Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Milos bör gå

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Milos bör gå

Vi pratar Milos, Europa och vilka spelare som måste skärpa sig.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Carl Angerborn
Skribent på Himmelriket. Förankrad på Ståplats.

Pontus Kroon
MFF:are sedan sena 1970-talet och skribent på Himmelriket sedan 2004.

Mikael "Skroda" Cronqvist
40-årig lärare som följt MFF sedan hans far tog med honom till stadion som 5-åring. 14 år som aktiv i MFF Support och drev bland annat  Parkensaken för MFF Supports räkning. I supporterfrågor blickar han helst mot Tyskland och hur det fungerar där. Favoritspelare i MFF genom alla tider Lasse Larsson.



Jahopp. Vi börjar väl med elefanten i rummet. Milos. Vara eller icke-vara. Berätta vad du tycker och tänker om Milos framtid i Malmö.

Carl:
Nu verkar det ju som att han för gå och det är nog rätt. Det här går ju inte längre, det är för mig uppenbart. Säsongen är inte körd, såväl ett SM-guld och europagruppspel är fortsatt fullt rimliga målsättningar, men det går snabbt innan de slutar vara det och med Milos fortsatt vid rodret har jag en känsla av att den tidpunkten är ganska snart. Det är således läge för en förändring nu, innan det är försent. Nu vet ingen av oss riktigt hur förtroendet från spelargruppen har varit på sistone, men har starka röster där börjat ifrågasätta sitt förtroende samtidigt som stora delar av läktarna tydligt vädrade sitt missnöje efter tragedin senast, ja, då blir det nog omöjligt att sitta kvar. 
 
Vem som ska ta över? Jag har ingen åsikt där egentligen, mer än att det behöver vara någon som omedelbart levererar resultat, ty startsträckan är obefintlig. Ingen visionär eller fotbollsidealist. Vi behöver en pragmatiker som bara har som mål att vinna nästa match på enklast möjliga vis. En Uwe Rösler-figur, om ni så vill. Åtminstone året ut, så kan nya tag tas i december. Dessutom behöver ledningen naturligtvis ägna sig en hel del åt självrannsakan gällande Milos-rekryteringen.

Pontus:
Först och främst, Milos är inte ensam ansvarig för våra problem. Henriks Sjöströms eminenta krönika som vi publicerade igår ger en mångfacetterad och nyanserad bild, tycker jag.
Med det sagt så vet vi alla att man inte kan byta ut en hel klubbledning eller en hel spelartrupp och det logiska är att man först tittar på tränaren.
I det här fallet tycker jag inte att det känns fel då jag själv har oerhört svårt att se att vårt spel har utvecklats på någon enda punkt med Milos vid rodret, utan vi har snarare försämrats såväl offensivt som defensivt samt även individuellt.
Rekryteringen var i mina ögon, med facit i hand, fel. Nu gäller det att analysera och göra kloka val, det blir en stor utmaning. Andreas Georgson och hans mentor Daniel har mycket självrannsakan framför sig.


Skroda:
Milos bör gå snarast möjligt. Finns inget i mig som säger ”Jaja men detta kan bli bra till slut ”. Ingen spelidé så långt ögat kan nå och spelarna verkar också tappat tron. Vi blev helt utmanövrerade av ett lag som egentligen är sämre än oss på alla positioner men de var ett lag och det är vi långt ifrån att vara i dagsläget. Milos är kort och gott inte tränaren som kan utveckla laget vidare.
Påminner lite om tiden med MP då vi ser en tränare som säkert har sina idéer men de når inte ut till spelarna. I går kväll blev det smärtsamt tydligt att Milos inte har spelarna med sig.
Det som slår mig också är hur uppgiven han ser ut och det är väl också ett tecken på att han ”tappat omklädningsrummet ” Sedan hjälper det inte direkt att vissa spelare ser mätta ut men då får väl dessa bänkas tills vidare.
Blir bäst för alla parter om Milos lämnar. Frågan är dock om det kommer hända för det är ju en stor prestigeförlust för den sportsliga ledningen att skicka en tränare efter drygt ett halvår. Men om Milos får stanna så kommer ilskan riktas mot just ledningen så kanske de vill rädda sig själva genom att göra sig av med honom.



Efter fiaskot mot Zalgiris väntar nu F91 Dudelange (eller alternativ stavning) från Luxemburg. Vad tror du om det dubbelmötet? Vad talar för att vi höjer oss och fixar gruppspel (sen om det blir Europa League eller Conference League återstår att se)?

Carl:
Ja, det är klart att vi ska sopa dessa av banan redan i hemmamötet på torsdag, men sådana var förutsättningarna även mot Zalgiris och det gick ju som bekant åt helvete. Jag räknar således inte med ett dugg, men fiaskot är naturligtvis monumentalt ifall vi ryker även här och omöjligt är det definitivt inte. Jag har en stark och djupt obehaglig känsla över att saker kommer gå sämre ytterligare ett tag innan det börjar bli bättre igen. Det är bara att hålla fast sig i relingen ett tag till.

Pontus:
Då jag tror på ett tränarbyte innan Dudelange så tror jag också på en liten kollektiv mental uppryckning.
Det handlar även individuellt om självrespekt och jag tror och hoppas att våra spelare har karaktär nog att ta sig samman. Att Malmö FF som spelade i Champions League 2021 skall bli utslagna av först ett litauiskt och sedan ett luxemburgskt lag ett drygt halvår senare ser jag faktiskt inte ens i mina mardrömmar.

Skroda:
När vi alla får några dagars distans till onsdagens haveri så hoppas jag att vi kan inse att vi fortfarande har chans att spela i världens kanske näst finaste klubblagsturnering och klarar inte spelarna och supportrarna tagga till inför det så kan vi lägga ner.
Hur det går? Tja en ny tränare och sen kör vi över Dudelange och rider på vågen in i play-off och sen tar vi det därifrån och ska vi vara helt ärliga så är det i EL vi hör hemma som klubb.
UEFA har ju gjort sitt för att högt seedade klubbar inte ska kunna missa ett gruppspel så nu får vi fan göra vårt.



Så.. Milos är en sak. Spelarna en annan. Vilka spelare tycker du har presterat på en bra nivå i år och vilka behöver lyfta sig?

Carl:

För mig har Beijmo, Nielsen, Hadzikadunic, Peña och Toivonen presterat bra i år, medan AC, Birmancevic och Kiese Thelin behöver höja sig, inte minst utifrån den status de har. Kiese Thelin tror jag blir bättre med kontinuitet och tid, men jag har allvarliga funderingar kring ifall de två förstnämnda faktiskt ska vara kvar här. Det ser nämligen inte ut som om de själva vill det, men blir såklart mer än gärna motbevisad här. 
 
Pontus:
Beijmo känns som ett självklart plusval. Han har gjort en urstark säsong hittills. Mittbackarna och då menar jag Lasse och Dennis, har varit godkända. Väldigt bra t o m i början på säsongen innan Dennis fick lite skadetrassel.
Jo Inge Berget har inte gjort bort sig den här säsongen heller och Sergio Peña har briljerat i vissa matcher. Ungdomarna Hugo och Patriot har verkligen visat att de hör hemma på allsvensk nivå.
På minussidan är jag mest trött på Birmancevic som trots otaliga chanser gör den ena svaga insatsen efter den andra. AC har i den mån han spelat varit en blek version av sig själv och IKT har sett trög och lite vilsen ut däruppe. Erdal Rakip som spelade mycket under våren har inte fått till det i sin defensiva roll.
Jag vill dock poängtera att det är mer som kollektiv än individuellt vi har varit svaga så här långt.


Skroda:
Skulle vilja se en annan tränare innan jag sågar spelare men visst AC och IKT borde kunna steppa upp lite och framför allt bära laget mer. Gör väldigt ont att se två av mina favoriter underprestera.Birma är en gåta som kanske en ny tränare kan lösa?
Felix,Lasse och Dennis behöver verkligen inte skämmas för sin säsong så här långt så de slipper kritik . Våra två (hela) nyförvärv har gett mersmak och skulle sen Buya och en ny nr 6 leverera så kanske det kan bli bra i slutändan ändå.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2022-07-29 09:30:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?