Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Avtrubbat

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Avtrubbat

Jaha, vilket elände det var här då. Ingenting verkar funkar och krisen blir allt påtagligare. Läs panelens tankar om det hela.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan mitten av 90-talet. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och norra läktaren hans altare.

Ulf Nilsson
The chief.


Det mest aktuella först: hur lyder tankar och känslor efter gårdagens match?

Navid:
Avtrubbat. Vi på läktaren var avtrubbade, de som struntade i att dyka upp var avtrubbade, Åge på bänken kändes avtrubbad. Till och med höstrusket var avtrubbat. Visst det regnade under matchen, men vindstilla och 15 grader känns som en låtsashöst. Avtrubbat.

Ulf:
Tungt. Igen. Det är verkligen ingenting som går vår väg. Union vinner rättvist, men det är ju inte precis så att vi saknar chanser. Men det är ett sånt år. Istället för friläget vid underläge 0-1 så blåser domaren frispark. Klassiskt för den här säsongen. Jag tycker ändå vi gör en hygglig match, men det är inte vårt år. Det vill sig inte helt enkelt. En kombination av avsaknad av kvalitet, otur och ett rejält sargat självförtroende


Fem raka torsk och inte en seger sedan ett Helsingborg som nu är klara för degradering betvingades för en halv evighet sedan. Vad i helvete är det som pågår?


Navid:
Det vi ser är en trupp som har blivit ett år för gammalt på för många positioner. Mättnaden som infunnit sig är tydlig, oavsett hur mycket AC intygar att han minsann fortfarande känner ett driv efter framgång i MFF. Sedan har värvningarna framstått som katastrofala på kort sikt. Antingen är de skadade (exempelvis Siby och Ceesay), duger inte (exempelvis Chalus och Lomotey) eller så har de inte klarat av att prestera kontinuerligt (exempelvis Zeidan och Buya Turay). Utöver det så kan vi nog genuint fråga oss om en del spelare är bra nog för att spela i himmelsblått. MFF är en klubb som ganska nyligen börjat etablera sig på en nivå där de spelare som förväntas bära klubben nödgas vara av en högre spelmässig kvalitet än svensk fotboll varit vant vid. Ledningen behöver därför ställa sig ett flertal frågor: Är Kiese Thelin verkligen bra nog för att stå längst fram i MFF? Har Beijmo en högerfot som kan leverera de uppspel och inlägg som krävs i ett lag som vi förväntar oss ska kunna hävda sig i Europa varje säsong? Hur många spelare över 30 kan en trupp bära? Är staben runt truppen tillräckligt bra (tänk muskelskador)? Finns många fler frågor än så, men jag håller där.

Ulf:
Ja. Det är väl nästan det jag var inne på. Det är många saker som gör att vi är där vi är. Och ledningen har gång efter annan sökt kortsiktiga lösningar. Att jag ville ha kvar Milos och ge honom tid är ingen hemlighet. Men man fick kalla fötter och agerade direkt. Det är väl numera ganska uppenbart att Milos inte var det stora problemet.

Just nu är det största problemet att man sökt kortsiktiga lösningar hela tiden vilket skapar en oro i truppen och man har inte fått det lugn man behöver. Se på Elfsborg exempelvis som hade lugn att sitta ner och ge Thelin tid. Nu är de om oss trots att de hade en fullständigt miserabel period innan. Elfsborg är ett föredöme här. Man måste ha stake nog att vänta ut en dålig form. Tyvärr hade vi inte det och då satte man igång en snöboll som rullat på...


Snart, snart är den här mardrömmen till skitsäsong över. Vad bör vara det första som sker i Malmö FF efter det? 
 
Navid:
Helt ärligt vet jag inte. Enligt Anders Pålsson så har vi lagt över 80 miljoner på värvningar under året. Jag tror inte att en del av de där värvningarna någonsin kommer vara bra nog för MFF, men de har långa kontrakt så vi får väl dras med dem. Jag förutsätter att de flesta spelare vars kontrakt löper ut efter denna säsong inte får förlängt, vilket betyder att det behöver värvas en hel del nytt. Vågar ledningen betala de summor som krävs föra att få in spelare på rätt nivå? De visade med en sådan som Colak att de inte tror att MFF är redo för att höja ribban på vad en värvning får kosta. Då chansar de uppenbarligen hellre med spealre som Kiese Thelin, Buya Turay och Ceesay. Det har inte varit bra nog, men jag förstår också att det är enkelt att sitta med facit i hand och gnälla nu.

Vår ledning har de senaste decenniet levererat framgångar som var svåra att föreställa sig innan. Det gör att jag gärna ger dem en chans att göra ett ordentligt omtag. Men det omtaget måste göras med en ödmjukhet som jag inte är säker att klubben har i sig. Vågar de exempelvis låta nästa tränare få det utrymme som krävs för att sätta en rejäl prägel? Det återstår att se!

Ulf:
Det första man måste göra är att tillsätta en tränare. Det är ju fullständigt vansinnigt att vi kickade Milos utan att ha en plan för vem som skulle ta över. Vi MÅSTE ha en ny tränare på plats snart så vi vet hur vi ska spela. Vi behöver få veta och spelarna måste få veta. Ska spelare lämna eller ska vi satsa på dem. Osv. Och beroende på vad nya tränaren vill så kommer vi ju också behöva förstärka. Men först och främst alltså: Hitta vår nya tränare.

Carl Angerborn2022-10-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?