Friday I'm in Love - Vi tycker om MFF: Di Blåe spelar igen!

Friday I'm in Love - Vi tycker om MFF: Di Blåe spelar igen!

Transferrykten, första träningsmatchen och en del annat. Häng med när årets första panel sammanträder.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan mitten av 90-talet. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och norra läktaren hans altare.

Henrik Sjöström
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Ulf Nilsson
The chief.

Ikväll stundar årets första hemmamatch när den danska samarbetsklubben Jammerbugt kommer över sundet. I vanlig ordning ska man naturligtvis akta sig för att dra några slutsatser från en träningsmatch, särskilt när det är den första för året, men kanske får vi ändå en första inblick i hur Milos vill se sitt Malmö FF. Vad är du nyfiken på, ikväll och under de kommande försäsongsveckorna? 

Navid:

Egentligen skulle jag skriva att i eftermiddag är jag mest sugen att se hur Sarr ser ut efter sin utlåning. Men vi återkommer till det. Det är alltid lite extra spännande att se vem av de unga på väg upp som tar för sig efter uppehållet. Förra året var det Nanasi som tjusade oss alla, och i år hoppades väl de optimistiskt lagda som mig att Sarr skulle visa att han inte alls behöver ligga på rulle i ett lag som mest spelar på omställningar och att han verkligen inte tycker att en stor anfallsvärvning behövs. Utöver det så ska det under resten av försäsongen bli kul att se de nya mittbackarna jag förmodar värvas in och se hur Milos MFF ser ut på plan. Det är alltid kul när säsongen drar igång även om vi efter varje tränings- och cupmatch tinar upp först några dagar efter. Se till att gå till cupfinal kanske?

Henrik:
Jag gillar att man börjar mot svagare motstånd för att spelarna ska få chans att bygga självförtroende och nöta taktik. Nu är vi i fasen ”visa vad du går för” och ”vi testar om den här idén kan funka”, för att sen successivt strama åt och staga upp där idéer/utveckling inte går som det ska. Rätt vad det är så sitter Milos spelsätt och några spelare sorteras bort till förmån för något spetsigare nyförvärv. Med nyförvärv ändras gruppdynamik, konkurrens och förmågor varefter vi ser ny utveckling tar fart. Det är med stor tillförsikt jag ser fram emot våren, där jag hoppas se Milos godryktade ledarskap utveckla laget ytterligare. 

Ulf:
Mest nyfiken på hur vi ställer upp och hur Milos använder spelarna. Vissa spelare har ju mer givna positioner än andra. Jag förväntar mig en kantig match utan stort spel, men också en match som blir väldigt rolig att följa. Di blåe spelar igen!


Amin Sarr ska enligt rapporter vara klar för Heerenveen i en affär som ger Malmö FF 23 miljoner kronor. Hur går tankarna?

Navid:

Luften ur. Ja, jag fattar att det finns en spelare i kalkylen här och att han bara har 2 år kvar på kontraktet också. Någonstans hade jag hoppats att han förlängde ett år, fick chansen rejält i MFF under våren att visa att han minsann är vår 9:a och kanske gå nästa år eller i vart fall tidigast i sommar, för långt mer än ca 20 miljoner. Att ha Abubakari, Berget, Ola och Nalic bakom som kan rycka in som spets hade räckt fram till sommarfönstret om det inte hade burit. Tråkigt om uppgifterna stämmer, vilket de antagligen tyvärr gör med tanke på vilken journalist som twittrat om det. Men detta är troligtvis något Amin själv vill också, då finns det väl inte mycket att göra. Det är också så att Heerenveen är en miljö där pressen inte är lika stor som i MFF vilket kan vara skönt för en ung spelare. Tråkigt oavsett.

Henrik: 
Ryktet förvånar mig. Antingen så tror inte MFF att Amin kan bli en betydande spelare, eller så har han gjort sig omöjlig. Båda känns osannolika.
Pengarna är småpotatis för en kontrakterad 20-åring i ett CL-lag med potential att göra 10-15 mål kommande säsong. Vad har vi akademin till om vi inte ska ge spelare som Amin chansen när de är på g? Hans åtta mål i Mjällby kan man givetvis inte bara översätta till fler mål i MFF, men att släppa honom när han bevisat sig duga mer än väl i Allsvenskan går över mitt förstånd.

Ulf:
Alltid svårt att spekulera i pengarna och så vidare. Man vet aldrig riktigt vilka klausuler som finns. Men rent allmänt - Jag hade gärna sett Sarr i MFF och få se honom få ett stort genombrott här. Men så enkelt är det inte. Att han gjorde det jättebra i Mjällby är ingen garanti för att han fortsätter imponera här. Se på Cibicki exempelvis som ju var fullständigt fenomenal i J Södra för att sen ha svårt att prestera över tid hos oss. Om Sarr lämnar önskar jag honom stort lycka till och välkommen hem om några år.


I numera sedvanlig ordning sitter MFF ganska lugnt i båten vad gällande nyförvärv under tiden som det internationella transferfönstret är öppet. Nu stänger fönstret i de allra flesta länder i nästa vecka. Hur agerar MFF därefter tror du?
 

Navid:
Vi behöver minst två mittbackar om Anel lämnar nu. Så jag förväntar mig definitivt värvningar på den fronten. Det har utöver Chalus surrats om Hadzikadunic vilket hade suttit åh så gott! Han är svensk dessutom, vilket truppen börjar bli tunnsådd på. Sedan tycker jag att det är skört på defensivt mittfält. Vi har en uppsjö finsnidare i AC, Peña, Nalic, Rakip, Nanasi och kanske Ola som kan spela på mittfältet men om Lewicki inte är tillgänglig så saknar vi en bra 6:a som kan vikariera eller spela bredvid honom mot tuffare motstånd. Det är en roll som bara Lewicki behärskar i truppen idag, och det är för tunt. Fransson hade ju passat perfekt och besitter kvaliteten men MFF verkar ännu inte vara mer attraktivt än bottenklubbar i Nederländerna för svenska spelare. Peruanska spelare föredrar uppenbarligen MFF före eventuella småklubbar där, men de kanske inte är riktigt kloka? Nåja, jag tror att MFF sitter lugnt hela våren sett till en anfallsvärvning oavsett vad som sker med Sarr och hoppas att Colak eller någon annan är tillgänglig i sommar. Sedan tror DA och Georgsson värvar en eller två mittbackar och letar efter en sittande mittfältare som kan komplettera Lewicki. I sommar blir det en eller två riktiga spetsvärvningar!

Henrik:
MFFs tradition under de senaste åren har varit att avvakta under januari för att se vilka som lämnar. Under februari ger man befintlig trupp chansen att bevisa sig. Under mars månad agerar man. I januari är supportrarna någorlunda misströstande när man ser bra spelare lämnar. MEN AGERA DÅ, hörs från supportrarna som ser konkurrerande lag värva för fullt. I februari ökar frustrationen ännu mer och alla ska avgå, men sen i mars månad landar klubben två-tre rejäla förstärkningar och då är allt i sin ordning igen. Jag tror vi kommer att släppa runt fem spelare innan 1 april, i huvudsak reserver, och sen värva ca tre spelare som kan anses vara spetsspelare.  

Ulf:
Jag tänker mig att vi framförallt är ute efter spelare i Europa. Dels för att det är den typen av kvalitet vi vill åt och dels för att svenska klubbar inte vill sälja till oss. Då är januari inte en bra månad ändå. Nu kommer vi avvakta och se vad som finns med. Vad vi jagar beror såklart också mycket på hur spelarna vi har reagerar och vilka vi eventuellt förlorar. Lämnar Anel måste vi gå för en mittback. Det tror jag kanske vi gör ändå visserligen. 

Håller Abubakari i anfallet? Lämnar Sarr? Vi kan ju mycket väl ha en situation där snart där något måste göras.  Då går vi för något där. Kanske är läget med Colak annorlunda då?

Carl Angerborn2022-01-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?