Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Försäsongspanelen

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Försäsongspanelen

Klockan 19.00 ikväll spelar MFF sin första match för säsongen 2021 när IFK Malmö står för motståndet. Det blir startskottet för en säsong som förhoppningsvis återigen ska vara ändå in i december. I årets första panel avhandlas försäsongsskänslor, de eventuella möjligheterna till publik på matcherna samt Marcus Antonssons vara eller icke vara i himmelsblått.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Tobias Gullberg:
Socionom från Lund vars MFF-intresse på allvar tog ett permanent grepp om hjärtat 2003. Köpte sitt första årskort 2005 och har sedan dess upplevt både eufori och misär i takt med föreningen på heltid - som en mästare. Åter från en tid i exil. 

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan mitten av 90-talet. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och norra läktaren, nej förlåt, TV:n hans altare.

Ulf Nilsson:
Chief of Himmelriket


Säsongsstart! Idag möter MFF de eviga stadsantagonisterna IFK Malmö i en träningsmatch och inom kort drar cupen igång. Allsvenskan är dock fortsatt 2,5 månad bort. Vad är din relation till försäsonger, tillhör du de som gärna står och huttrar när MFF slår Stadslaget med 1-0 på Heleneholms IP eller är det mest en lång, seg väntan på det som komma skall?
 
Tobias:
Jag ska villigt erkänna att jag aldrig har sett en träningsmatch på plats. Det närmaste jag har kommit är en cupmatch mot något random ängagäng på IP, i minusgrader och iklädd 6 lager kläder med ljummen spelkvalité. Med det sagt så är försäsongen, som beskrivet, en lång väntan på tävlingsmatcherna. Där har dock cupen fått en riktigt fin roll att spela i att skapa en brygga mellan träningsmatcherna och Allsvenskan. Det är inte de allra viktigaste matcherna, men samtidigt matcher som gäller något annat än att bygga matchform och testa taktiska instruktioner. Men det är samtidigt mycket möjligt att jag hade haft en annan uppfattning om lockelsen av att se träningsmatcherna om det inte vore för att de spelades i februari, med allt vad det innebär.
 
Navid:
I förhistorisk tid var jag aldrig särskilt upphetsad inför försäsongen. Visst jag gick och tittade på första träningen, jag gick och såg en del träningsmatcher, men det var inte så allvarligt att missa något. Det var kallt, det var sällan matcherna betydde något. Numera, bortsett från denna vinter, så är situationen en annan. Laget har ett par gånger tagit sig vidare från Europa Leagues gruppspel och cupens upplägg gör att det har varit mycket lättare att stå där och huttra. Det brukade vara en seg lång väntan. Det är inte så längre för mig, i alla fall inte under pandemitider.

Ulf:
Jag älskar försäsongsmatcher. På Heleneholms IP. Ute i Lomma. På IP. På Hästhagens IP. Inte så mycket för att jag tycker att det går att dra några slutsatser från matcherna utan för att jag gillar hela atmosfären och att stå där och gnälla på en kass mottagning eller den uteblivna passningen som junioren borde ha slagit. Fotbollen är ju nästan alltid ganska värdelös på träningsmatcherna men fan vad jag har älskat det.
Dessutom är det ju ett extremt märkligt faktum att det är helt omöjligt att INTE förfrysa fötterna när man kollar på träningsmatch HELT omöjligt. 

Sjunkande smittkurvor och pågående vaccineringar. Är det doften av publik på matcherna jag känner eller har mitt luktsinne blivit naivt?

Tobias:
Jag är helt övertygad om att det blir publikmatcher i år. Sen hur det kommer att gå till i praktiken är svårt att förutspå, men innan säsongen är slut tror jag att vi har fullsatt på Stadion igen. Dessförinnan tror jag att det kommer att bli en upptrappning, beroende på hur snabbt befolkningen vaccineras och det trappas ner på restriktionerna. Först efter sommaren får vi väl det definitiva beskedet om det blir en till höstvåg likt den som lamslog samhället i höstas eller om vaccinationen har fungerat och håller nere antalet smittade. Känns som en superjinx nu när jag sitter här och drömmer om ett fullsatt Stadion igen, men nu ställer jag fan min sista livsgnista och hopp till det här vaccinet.

Navid:
Jag är pessimist i denna fråga. Det blir ingen publik innan sommaruppehållet. Det är lika bra att ställa in sig på det så besvikelsen inte blir för stor.

Ulf:
Jag vet inte. Jag börjar ge upp hoppet. Jag räknar med att vi får komma hem till Stadion först en bit efter sommarens intåg. Vaccinationen verkar ju dra ut en del på tiden och många av oss blir nog inte vaccinerade innan juni. Och innan dess lär inte Tegnell och hans manskap släppa på publikrestriktionerna. 


Marcus Antonsson är tillbaka i himmelsblått efter halvåret i Norge. Utlåningen har inte inneburit någon succé men har heller inte varit något fiasko. Vad tror du om Marcus framtid i klubben, är han Kiese Thelins givna ersättare eller har han fått tillräckligt med chanser och räcker inte till?

Tobias:
Tyvärr tror jag att Antonsson har gjort sitt i den himmelsblåa tröjan. Jag tyckte att han visade med önskvärd tydlighet även innan utlåningen att han har passerat sin topp. Tycker dessutom inte att han gör sig särskilt bra som ensam anfallare utan han behöver en grovjobbare och framspelare som kan servera honom i djupet för att få ut max av honom. Vi vet ju även att ytor i djupet är sällsynt i Allsvenskan och då har vi inte särskilt stor nytta av honom. Intresset som vi har visat för att värva en anfallare under vintern tyder också på att JDT och Danne inte ser Antonsson som ett alternativ att fylla Kieses tomrum. Oavsett hur det slutar kommer vi alltid ha kvällen i Istanbul som minne av hur bra han var när han var i sin topp.

Navid:
Det blir intressant att se. Han har faktiskt inte fått en ärlig chans som nr 9 i JDT:s MFF. Det ser ju mer och mer ut som att ledningen kommer köra på med de spelare som är tillgängliga i vår. Jag personligen tror att Antonsson kan bli bra längst fram och kanske kan han även bidra till att vårt anfallsspel blir än bättre. Med en offensiv kvartett bestående av Toivonen, Rieks, Berget och Antonsson kan spelarna skifta positioner under matcherna då alla är rätt all-round och löpstyrkan hos tre av dem kan ingen klaga på. Med en viss inspelningsperiod kanske det ger en bättre press och möjligtvis får vi slutligen se den ”överfallsfotboll” som JDT lovat oss. Ju mer jag tänker på det bör Antonsson fungera bra i det spel laget vill spela, speciellt då löpförmågan hos Ola och IKT inte alltid var den önskade så kan en dynamisk uppsättning löpvilliga spelare ge Ola i nr 10-rollen bättre alternativ i anfallsspelet. Marcus har presterat väl i MFF förr och har bevisligen näsa för mål när han är i form. Han är rimligtvis en dyr investering så det är inte mer än rimligt att han får en ärlig chans längst fram på sin naturliga position. Och skulle det inte fungera bra i vår så är alternativen på marknaden antagligen fler och bättre i sommar.

Ulf:
Frågar du mig så ja. Antonsson borde få chansen att visa sin nivå där framme. 
Helt klart är ju att han haft en längre periods måltorka eller åtminstone relativ måltorka. Men jag tycker att han är en spelare som ändå är nyttig även i måltorkans tecken. Dessutom har han, både hos oss och andra, visat att han kan komma i perioder då han gör mycket mål så kommer han in i ett bättre stim tror jag absolut att han kan vara en av seriens bästa anfallare igen. 
Han är såklart annorlunda i spelet jämfört med IKT men det ser jag inte som något negativt. Han löper mer och smartare än IKT och jag tror det skulle kunna göra vårt anfallsspel bättre.
Jag tycker ofta helheten offensivt fungerade bättre när vi hade Nalic än IKT så jag ser gärna en annan spelartyp än IKT. Sen var ju IKT så pass bra individuellt att han löste problemen ändå.

Med det sagt - Kan man få in en ny anfallare som är tydlig spets har jag inget emot det. Men jag tycker inte heller att vi sitter i sjön med Antonsson.  

Carl Angerborn2021-01-29 13:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?