Friday I'm in Love - Vi tycker om MFF: Malmö FF vinner guldet igen

Friday I'm in Love - Vi tycker om MFF: Malmö FF vinner guldet igen

Champions League med allt vad det innebär på tisdagen - livsviktig guldstridsmatch på söndagen. Panelen har att avverka, även denna månaden.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan mitten av 90-talet. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och norra läktaren hans altare.

Henrik Sjöström
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Ulf Nilsson
The chief.


2-2 mot Häcken var en besvikelse både resultat- och spelmässigt, men i och med att Djurgården inte lyckades besegra oberäkneliga Peking är det fortsatt himmelsblått i förarsätet. Nu väntar Kalmar borta, vad behöver åtgärdas för att undvika ytterligare en poängförlust? Och - hur önskar du att JDT formerar sitt lag?

Navid:

Att det var en besvikelse är en underdrift. Allt efter den första halvtimmen var givet förutsättningarna en total katastrof. Oacceptabelt skulle jag beskriva det. Det var inte första matchen i höst där det var på det viset, men jag hoppas verkligen det var sista gången. Mot Kalmar vill jag att Lewicki och Bonke inte spelar tillsammans hela matchen. Det blir för baktungt. Förhoppningsvis så är AC tillbaka så kan Peña och Lewicki backa upp honom något längre ner i banan. Bollskickligheten hos dessa tre kommer behövas mot årets Kalmar som verkligen vill diktera matcherna. Jag hoppas vidare på en fyrbackslinje med Anel och Moisander i mitten, de två är mycket starkare än andra alternativ rent individuellt.

Men det som är absolut viktigast är att laget går ut med samma glöd och intensitet som vi såg mot Göteborg och AIK. Bara ut och tryck ner motståndarna! För så bra är årets MFF, bara de kan uppbringa den intensitet som krävs för att kunna prestera den fotboll som JDT förespråkar. Görs det bara en gnutta färre maxlöpningar eller om pressen synkroniseras fel så blir laget defensivt ihåligt och det kommer Kalmar vilja exploatera. Men jag är hoppfull, de gånger både Lewicki och Moisander spelat så ser det mycket stabilare ut.

Henrik:
Vilken sanslös avslutning på ligan som ingen vill vinna! Otroligt att vi står här som serieledare efter alla dessa poängförluster. Jag tror MFF vinner mot Kalmar, utifrån principen att vi hellre möter spelförande lag då vårt presspel kommer bättre till pass där. Med tändvätskan från den snöpliga poängförlusten mot Zenit så tror jag många spelare kliver fram på ett sätt likt mot IFK Göteborg, för att ta ett färskt exempel.

Jag hoppas vi spelar 4-2-3-1/4-3-3 och att Peña ger Kalmar en lektion i spelförande fotboll.

Ulf
Jag tillhör ju dem som såklart var besviken efter Häcken men också dem som tycker att det ändå är ganska naturligt med tanke på vilka och hur många spelare vi saknade. Ta bort fyra, fem av de absolut bästa från Manchester City, PSG eller Bayern så ska ni se att de också påverkas.

Med det sagt. Kalmar borta. Tuff match, men att vi har kvalitet nog att slå dem råder inga tvivel om. Spelar vi på topp finns det inget lag som slår oss. 4-2-3-1 hoppas jag givetvis på. AC, Lewicki, Pena på mitten. Berget om han är tillbaka - annars funkar det bra med Sören och Veljko på kanterna.
Lasse, Anel centralt i backlinjen - men jag gråter inte om Moisander spelar heller.

Intressant bänk med Nalic, Nanasi, Abubakari (som fortfarande blandar och ger hej vilt), Rakip för att nämna några som kan gå in och ändra när det behövs.

Jag hoppas bara att JDT inte sitter på tummarna den här gången om vi får problem. Byt tidigt för att ändra och få in energi om det behövs. Kalmar borta är en av seriens tuffaste motstånd. Vi måste spela på topp - Men om vi gör det. Då åker vi hem med tre pinnar i bagaget.


Två matcher kvar och fyra lag som slåss om guldet. Berättar för läsarna hur du tror att det hela kommer utspela sig och varför ditt tippade vinnarlag är bäst i landet. 


Navid:
Jag vet att Malmö FF har det bästa laget i Sverige. Ibland har vi fått se bevis på det, men lika många gånger (minst) så har vi fått se ett lag som inte sitter ihop och som är för lätt att såra. Av de fyra lagen som slåss om guldet får jag säga att jag lika delar är imponerad av de andra tre, som jag är besviken på MFF för att detta inte redan är avgjort. För handen på hjärtat så är de andra lagen begränsade och på rätt många positioner direkt risiga. Visst har de genuint duktiga spelare i Mange, den galne Larsson och för att nämna en av många bra spelare i Elfsborg, Simon Olsson. Men dessa lag saknar komponenter för att i min mening kunna dra jämnt med MFF över 30 matcher, likförbannat har de gjort det. Djurgården har usla anfallare och direkt underkända ytterbackar, AIK har en trupp där jag genuint inte fattar hur Norrköping och Häcken inte kan ligga före. Elfsborg är väl det lag av de fyra som spelar bra oftare än dåligt. Vårt problem har främst kanske varit skadorna. Ibland har skadelistan varit overklig. Där har den sportsliga ledningen en utvärdering att göra, för antalet muskelskador i år har varit komiskt många.

MFF vinner guldet igen. Varför? För att vi har de bästa spelarna. Är jag säker? Nej.

Henrik: 
Jag tror vi kommer att ha fortsatt ojämna prestationer och märkliga resultat, och det kommer tära hål på oss alla. Jag tror å ena sidan att MFF vinner borta mot Kalmar, samtidigt som DIF slår Varberg hemma. Men Elfsborg slår AIK och går upp som trea bakom DIF inför sista omgången. I sista omgången tror jag MFF kämpar sig till ett kryss mot ett svårspelat Halmstad BK, men DIF lyckas inte slå Häcken borta. Samtidigt vinner Elfsborg borta mot Örebro, så det är hela tiden onödigt jämnt och spännande. Till slut får MFF lyfta bucklan, men det är hela tiden med andan i halsen och aldrig riktigt med det där stora glädjeutbrottet.

Ulf:
Jag är en obotlig pessimist inför matcherna samtidigt som jag alltid tror på laget. Märklig kombination.
Men mycket hänger på oss själva. Vi måste prestera och göra en bra insats. Djurgården vinner ju mot Varberg i nästa samtidigt som Elfsborg hakar av AIK.
Jag är visserligen inte säker på att Djurgården slår Häcken men jag tror verkligen att vi behöver vinna mot Kalmar. Ser gärna att Halmstad säkrar kontraktet i omgång 29 så vi slipper klippa deras hopp i sista, men det vore ju verkligen själve fan om vi inte vinner mot Halmstad i sista hemma - Svårspelade eller ej.

Så.. Nej. Jag vill inte tippa fullt ut. Jag tror vi har två svåra matcher kvar. Jag hoppas vi vinner båda. Det räcker för mig.


Slutet VAR minst sagt förjävligt, men MFF kommer åtminstone inte att summera ett Champions League-gruppspel med en nolla i poängkolumnen. Vad tar du med dig från matchen mot Zenit? 

Navid:

Jag är fortfarande så arg att jag inte vet var jag ska ta vägen. Det var nog den värsta skandalen jag bevittnat på Stadion. Det var ju så sjukt tydligt att domarteamet verkligen inte ville att MFF skulle vinna. Första straffen var billig, men den andra var ju bara desperat. Matchen nästan över och de ville verkligen leta upp något som kunde leda till ytterligare en straff. Helt
otroligt! Vad jag tar med mig? Att nivåskillnaden mellan klubbar som Zenit och Juventus/Chelsea är avgrundsdjup och att vi ute i Europa är små.

Henrik:
 Att vi än en gång bevisar oss vara ett lag för de större scenerna. Vi fick ett lag med 2,5 miljarder i omsättning (10x MFF) att se mediokra ut, och om matchen inte blivit sönderblåst i andra halvlek så hade vi garanterat vunnit. Vi tar med oss flera lärdomar från matchen och inte minst tändvätska inför den VAR-fria och icke Gazprom-sponsrade matchen mot Kalmar. Utöver det, så tar vi med oss 1 miljon Euro. Det är en summa pengar som skulle förändra typ alla allsvenska lags ekonomi, medan vi lägger den på hög med de andra.

Ulf:
Framförallt första halvleken är ju otroligt bra. Vi spelar i princip en perfekt match.
I andra blir vi ängsliga och tappar igen efter paus. Jag tänker ändå att vi tar med oss att vi inte behöver vara rädda för något lag hemma. Vi är tillräckligt bra om vi själva gör jobbet.
Visserligen skapar ryssarna en del tryck i andra, men bortsett från straffarna är det ganska få chanser som de vaskar fram. Vi spelade väldigt bra helt enkelt.
Det jag ändå önskar är att vi gärna får våga lite mer. Våga göra offensiva byten. Våga ligga kvar med fler spelare offensivt. Inte alltid för att spela offensivt utan för att tvinga motståndet att faktiskt hålla lite koll bakåt också. På så sätt kan vår offensiv hjälpa vår defensiv.

Mot Zenit släpper vi typ all offensiv så ryssarna kunde flytta upp allt de hade. Det blev för tungt till slut.

Ändå - Jag är mycket glad för matchen. Det visade, igen, att vi är ett jäkla fint hemmalag i Europa. Nu tar vi det spelet till Allsvenskan också. Två matcher kvar. Med spelet från Zenit tar vi två segrar.

Carl Angerborn2021-11-26 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?