Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Vårsummeringar

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Vårsummeringar

Den nio matcher långa vårsäsongen är färdigspelad. Så, hur har det gått egentligen? Månadens panel har svaren åt er!

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan mitten av 90-talet. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och norra läktaren, nej förlåt, TV:n hans altare.

Ulf Nilsson:
Chief of Himmelriket

Henrik Sjöström
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.


Den nio matcher långa vårsäsongen är nu till ända. Sex vinster, två kryss och bara en förlust. Helt okej eller? Vad har varit bra och vad har varit kass?

Navid:

Sett till poängskörd så har våren varit alldeles utmärkt och laget gör många mål. Fortsätter det på samma sätt så blir det guld. Där slutar det som är bra tycker jag, för det kommer inte hålla över trettio omgångar att spela med ett så dysfunktionellt försvarstänk som resulterar i bisarrt många klara målchanser till de vi ställs mot. Det spelar heller ingen roll vilken nivå det är på motståndet, laget släpper regelmässigt till stora chanser för våra motståndare. Vi har alltså 13 insläppta på 9 matcher och har inte en enda hållen nolla och trots det är vi i delad serieledning. Det måste vara historiskt unikt. Det går inte lasta några individer på planen för att det ser ut såhär utan det är hur laget anfaller utan konsekvenstänk i hur bolltapp ska hanteras och agerandet på fasta. Det är skakigt helt enkelt, och det är inte så MFF ska agera. MFF ska vara ett tungt lag att ställas mot. Det känns inte så just nu, och det kan bara lastas tränarstaben.

Ulf:
På det hela taget en väldigt bra vårsäsong. Vi har väl en dålig match (Djurgården) och ett resultat där vi inte fick det vi förtjänade (Östersund). I övrigt har det väl varit rätt bra. Vi har periodvis ett försvarsspel som inte är så bra och det är därför vi släpper in fler mål än vi "borde" sen kan JDT säga vad han vill. Det blir i ibland enorma luckor för att folk inte riktigt gör jobbet som en enhet. Det behöver finslipas. Framförallt om vi ska ha något att hämta i Europa. 

Offensivt missar vi en del men vi gör också mycket mål. Framförallt har vi visat en enorm styrka mentalt i det att vi ofta tappat 1-0 till 1-1, men vi har ändå stått upp och tagit hem segern i slutändan. 

Det finns lite att jobba på, men totalt sett är jag nöjd. 

Henrik:
Poängsnittet är med beröm godkänt och vi leder allsvenskan, precis som det ska vara. Det är lätt att peka ut bristerna i defensiven, där vi släpper in för många och enkla mål. Vissa mål har direkt berott på svaga prestationer, där backar stått och glott som juniorer. Varför begår de dessa misstag? Samtidigt har vi gjort flest mål i allsvenskan, utan att egentligen ha haft en briljant offensiv. Det som gläder mig mest (?) är att vår ganska konsekvente tränare börjat gå över till trebackslinje för att säkra upp segrarna i slutet av matcher. Det är i mina ögon positivt att man slänger prestigen överbord och gör tre poäng till överordnat allt. I slutet av året kan det vara avgörande för seriesegern. 


De två hajpade nyförvärven Birmancevic och Colak har tillsammans stått för fem mål och har fått mycket speltid under i inledningen. Hur lyder ditt omdöme om dessa bägge herrar så här långt?


Navid:
Båda spelarna verkar vara av den hårt arbetande skolan. De ger verkligen allt och det är såklart enormt uppskattat och gör eventuellt sämre insatser eller i Colaks fall, att missade målchanser kan förlåtas i viss mån. Birmancevic är en härlig lirare och en typ av spelare vi saknat och han kan nog bli hur bra som helst över tid i MFF. Med tanke på spelstil, snabbhet, ålder och försäljningspotential så är det en oerhört spännande spelare. En spelare som bör få gott om chanser för att realisera sin potential. Verkar vara en mycket lyckad värvning, och jag applåderar ledningen för att de hittat honom!

Colak är också spännande på så sätt att han presterat förr och man ser viljan att stå längst fram och söka avslut. Däremot så finns det till skillnad mot Birmancevic ett krav på att han ska leverera just nu, på hög nivå och i varje match. Det har nog missats lite för mycket för att motivera att han köps loss tyvärr. Än så länge ska tilläggas dock, det finns tendenser och han har inte riktigt hittat samspelet med sina lagkamrater. Främst den som spelar i nr 10-rollen har hamnat för långt ifrån Colak som sprungit lite ensam där uppe och blivit isolerad. Det handlar kanske lika mycket om att vi inte har ett fullt fungerande anfallsspel som att han kanske vill lite för mycket i sina löpningar. Sammantaget så tycker jag han verkar sympatisk och passar väl in i laget och klubben. Jag hoppas han börjar skyffla in målen snart så frågetecknen rätas ut.

Ulf:
Jag tycker det ser bra ut. Det tar tid att komma in i det och framförallt offensivt är det svårt att gå in i ett lag och prestera på sin högsta nivå direkt eftersom man själv måste anpassa sig och lagkamraterna måste anpassa sig. Jag gillar framförallt Colaks rörelsemönster och vilja att söka bra ytor. Det kommer ge mycket mål när spelarna börjar hitta honom.

Veljko har blandat och gett lite. Får otroligt lite med sig från domarna, men vi får se hur det utvecklar sig. Enormt snabb i duellerna och det har vi också haft nytta av defensivt. Kanske inte bättre än Sören än, men jag tycker att det är väldigt intressant att ha dessa herrar att välja bland baserat på motstånd. 

Henrik: 
Jag tycker att Colak påminner en hel del om Mackan i spelstilen, även om han är en snällare variant. Han löper mycket och bidrar på flera fronter, samtidigt som han är bra med boll i boxen. Han kommer tveklöst göra många mål för oss i år. Birmancevic har spännande egenskaper med sin snabbhet och teknik, men är ruskigt opolerad i taktik och beslutsfattande. Kan vi utbilda honom så blir han en stor tillgång, men jag tror vi ska ha tålamod innan vi förväntar oss jämn leverans. 


Med Toivonen ut långtidsskadad och Anel Ahmedhodzic förmodligen slutligen såld står Jon Dahl Tomasson utan två av sina viktigaste spelare när serien drar igång igen. Hur ersätts dessa och kommer ytterligare förstärkning att krävas för en lyckad höst?

Navid:

Anel måste ersättas! Det går inte att ducka från det. En mittbacksuppsättning bestående av Brorsson, Nielsen och Hugo Andersson tar oss troligtvis inte till guld och gruppspel i Champions League. Visst kan Lewicki säkert vikariera som mittback men hur är hans status? Och varför är ledningen så onödigt hemliga med skador? Nåväl, åter till ämnet; en meriterad mittback som kan leda försvarslinjen måste nog värvas om MFF ska nå sin målsättning för året. Angående om Ola behöver ersättas så är det inte självklart, inte rakt av i alla fall. Om AC blir kvar så är han en bättre ”tia” än Ola, Nalic finns bakom och då är frågan om den som faktiskt behöver ersättas är Bachirou. För handen på hjärtat saknas en sådan typ av spelare, speciellt med tanke på att Lewicki inte verkar vara kapabel till att ens vara nära ordinarie träning än. Så jag landar i ett ja. Ersätt Ola med en helt annan typ av spelare. En spelare som är ungefär lika bra som Alexander Fransson i Norrköping. Eller så växer Vagic en decimeter som fotbollsspelare under uppehållet och ingen skulle bli mer glad än mig!

Ulf:
Ola vet jag egentligen inte. Vi har AC, Nalic och Rakip - åtminstone - som alla kan spela nummer 10 så jag tycker i sig inte att det är ett jättebehov av att värva en ny tia. Möjligen om precis rätt person dyker upp som kan komplettera innermittfältet totalt. Jimmy Durmaz? Annars kan vi sitta ner i båten lite. Amel kommer väl hem i sommar tänker jag? Så jag känner mig rätt trygg där. Däremot är det väl möjligen så att vi kan tänkas behöva en offensiv pjäs ändå. Sarr och Nalic har ersatt på nummer 9 innan men jag tyckte Ola var vårt bästa komplement till Colak. Kanske någon där? Ren nia. Gwargis ser väl ut att ansluta också för att bredda konkurrensen på de offensiva positionerna.

Vad gäller Anel ser det väl dock ut som att vi har ett större behov av en rak ersättare. Lasse och Franz är bra mittbackar och ett fint mittbackspar för en klubb som slutar sexa. Vi har ju lite högre ambitioner och då tycker jag inte det är en duo som räcker - Tillsammans. Som komplement till en toppback är jag trygg. Jag vill ha in en ledargestalt i backlinjen. Någon som kan styra och som klarar av att passa bollen bra. En Rasmus Bengtsson typ.. Men vi måste få in en ny mittback. Jag kan inte se det på något annat sätt. 

Henrik:
Att Anel lämnar har man vetat sen i vintras och det finns nog långt gående planer på hur han ska ersättas. Med förmodad rekordförsäljning finns det goda möjligheter att värva någon riktigt skicklig. Olas skada däremot tvingar oss att köpa en till anfallare, och det fanns nog inte i planen. Vad jag förstår letar MFF även efter en offensiv mittfältare och ifall det inte blir Jimmy Durmaz så hoppas jag på en riktig dynamo som kan skapa utrymme för AC. 

Carl Angerborn2021-05-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?