Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Det löste sig till slut

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Det löste sig till slut

MFF är vidare i Champions League-kvalet och fortsätter att vinna i Allsvenskan. Det mesta ser helt enkelt ganska bra ut nu, men orosmolnen är i vanlig ordning sällan helt skingrade. Inte heller nu. Det är fredag, det är månadsslut, det är paneldags igen!

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan mitten av 90-talet. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och norra läktaren, om lotten faller lyckligt, hans altare.

Ulf Nilsson:
Chief of Himmelriket

Henrik Sjöström
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.


Avancemang i Champions League-kvalet efter knapp vinst mot HJK. Hur summerar du dubbelmötet?

Navid:

Att vi är klara för nästa omgång i kvalet till Champions League är det som är viktigast, det ger garanterat gruppspel i höst och ger föreningen en välbehövlig påse med pengar. Men sättet det gjordes på är inte förtroendeingivande. Givetvis är det så att HJK hade läst på, sett matcherna mot Riga och då de i grunden är ett mycket bättre lag än letterna så gjorde de livet surt för MFF på det sätt de trodde skulle vara mest effektivt. Dessutom fick de någon form av maxutdelning genom att göra mål på den enda chans de hade här i Malmö och på det gör de mål i första minuten i returen. Men oavsett så är det konstigt att det blev så jämnt som det blev till slut.

Varför börjar JDT laborera med uppställningen i årets förmodligen viktigaste match där 35 sköna miljoner ligger i potten? För det var bland det märkligaste jag sett uppställningsmässigt med tanke på hur laget spelat förut, och det syntes att spelarna inte var bekväma med det. Det som gör årets upplaga av MFF till ett bra lag var borta, för det fanns ingen press att tala om och finnarna läts störa uppspelen alldeles för lätt. Varför experimentera i detta läge? För det är tveksamt om detta HJK hade haft på den övre halvan i Allsvenskan att göra. Det är inte Salzburg där på andra sidan som MFF gick upp emot. Men det löste sig till slut och jag förväntar mig att det blir något helt annat mot Rangers såklart. Men laget måste sluta släppa in enkla mål. Det såg stundtals parodiskt ut mot HJK i försvaret och sättet de får göra 2-2-målet är ju direkt pinsamt, sånt får bara inte hända. Om det inte blir bättre på den punkten så kommer kommande motstånd i Europaspelet att straffa oss hårt

Ulf:
Först och främst går vi vidare. Det är det allt handlar om. Vi gör fyra mål. Det är bra. Vi släpper in tre. Det är mindre bra, men jag tycker ändå det finns tillräckligt mycket som är bra för att känna att det är ok. I första matchen är vi ju totalt överlägsna.

Men jag skulle önska att vi inte spelar så defensivt och släpper initiativet som vi gör i den andra. Det blir för defensivt. Framförallt eftersom vår defensiv inte är speciellt stark... Mot Granada rök vi mycket för att defensiven var för dålig. Det måste steppas upp. Hinner Moisander reda ut det?

Henrik:
Det enda jag bryr mig om är att vi avancerar, och det gjorde vi. HJK är inte dåliga och en bortamatch utan bortamålsfördel och 2-1-ledning är knapert. Addera då att matchen totalt står 2-2 efter en minut där finnarna har hemmastöd och en konstgräsmatta, då förstår man verkligen hur nervigt det kan vara. 


I och med avancemanget ställs vi nu mot Rangers i nästa runda. Goda minnen från förr naturligtvis, men också en tuff lottning. Hur tror du att det går? Och: i vilket gruppspel tror du att vi hamnar i till slut? ECL, EL eller till och med CL?

Navid:

Vi kommer att slå ut Rangers. De kommer på sant brittiskt manér underskatta oss trots de bitterpiller de båda giganterna från Glasgow fått smaka på i relativ närtid mot MFF. De slog ju trots allt Real förra veckan… Det är vad jag hoppas på i alla fall, och jag tror inte det är helt osannolikt.

Vi kommer hamna i EL-gruppspel efter att tappert fallit i Play Off till CL mot ett övermäktigt motstånd. Och det är nog fint så, det kommer bli trevliga matcher i höst som vi dessutom får åka på med nyvaccinerade armar i skyn! Spåkulan är putsad, så ni kan lita på att det blir så.

Ulf:
Det brukar ju gå vägen mot skotska lag, men jag tycker som sagt att vår defensiv är sämre nu än den varit någon gång tidigare. Inte individuellt men väl lagmässigt. Däremot är vår offensiv bättre. Vi är väl lite som ett Red Bull Salzburg i det fast i mindre skala. Offensiven före allt. Vi får väl se hur långt det räcker.  Men jag tror tyvärr inte det räcker mot Rangers. Framförallt eftersom vi avslutar borta.

Sen om det blir EL eller ECL beror ju mycket på lotten i playoffet. Vi får hålla tummarna helt enkelt.

Men visst hade det varit häftigt med ett nytt äventyr i CL!

Henrik: 
Det är nu man gör det enkelt för sig och säger att Rangers är bättre och att de borde vinna. Men vi har besegrat Rangers, Celtic, Salzburg x2 i motsvarande matcher tidigare, där vi vunnit. Är Rangers -21 bättre än Rangers -11 eller Celtic -15? Är MFF -21 bättre än -11 och -15? Vi hade Mackan och ett magnifikt stöd i matchen mot Celtic -15, men ingen Mackan -11, så han behöver inte saknas. Däremot, vilket stöd kan publiken skapa med rådande begränsningar? Det är sådana faktorer som gör det omöjligt att förutspå, så därför förlitar jag mig på optimismen och drömmer mig vidare till Playoff i CL! 

I Allsvenskan rullar det på som det ska där MFF och Djurgården nu gjort ett miniryck från övriga. Är det dessa två det kommer stå emellan också i slutändan? 

Navid:

Ja det kommer stå mellan MFF och Djurgården, de andra verkar alldeles för ojämna och tappar poäng för ofta för att kunna hänga på. Djurgården gnetar på bra sett till deras resurser och trupp. Pange-Mange har aldrig sett så bra ut som han gör just nu och jag är imponerad över deras förmåga att vinna match efter match. Men trots det kommer de inte kunna dra jämnt mot MFF över ytterligare 17 omgångar. Det har de inte tillräckligt bra spelare för i min
mening. De kommer sluta på en hedrande andraplats för att sedan göra bort sig i kvalet till Europa nästa år. I vanlig ordning alltså.

Ulf:
Det verkar ju som om det skiljer sig mer mellan toppen och botten nu än vi varit vana vid. Lagen i toppen vinner ganska komfortabelt varenda gång mot bottenlagen så det ser väl kanske ut som om vi och Djurgården kan springa ifrån lite. Jag är imponerad av Djurgården. Spelar väldigt bra och mår sannolikt bra av att slippa Europa. Det blir spännande framöver. Jag ser gärna att vi och Djurgården hakar av övriga.

Henrik:
Ja, och DIF kommer vara med hela hösten såvida de inte får skador på nyckelspelare. Det blir ett kul titelrace där den åtråvärda CL-kvalplatsen finns i potten. Tillåt mig tro att DIF inte kan göra något vettigt av den, så måtte MFF dra det längsta strået!

Carl Angerborn2021-07-30 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?