Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Det finns ingenting som talar emot en succé

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Det finns ingenting som talar emot en succé

Fredag och då pratar vi Ponne, Silly och Sirius.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Carl Angerborn
Skribent på Himmelriket. Förankrad på Ståplats.

Micke Frohm
Tidigare Himmelriketskribent och mångårig journalist.

Mikael "Skroda" Cronvist
40-årig lärare som följt MFF sedan hans far tog med honom till stadion som 5-åring. 14 år som aktiv i MFF Support och drev bland annat  Parkensaken för MFF Supports räkning. I supporterfrågor blickar han helst mot Tyskland och hur det fungerar där. Favoritspelare i MFF genom alla tider Lasse Larsson.

Ulf Österlind
Mannen bakom Blått en Podd och tidigare Himmelriketskribent.

Henrik Sjöström
Henrik har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

 




Pontus Jansson kommer hem och presenteras på lördag. Det är klart att han inte kommer hem utan att få bra betalt men likväl är det här en hemkomst som har potential att bli en av de största någonsin. Hur ser du på hemkomsten? Går det att jämföra med tidigare hemvändare som Bjärreds, Bosse, Dahlin eller kanske Rosenberg?

Calle:
Det är naturligtvis omöjligt att spå det slutgiltiga utfallet av Pontus återkomst, men jag känner mig trygg med att konstatera att han har minst lika goda förutsättningar för att lyckas som herrarna du nämner. En långt ifrån lastgammal Premier League-kapten med ett brinnande himmelsblått hjärta och sällan skådade ledaregenskaper, det är klart att detta kan bli precis hur bra som helst. Sen är ju Pontus mittback, varför det såklart blir omöjligt för honom att stå för lika många avgörande mål eller offensiva spetsprestationer som exempelvis Mackan, men det är ju knappast Ponnes fel. Han står för annat, men det kommer kanske inte alltid synas lika tydligt. 

I min värld finns det egentligen ingenting som talar emot en succé. 

Micke:
Jämföra och jämföra. När Bosse lämnade MFF var jag 8 år och tyckte att det var väldigt trist. Jag hade ju precis fått honom till idol! När han sen återvände var det jätteglädje och han infriade alla förväntningar och mer därtill. När det gäller de andra så var det bara PAs som fick det att kittla i systemet. Tyvärr blev det inte så mycket av Bjärreds pga av skador. Däremot så överraskade Mackans totala hängivenhet och klass. Helt outstanding i allsvenskan med en avslutning som egentligen bara händer på film och hans namn kommer att lysa tillsammans med Bosse i min bok tills jag dör.

Skroda:
Ja det är ju inte vem som helst som kommer hem. En ur-MFF:are som lätt hade haft två br PL-år till i sig. Nu handlar det om att hålla honom fräsch och skadefri för då har detta potential att bli riktigt jävla stort. Är han i samma klass som Bjärred? Nej men han är yngre när han kommer hem och kan förhoppningsvis spela mer och längre och en 95 % Bjärred är en ruskigt bra spelare det med. Är han en ny Mackan? Den pressen är taskig att sätta på honom då Mackan var unik men också anfallare och då syns resultaten tydligare.
Jag tror och hoppas att Ponne kommer att lyfta hela laget på sina axlar likt Mackan och förhoppningsvis bli lika älskad av oss som hatad av motståndarna. Men bara att han kommer hem lite tidigare för att få spela för oss gör att jag älskar grabben. Men min första önskan är att han får vara skadefri.

Ulf:
Det är helt klart att det är en stor återkomst. Den som jag kan jämföra med är Rosengren som ju faktiskt inte var ordinarie i sitt PL-lag. Det är ju Pontus i sitt, dock skadad en del under året. Annars är det väl när Bosse Larsson kom tillbaks, efter endast 3 år utomlands och fortfarande i en ålder som gjorde att han utvecklades och var på topp i flera år. Att han var bra visar det faktum att han var med i tre raka VM - 1979, 1974 och 1978. Att Pontus återkommer är BRA men det är ju alltid det här med gruppdynamik, och balans i truppen. Vad det verkar så är han en stark personlighet och ledare, vilket ju kan uppfattas negativt av de som är ledarna i laget nu. Men det löser sig säkert. 

Henrik:
Behöver vi jämföra? Jag är av åsikten att alla måste skriva sin egen historia, och även om Ponne på förhand känns som en obeskrivlig tillgång för MFF så behöver han få sätta sitt avtryck på sitt sätt. Nu tror jag såklart att hans betydelse blir unik, då han brinner för fotboll på ett sätt som tagit honom till kaptensrollen i ett succélag i Premier League men framförallt för Malmö FF. Får han vara frisk så kommer vi troligen få se en helt ny nivå av ledarskap och kravställande i MFF, och det kommer troligtvis generera framgångar under flera år som vi kommer ha enorm glädje av. Det kan också sätta nya standarder som inspiration för framtida talanger.  





Och Silly Season är i full gång och det verkar som om Rydström har fått det han pekat på igen. Pontus, Otto Rosengren och danske Jörgensen. Vad tror du händer mer? Någon som lämnar? Ansluter?

Calle:
Känslan är att vi är klara på nyförvärvsfronten om ingenting extraordinärt, likt Ghoddos, öppnar upp sig. Vecchia-bortfallet tror jag kompenseras upp internt för perioden. Rieks, Nanasi och Ali trivs alla bra till vänster och ska kunna täcka upp mer än väl. Konsekvensen blir ju dock att förändringsmöjligheter från bänken blir sämre, men så kanske är okej för en period. 

Jag tror att möjligen Sejdiu och Zeidan flyttar på sig, antingen på lån eller permanent och det vore såklart trist men knappast avgörande.

Det kan det dock potentiellt bli ifall Nanasi eller Ali lämnar redan nu. Tror dock att det ska till ordentligt sockrade bud på bägge för att vi ens ska titta åt intressenternas håll i detta läget, när vi har slagläge på guld och knappast behöver sälja. Allt under 50 miljoner sorteras som skräppost? 

Micke:
Jag trodde att det nog att Daniel o co var ganska färdiga för i sommar i-och-med Jörgensen. Men Vecchias sjukdom ställer till det, få se om man har is i magen och vågar lita på bänken vi har i väntan på Vecchias tillfrisknande. När det gäller Ghoddos är jag er tveksam. Inte för att jag tror att han kan tillföra lite grann, i synnerhet offensivt. Men jag är tveksam till att krusa spelare. Antingen vill de spela i Malmö eller inte. Har han inte hjärtat för det, tycker jag att MFF ska skita i det. Klubben är större än en enskild person!

Skroda:
Spännande nyförvärv som jah tror att vi har scoutat länge. De måste dock in o leverera snabbt pga AC:s och Vecchias tråkigheter som var helt omöjliga att förutse.
På väg ut? Zeidan skulle må bra av en nystart någon annanstans och Lomotey som värvades i panik skulle vi nog låna ut inom Allsvenskan. Knudsen är en liten favorit hos mig men måste nog försöka avyttras då han dessvärre gjort sitt hos oss. I övrigt behöver vi nog de spelare vi har tills vidare för att ha lite bredd kvar.
Fler nyförvärv? Tja en vindsnabb anfallare är aldrig fel men samtidigt tror jag Kiese kommer tända till igen efter uppehållet så vet inte om det är värt pengarna.

Ulf:
Det borde ju vara någon som lämnar. Knudsen, är han nöjd, Zeidan? Sajidu? Rieks? Är de nöjda. Fortfarande kan man ju önska sig en anfallare till även om det visat sig att det funkar även när Thelin har varit borta. Vem som kommer vågar jag inte sia om eftersom de som det pratar om sällan kommer. Och när det väl kommer en ny spelare till truppen så är det någon ganska okänd. Fast det hade varit kul med Colak, igen. 

Henrik:
Med Vecchias sjukdom, som mycket väl kan innebära lång frånvaro, kan man fråga sig hur vi står oss. Jag tror vi skulle må bra av en riktig stjärnvärvning på innermittfältet. Dels ger det möjligheten att använda Nanasi på kanten när Vecchia är borta, men framförallt behövs en AC-ersättare över tid. Kommer AC ens tillbaka? Den ersättaren kan värvas redan nu. Kan AC spela elitfotboll igen i vinter så är det ändå tid för Peña att röra på sig då, så den centrala mittfältare vi värvar nu blir en bra pusselbit över tid. Sen tror jag att Zeidan och Lomotey behöver lämna också för att få speltid/värdighet i linje med deras kapacitet. I övrigt är jag nog nöjd med truppen! 







Och så match på lördag. Sirius. Hur vill du se startelvan och vad förväntar du dig av matchen?

Calle:
Förutsatt att inga fler går sönder innan avspark hoppas jag att vi ställer upp enligt följande:

Dahlin 
Ceesay, Nielsen, Moisander, Busanello
Peña, Siby
Sejdiu, Nanasi, Ali
IKT

Det ska vara absolut tillräckligt för att med någorlunda lätthet avfärda Sirius. Jag tror att vi vinner med 3-0. Och då är jag ändå pessimist by default.

Micke:
Startelvan: Dahlin - Nielsen, Moisander, Busanello - Ceesay, Siby, Pena, Rieks - Hugo Bolin - Nanasi - Taha Ali. Det jag vill se är full rulle och att man trycker ner Sirius i deras eget straffområde. Om vi har en säker ledning (tre mål) efter 60 minuter kan man släppa in Kotto, Lomotay, Olsson och Gudjohnsen.

Skroda:
Utan att jinxa så brukar vi ju ha lätt för Sirius så en tacksam återstart i nuläget. Vill se ett MFF som levererar fullt ut trots uppehållet vilket vi varit dåliga på tidigare. Vill se Peña hålla en jämn hög nivå,Vill se Ali fortsätta där han ”slutade” och en Nanasi som kan ta en ny roll fullt ut. Jag vill se samma Kiese som i de tidiga omgångarna. Får vi det så vinner vi lätt.
Laguppställning vete fan så där litar jag på Rydström.

Ulf:
Startelvan ska vara så lik den som avslutade innan uppehållet, som möjligt även om Veccia inte kan spela. Jag tror dessutom att Siby går in på Hugos plats och att Nanasi fortsätter som en variant av AC. I mål blir det Dahlin och i övrigt beror det på om vi spelar med fyra eller tre backar. Någon måste dock ersätta Veccia så det blir kanske en del nya positioner för en del spelare. 

Henrik:
Det är faktiskt inte så lätt att sätta ihop denna elva givet skador/sjukdomar i laget. Eller så blir det enkelt att sätta ihop den utifrån de få som är tillgängliga?  
Dahlin ska självklart stå och framför sig har han Busse, Moisander, Lasse och Ceesay. På innermittfältet är det lite klurigare vem som ska spela bredvid Peña då varken Lewicki eller Siby gjort några succéintryck. Nanasi får spela tia och som yttrar blir det väl Taha Ali och Sören Rieks, även om både Bolin och Sejdiu skulle kunna ta en sådan roll också. Tacka vet jag att Kiese Thelin verkar frisk igen, för det behövs lite stadga i offensiven när både AC och Vecchia är borta.  
 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2023-06-30 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?