Friday I´m in Love – Vi tycker om MFF: Äntligen kan vi diskutera vem som ska avgå

Friday I´m in Love – Vi tycker om MFF: Äntligen kan vi diskutera vem som ska avgå

Nytt månadsslut, samma serieledare! MFF fortsätter att gå som tåget, även om det senast blev en poängförlust. Månadens panel tar avstamp just i matchen mot Häcken, men hinner även avhandla den kommande matchen mot Elfsborg och Hugo Larssons betydelse för himmelsblått.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan en svunnen tid då världen såg annorlunda ut. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och stadion hans kapell.

Henrik Sjöström
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Ulf Nilsson
The chief.


Segersviten bröts av regerande mästarna Häcken i en batalj som osade av toppmötestoner. 2-2 blev slutresultatet – hur rättvist var det?  

Navid:
Just där och då på läktaren kändes det som ett mycket orättvist resultat. Domaren hade enligt god svensk domartradition dålig känsla för spelet och blåste sönder matchen. Tilläggstiden om endast 4 minuter kändes också för kort då Häcken i allmänhet och Abrahamsson i synnerhet, effektivt dödade all rytm i andra halvlek. Men med lite distans och sett till antalet chanser under 90, plus 4 alldeles för korta minuter, så får jag nog medge att oavgjort nog var rättvist. Häcken är bra i år också. Även om de inte riktigt verkar klara av att spela två tuffa matcher i veckan med tanke på deras ”mitt i veckan”-resultat mot Djurgården. Bådar inte gott för deras Europakvalande i sommar.

Henrik:
Var inte det där en typisk match mellan två bra lag som mer eller mindre lyckades med sin matchplan, men båda gjorde det så bra att ingen vann? Finns det något i statistik eller matchbild som säger att det var ett orättvist resultat? Rättvist eller ej, årets första poängförlust är ett faktum och nu kan vi äntligen börja diskutera vem som ska avgå. 

Ulf:
Det var väl ganska rättvist tycker jag sett till chanserna. Vi kontrollerade ju matchbilden men Häcken var bättre på att komma till chanser. Och jag tycker alltid resultat är rättvisa. Det handlar ju om att göra mål. Vi gjorde två vars. Så enkelt är det. En bra fotbollsmatch överlag, men jag tycker vi kunde gjort det något bättre. Både offensivt och defensivt. Defensivt genom att vara mer noggranna och offensivt genom att komma till fler avslut. Jag tycker det blev lite överdrivet ibland på sista tredjedelen.


Från det ena toppmötet till det andra  - på söndag väntar match mot IF Elfsborg på plasten i Borås. En månghövdad malmöpublik kommer följa serieledarna från Sveriges kanske bästa bortaläktare. Berätta om dina förväntningar och prediktioner kring matchen.

Navid:
Denna blir tuff. Det blir tradigt att konstant påminna om att matchen spelas på plast mot ett kompetent lag, men det är en massiv faktor. På samma sätt som att de lag som har plast som hemmaunderlag har det tufft på gräs så gäller det omvända för oss. Matchen mot BP tydde på det. Men vi får tillbaka Busanello, vilket är viktigt för spelet. Han är en otroligt skicklig spelare med allsvenska mått mätt och vi får passa på att njuta så länge han är kvar. AC:s incident i veckan oroar såklart, och det finns spelare som inte riktigt tagit chansen att visa att de ska vara MFF-spelare när de fått vikariera för vår kära kapten. Jag tittar på dig Zeidan; läge att steppa upp! Men jag tror att Rydström kanske väljer Rieks från start i AC:s eventuella frånvaro. I övrigt hoppas jag att Kiese kan vara mer involverad, men han är inte och har aldrig varit en uppspelspunkt när motståndare har perioder av bollinnehav. Han är inte en djupledsspelare heller så det gäller ju att MFF dikterar villkoren uppe på plasten för att han ska komma till sin rätt inne i boxen. Jag tror att det blir en tight match men att vi ändå lyckas norpa 3p hem till Malmö. Hugo forcerar in det avgörande målet.

Henrik: 
Detta kan också bli en riktigt bra match om båda lagen bjuder till. Elfsborg har en lång formkurva som är bra och MFF kan känna sig trygga i sina kvaliteter. Jag tror att det blir en match där individuell skicklighet avgör, och eftersom MFF har flera skickliga individer än Elfsborg så tror jag att vi drar det längsta strået. 1-2 borde väl inte vara för mycket begärt? Kiese Thelin avgör och springer mot publiken med ena handen för öronen för att lyssna in alla kritiker som glömde hur bra han var i april. 

Ulf:
Tuff, tuff match. Elfsborg är alltid en tuff bortamatch och nu verkar de ju ha en galen form. Ja, delvis ett lätt schema men segern senast borta mot Norrköping är riktigt imponerande. Det kommer krävas en riktig toppmatch av oss om vi ska åka hem med alla tre poängen. Samtidigt är vi bra nog att slå alla lag - oavsett spelplats så jag har goda förhoppningar. Litet övertag för Elfsborg med tanke på deras oerhört starka form, men en ganska öppen match där vi absolut kan avgå med segern. Busanello är tillbaka och det ger oss ytterligare spets.


Låt oss passa på att prata om Hugo Larsson som MFF-spelare så länge som vi kan och får. För snart lär han nämligen ha lämnat oss, gissningsvis redan nu i sommar. Hur viktig är han och hur svår lär han bli att ersätta när han går?    

Navid:
Han kommer bli väldigt saknad. Jag vet inte vad den pågen är gjord av mentalt, men han uppträder med en självklarhet som är avundsvärd. Jag är övertygad om att han om inget oförutsett inträffar kommer få en väldigt fin karriär i de största ligorna, i de största (och förhoppningsvis klassiska) klubbarna. Han har en förmåga att sätta fart på bollen, antingen genom sitt passningsspel eller bolltransport som inte brukar synas så ofta på en allsvensk fotbollsplan, vilket ger de andra i laget tid att göra det de är bra på. Jag hoppas att Siby kan fylla hans skor hyfsat, då han är den som nog är mest lämpad att göra det baserat på de få minuter vi fick se honom förra året innan hans hemska skada. Men det kan nog ta lite tid för honom att komma i form efter över ett års rehab. Annars kanske det blir så att AC går ner bredvid Peña om ryktena om Ghoddos visar sig stämma. Jag ser dock hellre att Ghoddos går in som falsk 9:a än in på mittfältet. Om han nu kommer.

Det var en lång utläggning, men jag tror Hugo blir svår att ersätta rakt av. En spelare med de egenskaper han har är osannolikt att en klubb på vår nivå har råd med att omedelbart ersätta, och det är än mer osannolikt att någon från akademin tar steget in och gör det lika bra, Bolin är en annan typ av spelare. Det kommer kräva att spelet justeras. Men jag har ett enormt förtroende för Rydström och hans eventuella åtgärder för att ersätta Hugo. Vi har seriens i särklass bästa tränare vid sidlinjen. Rydström och resten av tränarstaben kommer lösa något bra. Det är jag övertygad om!

Henrik:
Hugo är en sällsynt begåvad mittfältare. Inte alltid så spektakulär, men megafunktionell. Han har ett rörelsemönster, löpkapacitet, passningsfot och teknisk verktygslåda som tar honom ur alla situationer med bollen i behåll. Variationen i hans spel gör honom extremt nyttig och han är tveklöst den bästa mittfältstalang jag sett i Allsvenskan sen Kim Källströms slog genom i Häcken och Djurgården under tidigt 2000-tal. För er som bara minns en långsam och omotiverad Kim Källström i DIF för några år sen har i så fall glömt hur han utgjorde navet i ett riktigt bra Lyon under många år och hade en riktigt fin karriär utomlands i 14 år. Om Hugo fortsätter att utvecklas och börjar skjuta som Kim Källström så blir han den bästa mittfältaren vi sett i Sverige på flera decennier. 

Ulf:
Så som vi spelar nu är han helt orimligt viktig för oss. Han har tagit sitt spel till en nivå jag inte vågade hoppas på. En enorm spelare redan vid denna ålder. Jag förutsätter att vi förlorar honom i sommar.

Med det sagt. En lika bra spelare kommer vi inte få in men jag tror vi kan få mer balans i laget med en annan spelartyp. Jag tycker fortfarande vi saknar en pjäs framför backlinjen när spelet vänder. Jag tyckte vi såg det mot Häcken. Andra målet är exempelvis en sådan situation där jag tycker vi kunde haft bättre täckning på mittfältet. Jag tänker på Siby först och främst. Inte en lika bra spelare som Hugo, men en spelare som har andra egenskaper som vi kan ha nytta av. Det behöver inte vara katastrof att vi blir av med Hugo. Vi kan överleva. Men vi måste anpassa oss.

Carl Angerborn2023-05-26 13:15:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?