Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Premiärpanelen

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Premiärpanelen

Vintern har varat i en evighet, det känns som om det var eoner sedan vi senast spelade allsvensk match, men imorgon är det åter dags. Allsvenskan 2023, nu åker vi. Läs månadens panels tankar om det hela.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan en svunnen tid då världen såg annorlunda ut. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och stadion hans kapell.

Henrik Sjöström
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Ulf Nilsson
The chief.


Äntligen väder, doft av läder och rullande bollar igen! Premiären mot Kalmar stundar under morgondagen. Hur är premiärkänslan och förhoppningarna inför säsongen? 

Navid:
Känslan är att pressen på laget är större än på länge. Jag har under relativt många säsonger nu hoppats på att det försprång vi har som organisation och förening gentemot resten av seriens ”större” klubbar ska visa sig på ett tydligare sätt på planen. Nu verkar revanschlystnaden bland oss supportrar vara uppumpad och det kommer vara välbefolkat på läktarna. Den energin kan bli vad som behövs för att laget på plan ska lyfta mot nya och högre höjder. Och jag fullkomligen älskar att klubben är öppen i sin kommunikation igen, det stärker relationen till medlemmar och supportrar. Bra! Å andra sidan, lyfter det inte tidigt så kan det lätt slå över och den energin blir en betungande press. Rydströms MFF har blandat och gett under vintern och gett oss fin fotboll emellanåt, men aldrig över 90 minuter. Än. Orkar vår skadebenägna trupp att prestera på hög nivå hela säsongen? Jag hoppas det, men magkänslan är att vi inte helt är där. Sommarfönstret blir viktig.

Henrik:
Det ska bli skönt att kliva på guldhästen igen! Efter det bedrövliga 2022 (med enbart cupguld och Europa League samt nettoförsäljningar på 90 milj) så behöver jag känslan av att vi ska vinna guld igen. Uppenbarligen kan inget mildra känsla av ett förlorat guld, och nu har vi 30 nya omgångar av nyfunnen optimism att luta oss mot. Hur kommer det att gå? Malmö kommer att ha en lite småtrevande vår, inte dålig på något sätt, för att växla upp rejält från sommaren. Vi lurar i vassen och skapar frågetecken under våren, men under andra halvan levereras en brutal överkörning. 

Ulf:
Premiärkänslan är väl alltid bra tänker jag. Nu kan alla bli mästare igen. Det här är en större dag än min födelsedag. Det är årets finaste dag. Hemmapremiär. Underbart. Förhoppningen, och kravbilden, är såklart tycker jag att vi ska vara med och slåss i toppen. Guldet ska hem igen.
 


Hur vill du ställa upp imorgon? Och hur tror du att din elva eventuellt avviker från Rydströms?  

Navid:
Jag ställer upp enligt följande om alla hinner tillbaka från landslagssamlingar och testiklar hunnit läkas:

4-3-3 från höger:
Dahlin – Tinnerholm, Nielsen, Cornelius, Busanello – Hugo L, Peña, AC – Nanasi, Vecchia, Ali. Här är det dock givet att Rydström startar med Kiese som 9:a och inte med Vecchia i den positionen. Där tror jag att Ali får göra plats och att Nanasi och Vecchia flankerar Kiese. Men jag tror det hade varit superintressant att se tre rörliga, utmanings och genombrottstarka tekniker virvla runt framför AC, Peña och Hugo! Jag hoppas Rydström tar detta råd (haha!) och använder Kiese som funktionalistisk och taktisk spelpjäs, tillgänglig på bänken för att ändra en eventuellt ofördelaktig matchbild.

Henrik: 
Henrik Rydström och Sjöström tänker nog rätt lika. Det handlar mer om tillgänglighet där Lasse Nielsen är ett frågetecken med sin koddaskada. 
 
Jag vill ha Dahlin i målet, en backlinje med Tinnerholm – Frisk Lasse eller Martin Olsson, Cornelius och Busanello. Tremannamittfältet med Hugo, Peña och AC är självskrivet. I anfallet ser jag helst Vecchia, IKT och Nanasi, men tolkar det som att Taha Ali är närmre en start. Oavsett är bytet de två emellan i minut 60-70 lika självklart som julhälsningen från farmor, så vi får bådas egenskaper över en hel match.  

Ulf:
Dahlin - Tinnerholm, Lasse, DC, Busanello - Lewicki, Pena - Ali, AC, Nanasi - IKT- Men jag är rätt säker på att Rydström spelar med Hugo - Pena på mitten. Jag är inte överförtjust i det mittfältet. Jag tycker vi behöver en riktig sexa. Är inte Lewicki redo så får man se över någon annan - Lomotey, Siby eller så.



Nostalgidags! Delge oss ditt allra finaste premiärminne 

Navid:
Mina finaste minnen är fortfarande från premiären 2001. Jag vägrar låta huvudpersonens otaliga snedsteg de senaste åren befläcka de fantastiska minnena från den dagen. Det var magiskt - vi var tillbaka i Allsvenskan, det var fullt på läktarna, jag var ung och vi hade en lång kille i laget. Nostalgi gör att minnen med (lång) distans blir lite mer rosenskimrande. Det har jag i alla fall kvar när jag blir påmind om sakers faktiska tillstånd när jag passerar en spegel.

Henrik:
Denna fråga har besvarats likadant sen 2009 när nya Stadion invigdes. Aldrig har en luft varit så fylld av förväntningar som när ca 24000 MFF:are cirkulerade stadionområdet med den årslånga längtan efter en ny stadion att inta och äga. Matchen vanns med 3-0 och den numer framlidne Labinot Harbuzi gjort det första målet. Efter matchen stod jag i spelargången (skulle göra Fan-tv för Himmelriket) när Marcus Allbäck kom gående. Jag frågade honom vad han tyckte om arenan och planen. ”Nu när jag gick av planen efter 90 minuters match så är det de bästa mattan jag nånsin gått på”. Då känner man stolthet! 

Ulf:
Hade ju faktiskt en artikel om detta i veckan (egenreklam!) men tänker ändå välja en match därifrån. Premiären 2009. På Nya Malmö Stadion. Första matchen. Det var en fantastisk inramning inför med Bosse Larsson på plats som grädden på moset. Detta var startskottet på nåt nytt. Det skulle bli starten för en ny era. Just säsongen 2009 blev inte så fantastisk men jag vill ändå mena på att detta var ett startskott för det vi fått uppleva därefter.

Såhär i efterhand och med tanke på det som hänt känns det också lite extra fint att Labinot fick göra det där första målet. Han fick göra målet som kickade igång eran. Den måhända var lite trögstartad men det var Labbe som startade den.

En fantastisk match på Stadion. Då hade jag plats på Roys. Det har jag lämnat sen några år, men där och då älskade jag allt. En perfekt premiär. Inramning och resultat.

Carl Angerborn2023-03-31 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?