Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Malmö vinner i badkaret

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Malmö vinner i badkaret

Panelen snackar inledning, Bajen och 1 maj. Gott så!

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Carl Angerborn
Skribent på Himmelriket. Förankrad på Ståplats.

Henrik Sjöström
Henrik har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Nils Byrfors
Mannen bakom "Mackan" och tidigare redaktör på Himmelriket. En maktfaktor inom MFF-media med kameran i högsta hugg.



Tung seger mot Blåvitt. 11 poäng efter fem matcher. Hur tycker du att inledningen varit? Första sjättedelen av serien. 

Carl:
Fullt godkänd, skulle jag nog vilja drista mig till. Bästa matchen var mot Göteborg och största plumpen är naturligtvis krysset mot Värnamo. Oavgjort mot ett skickligt Elfsborg i den andra omgången är vad det är, inte bra såklart men också långt ifrån en katastrof. 11 poäng av 15 möjliga efter ett förhållandevis tufft spelschema hade jag nog tagit på förhand.  

Ola Toivonen, Felix Beijmo och Oscar Lewicki har överraskat positivt, medan Veljko Birmancevic naturligtvis är den stora besvikelsen. Där är jag emellertid inte jätteorolig, det såg ungefär likadant ut i inledningen ifjol och där kom den riktigt stora utväxlingen först till sensommaren. Han är en spelare som måste få ta stora risker i sitt spel och när det funkar ser han odödlig ut. När det inte gör det – då ser han plötsligt ut som en i allra största grad beskedlig medelmåtta. Det kommer, tror jag. Tålamod är en dygd och så vidare.  

Och – Hugo Larsson! Där väntar vi bara på explosionen, men helvete vilken spännande spelare. 

Henrik:
Klart godkänd inledning där framförallt försvarsspelet är riktigt bra. Minns gärna att vi förra våren inte höll nollan de första tio omgångarna, och nu har bara släppt in ett mål på fem matcher. Mot AIK och IFK så dominerade vi bitvis väldigt mycket med stark återerövring och frejdigt kombinationsspel. Att vi förlorar poäng mot Elfsborg och Värnamo är såklart störigt, inte minst med tanke på att laget såg så omotiverat ut. Men i det stora hela så finns det stora pusselbitar som ger skäl till hopp om en god säsong. 

Nils:
Det har väl varit lite toppar och dalar. Spelmässigt var jag inte imponerad av matchen mot Kalmar, hemmakrysset mot Elfsborg var lite snopet, och Värnamo ett bottennapp. Men vinsterna i stormatcherna mot AIK och Göteborg väger förstås upp.
Mot AIK visade vi klass i sista tredjedelen, medan Göteborgsmatchen var bra på alla sätt. Fin taktik och formation av Milos bäddade för den segern. Första halvlek var en njutning att titta på. Jag hoppas vi fortsätter med trebackslinje och fyra centrala mittfältare.



Härnäst väntar Hammarby på Tele 2. En tuff match mot ett Bajen som inlett lysande. Hur vill du se att Malmö ställer upp och tar sig an matchen. 

Carl:
Äh, lysande hit och lysande dit. De har slagit lag de ska slå, även om såklart fem i rad är starkt. Första riktiga testet blir mot oss och då ska det bli spännande att se om de lika bra. Det kan de naturligtvis mycket väl vara, men tillåt mig att vänta med superlativen.  

Jag räknar bort AC och i detta skedet även IKT, även om loppet inte riktigt verkar vara kört där. Däremot så lär ju Martin Olsson vara tillbaka vilket är tacksamt. Oscar var kanon som mittback i måndags, men han kommer att behövas på mitten nu när AC är out. Är Ola Toivonen frisk och spelbar tycker jag att han ska starta. Är Isaac spelklar får han starta och Ola starta på bänken (och istället komma in och avgöra), men om den förstnämnde inte spelar är alternativen få och då får den senare starta om han kan, konstgräs eller ej. Rieks får gärna fortsätta ifall jag hade fått bestämma, men tror att Birmancevic är på väg upp igen. Detta leder mig till följande startelva: 

Dahlin, 
Beijmo, Hadzikadunic, Nielsen, Olsson 
Peña, Lewicki, Rakip 
Berget, Kiese Thelin (Toivonen), Rieks 

Milos framstår som att vara både flexibel och pragmatiskt när det kommer till att anpassa sig efter motståndet, så tror nog att han kommer vilja starta förhållandevis försiktigt och ge spelarna chansen att växa in i matchen, vilket jag tror att han isåfall gör rätt i. Det gäller att vara sylvass när lägena uppstår och också våga ha tålamod med bollen när vi har den. Bajarna kan gott få jaga en del, det är de inte vana med på hemmaplan och vi är tillräckligt bra för att kunna låta dem göra det. Malmö vinner i badkaret, vi kan nämligen bevisligen det numera.


Henrik:
- Derby della Milos! Ett offensivt ruggigt Bajen mot ett defensivt starkt Malmö. Konstgräs och många skadade i MFF till Bajens fördel, men det är väl sådana här matcher Malmö älskar? Jag tyckte att 3-4-3 såg riktigt stabilt ut och med Felix ”Ubiquitous” Beijmo på högerkanten så känns det mer som ett 3-5-3. Gissen vad pågen ränner och skapar ytor! I övrigt vill jag bara ha en maxad elva med riktigt hungriga och spelsugna spelare. Birma får börja på bänken igen när det behövs mer disciplin och mindre risker på plan. 

Nils:
Jag hoppas vi fortsätter med trebackslinje och fyra centrala mittfältare. Jag tycker vår trupp kommer mer till sin rätt med den här formationen, och spelmässigt var det ju på en helt annan nivå nu mot Göteborg än i övriga matcher, så fortsätt på den inslagna vägen. 

Jag vill ha Nielsen, Dennis, Oscar som mittbackar. Berget och Rieks på kanterna. Rakip och Pena sittande centralt. Ola och AC (eller Nanasi om AC är skadad) i fria offensiva centrala roller. Och Kiese centralt på topp. Jag tycker vi ska spela vårt spel, tro på oss själva och inte anpassa oss för mycket efter motståndet.



1 maj står för dörren. Nu får du möjlighet att samla fotbollssverige i ett demontrationståg. Vad kommer ni tåga för/mot? Vad vill du värna om eller förändra? Lägg ut ditt manifest här!

Carl:

Nu har jag samlat mitt gäng och snickrat fram våra plakat och på dessa står det: ”Rör inte min matchritual!”. Inte för att jag tror att det finns någon som jobbar aktivt för att hindra stoppa den, men det kan aldrig vara nog försiktig eller hur? Skälen till att jag brinner särskilt för detta just nu är främst två: 
Säsongen har precis börjat och det undertryckta behov av att få utlopp för sina matchkänslor innan, under och efter match är fortfarande enormt.  
Himmelen är blå och träden lyser gröna i en malmövår. 

Det är så förbannat fint att få möte upp sina vänner på Möllan innan match. Folk kommer så fort de hinner och när de kan och det är härligt att vi hela tiden blir fler. Att dricka några öl och spekulera kring startelvan. Svära åt någon domarinsats man inte kan komma över. Se någon man känner igen på puben bredvid. Vandra genom Pildammarna, oro sig för att man kom iväg för sent och sen komma på att ”nog går insläppet snabbare nuförtiden”. Vandra upp till samma vanliga plats på läktaren som vi alltid står. Någon har köpt en ett gäng folköl som hen bjuder på, alla blir glada och funderar på om man ska swisha vilket vi aldrig gör.  
 
Den som rör det här. Den får det inte roligt.   
 
Henrik:
Jag skulle demonstrera mot alla andra klubbars oduglighet i Europa. En oförmåga att identifiera utmaningen, problemen, möjligheterna och behoven som därmed försätter allsvenskan i ett underinvesterat tillstånd som vi inte tycks ta oss ur. Varenda klubb måste göra exakt allt i sin makt för att högprioritera Europa så deras erfarenhetsbank kan växa, pengar kan strömma in och spelarnas värden kan öka. Det är genant att se ”storklubbar” agera som nybörjare varenda sommar och det är värt sina demonstrationer över hela fotbollssverige. 

Nils:
Oj, svårt. Det finns så mycket viktigt. Att behålla ståplats. Att främja föreningsdemokratin. Varför inte en generell manifestation med syftet att behålla och ytterligare förbättra den fina supporterkulturen som vi har i landet och som är en absolut förutsättning för sporten. Eller kanske en manifestation mot konstgräs som man inte är förtjust i. Eller VAR en manifestation med syftet att aldrig ta VAR till allsvenskan.

 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2022-04-29 16:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?