dit man ville. MFF behöver nu bomba på mycket bättre och förvalta sitt bollinnehav bättre. Med utgångspunkt från senaste matchen hoppas jag att Rosengren ersätter Lewicki, samt att vi återgår till 4-2-3-1 där troligen Lasse vilar ifall Ceesay kan spela igen. Denna gång hoppas jag även att IKT har ställt om siktet och att Nanasi kan göra ett par välförtjänta poäng igen. Han har varit bra de senaste matcherna och jag tror han avgör för oss. 

Ulf:
Ok. Först och främst jag tror på 4-backslinje, men jag hade gärna sett en trea längst bak.

Men jag tror kanske på något i stil med Lasse, Moisander, Ponne, Busanello i backlinjen. Ceesay kan såklart starta om han är tillräckligt fit.
Mittfält defensivt - Otto-Pena - Här finns såklart en möjlighet med både Lewicki eller möjligen nye Lasse.
Mittfält offensivt - Jörgensen, Rieks, Nanasi - Baserat på vad jag hört från träningarna.
Anfall - IKT

Jag hade kunnat tänka mig lite andra lösningar. Som högerback hade jag övervägt Lewicki. Jag tycker han har många av de egenskaperna som vi efterfrågar där.

Jag hade som sagt sannolikt också valt någon form av 3-4-3/3-5-2 med en trea längst bak och jag hade gärna fått in Cornelius i laget igen.

Men oavsett - Vi behöver vinna. Vi ska vinna. Allt annat än seger är ett fiasko.

Carl Angerborn2023-07-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?