Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Oväntat bra"

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Oväntat bra"

Valborg! Hur firar man det bäst - Jo genom att läsa panel såklart.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Carl Angerborn
Skribent på himmelriket. Förankrad på Ståplats.

Mikael Frohm
MFF:are sedan födseln, plankade in på ståplats första gången när jag var sju år, 1965 och har sedan dess följt MFF. I mina ögon förlorar MFF aldrig, inte ens när motståndarna gör fler mål...

Fredrik Hed
Himmelrikets representant i Mellansverige. Era bortamatcher är mina hemmamatcher. Följt MFF sedan 1978 (tack pappa). 

Henrik Sjöström
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.



Två segrar en oavgjord. Nu väntar Djurgården i seriefinalen. Vad tycker du om inledningen? Vad kan man göra annorlunda? Vad har varit bra? 

Carl:
Jag tycker att det sett oväntat bra ut, faktiskt. 7 pinnar på 3 matcher är att betrakta som helt okej, även om krysset senast såklart var olyckligt. Det var onödigt och klantigt, men förhoppningsvis mer att betrakta som ett olycksfall i arbetet snarare än som något som är ordentligt fel. Hade vi haft lite mer skärpa framför mål hade vinsten varit både klar och rättvis, men såhär blir det ibland. Min varningsflagg förblir ohissad ett litet tag till. 

Offensiven ser stark och flexibel ut. Alternativen känns som många och förmodligen kan spelare som Berget, Birmancevic och Toivonen växla upp ytterligare dessutom. 

Orosmoln: vi håller aldrig nollan längre. Det är på intet sätt så att det läcker bakåt, men jag tror att laget hade mått väldigt bra av ett par hållna nollor i rad. Inte minst Marko i kassen, som annars sett rätt bra ut under inledningen. 

Frohm:
Inledningen har varit bra, med mathen mot Östersund som en liten besvikelse. Hade trott att vi skulle fixa en seger mot dem men får väl ta tre mot Djurgården i stället så att vi når upp till mina beräkningar med 10 poäng efter fyra matcher. Mot Östersund hade jag gärna sett att man släppt in Nanasi tidigare, kanske redan i början av andra halvlek. Hade också velat se att man fortsatt spela framåt efter ledningsmålet istället för att släppa in motståndarna i matchen. Det goda med alla tre matcherna är att vi lyckats variera vårt anfallsspel en hel del.

Fredrik:
Spelmässigt har det varit en klar nivåhöjning när Allsvenskan började. Det märktes tydligt att det var nu det började. Mittfältet och offensiven känner jag mig trygg med, förutom att effektiviteten framför mål inte finns där ännu. Med ett så massivt spelövertag som mot Östersund senast är det underkänt att bara göra ett mål. Men det kommer. Däremot är jag lite orolig för defensiven och målvaktsspelet. Det känns stundtals rörigt och ostrukturerat bakåt, och Marko har släppt in onödigt många "enkla" mål kan jag tycka. 

AC har långa perioder varit ganska osynlig. Å andra sidan har motståndarna tagit honom ovanligt hårt i år. En som steppat upp ordentligt är Bonke - det är kul.

Egentligen är det inget som ska göras annorlunda. Man ska slipa på detaljerna, gnugga det offensiva spelet och bli trygga i defensiven. Då blir det bra. 

Henrik: 
Bra inledning av ett motiverat och anfallsvilligt MFF. Vi skapar många chanser och målskyttet är någorlunda spritt över lagdelar och spelare. Mot Östersund hade vi 24 avslut men bara ett gick in i mål, men om marginalerna varit på vår sida så hade vi inte diskuterat bristerna i laget.

Men det är ganska tydligt att organisationen i backlinjen med målvakten inte är perfekt, för att vara snäll. Det tjuvas i markering, görs chansbrytningar och verkar kommuniceras otillräckligt. Här behöver JDT skärpa disciplinen.



Så. Seriefinal mot Djurgården. Vad förväntar du dig av matchen? Vilka spelare hoppas du spelar och vad bör MFF:s gameplan bli?

Carl:
Spännande! Djurgården har inlett starkt och kommer säkert att blanda sig i toppstriden hela säsongen och vi har oftast svårt på deras vedervärdiga plastmatta. Jag tror att det blir jämt och att det blir målrikt, men håller oss som knappa favoriter på förhand. Tror att vi är revanschsugna som fan efter poängförlusten senast och har bevisligen trivts mot de topptippade plastlagen i inledningen. Jag misstänker att JDT är rätt bekväm med ifall Djurgården har en hel del boll och att vi får chansen till snabba spelvändningar. Ser gärna en matchbild som påminner om första halvlek mot Häcken vilket jag misstänker också är målbilden. 

Den oroterade startelvan börjar se allt mer självskriven ut och det är nästan bara vänsteranfallskanten som jag inte känner mig säker på. Rieks har varit stark inledningsvis, men Birmancevic var pigg i inhoppet senast och lär få chansen från start snart. Tror dock att Sören går före på måndag. På andra kanten verkar Berget vara ett frågetecken och spelar inte han känns Nalic som det självklara valet (även om jag gärna hade sett Rakip testas där). 

Tror således på följande elva:

Marko
Larsson, Anel, Franz, Knudsen
Innocent, Toivonen, AC
Nalic, Colak, Rieks

Frohm:
Jag förväntar mig en fysisk match. Djurgården går alltid in hårt i spelet mot Malmö, det har de alltid gjort. Men jag tror att DIF inte vill föra matchen utan satsa på kontringar och där tror jag samtidigt MFFs chans ligger. Genom att inte satsa för hårt framåt kan vi tvinga upp Djurgården och få dem att spela ett spel som de inte är alltför bekväma med. Vi passar samtidigt på att slänga in Sarr/Beijmo till höger och  Birmancevic till vänster från början och låter Rieks komma in när vi leder med ett par mål och det är dags att stänga matchen.

Behöver vi mer speed i anfallet byter vi in Nanasi mot Ola och spelar sen 4-2-4 där Bonke och Vagic (inbytt mot Beijmo/Sarr) får skydda vår backlinje och Birmancevic, Christiansen, Colak och Nanasi sätter full fart framåt!

Fredrik:
Djurgården ser starka ut, de är effektiva framåt och täta bakåt. Det blir en tuff och fysisk match på Tele2, där vi brukar ha svårt. Känner lite oro faktiskt, men hoppas att jag har fel. 

Till den här matchen blir det extra viktigt med defensiven så jag hoppas att JDT och killarna har slipat på den. Håller med Frohm ovan om startelvan, men skulle vilja byta ut Franz mot Lasse Nielsen. I honom vill jag se en mittbackgeneral som styr och ställer och håller rent framför Marko. Annars kommer Marko få en jobbig match. Skulle också byta ut Nalic mot Rieks. I Søren får vi en rakare spelare, tycker att Nalic ofta blir lite krånglig i sitt spel. Och Bonke måste vara tuff, utan att ta ett gult tidigt i matchen. 

I MFFs gameplan, förutom defensiven, vill jag se det som JDT pratade om i början av säsongen - presspelet. Har saknat det, och tror att det är ett effektivt sätt att möte Djurgården. 

Henrik:
Detta kan bli en riktigt bra, grinig och tuff match. Ett systematiskt välorganiserat DIF mot ett högkvalitativt MFF. Vi har haft svårt på plastbaljan tidigare, men det tror jag inte stör oss egentligen. Det är egentligen tillfälligheter som gjort att vi inte vunnit de två senaste bortamötena. Jag tycker vi ska fortsätta på inslagen linje i offensiven, med hög (men smart) press och skärpa i defensiven med ökad kommunikation och bättre disciplin. Vi kan starta med motsvarande elva som senast, och ifall Berget inte kan spela så vill jag att Nanasi får chansen. Det stimmet han är inne i är viktigt att belöna, samtidigt som en stark ersättare i Birmancevic finns redo att byta av om det behövs mer tyngd.  


Valborg! Så. Vilken av alla diskussioner kring MFF är du tröttast på? Vad vill du kasta på elden?

Carl:
Som MFF-are har man blivit bortskämd med att oftast slippa prata så mycket om saker som är fel eller omedelbart behöver åtgärdas kopplat till det sportsliga. I tider av medgång (således allt som oftast för den himmelsblå) tenderar diskussioner istället att handla om trivialiteter, vilka jag oftast är hopplöst ointresserad av. Exempel: typsnitt i kommunikationen på sociala medier, menyn på Erics eller huruvida Puma är den sämsta tröjtillverkaren på planeten. Jag förstår att vissa upplever behov av att prata om dessa saker, men jag zoomar ut innan jag ens läst klart tweeten. 

Frohm:
Tröttast är jag nog på allt gnäll om att MFF satsar för lite pengar på värvningar och att alla andra värvar mycket bättre. Också lite trött på alla som gnäller om coronarestriktionerna för fotbollen. Närmare 14 000 människor i landet har dött, sjukhuspersonalen går på knäna och en hel del har fått se mycket av sina inkomster försvinna och tillvaron slås i bitar. Då kan jag stå ut med att bli lite "orättvist" behandlad.

Fredrik: 
"500 miljoner på banken och bara långa inkast!" Lägg ner det! Knudsens 35-metare är ett anfallsvapen precis som omställningar, hörnor och frisparkar kort utanför straffområdet. Sluta gnälla bara för att ni själva inte ens når in i straffområdet. 

Henrik:
Haha, kul fråga. Stänger ni kommentarsfältet? 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2021-04-30 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?