Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Vi är precis såhär bra

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: Vi är precis såhär bra

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Carl Angerborn
Skribent på himmelriket. Förankrad på Ståplats.

Henrik Sjöström
Henrik har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Mikael Frohm
MFF:are sedan födseln, plankade in på ståplats första gången när jag var sju år, 1965 och har sedan dess följt MFF. I mina ögon förlorar MFF aldrig, inte ens när motståndarna gör fler mål...




Vi gjorde det igen. Kommentar kring matcherna mot Ludogorets? Förtjänade vi ta hem det? Hur kul är VAR? Fritt snack kring avancemanget.

Carl:
Jag tycker att vi är bättre än Ludogorets egentligen på precis allt utslaget över dubbelmötet. Det är egentligen bisarrt att de lyckas göra två mål i tisdags sett till hur oerhört trubbiga de trots allt var offensivt. Bortsett från sista kvarten kände jag mig faktiskt inte jätteorolig, jag kände mig snarare rätt övertygad om att vi skulle göra mål om det verkligen krävdes av oss. 

VAR får mig att instinktivt omedelbart vilja avsluta mina intressen i sporten fotboll och istället ägna mig åt precis vad som helst annat. Fyfan, vilken jävla mardröm det är. 

Men skit i det just för stunden - jag är så otroligt stolt och lycklig över avancemanget att inga VAR-haverier tillåts spoliera ens det minsta. Det är sinnessjukt imponerande. 

Däremot är jag inte det minsta förvånad eller överraskad. Vi är precis såhär bra numera.

Henrik:
Jag är nästan förvånad över hur bra vi är på hemmaplan, där vi spelar en oerhört bra fotboll. Jämför med Rangers prestation när de hade hemmastöd, så uppnår de aldrig en sådan kvalité. Jag kan bara inte bestämma mig för om vi har blivit mycket bättre, eller de andra lagen sämre? Oavsett, vilken prestation!
Ang VAR så anser jag det vara fel att tidigt ta ett principbeslut att inte ha tekniken i allsvenskan. Det har barnsjukdomar och behöver regleras, men så länge man suddar bort jakten på millimeterrättvisa  och tidsbegränsar videogranskningar så är det en tjänst som skapar rättvisa, utan bekostnad på flytet i spelet.  

Frohm:
Jag var sjukt nervös ända tills domaren blåste av matchen. Sen dröjde det till onsdag eftermiddag inan jag kunde käna den där riktiga glädjen. Men det var fantastiskt att se hur MFF tog sig an matchen. Med tro på sin eget spekl och förmåga lät man Ludogorets gå vilse i sin gen taktik. Istället för att göra som i första halvlek i Malmö, dvs hålla i bollen ochspela sig fram, hängav man sig åt att spela över mittfältet i hopp om att deras anfallare skulle ta fast bollen eller vinna andra bollarna. En brottartaktik a la Göteborg som var dömd att misslyckas. MFF svarade med att spela lugnt och sansat medvetna om att de hela tiden hade ledartröjan trots bortdömda mål och sen straffdom. Tyvärr fick vi en glimt av VAR när det är som sämst.



Hur står sig detta avancemanget jämfört med 2014 och 2015? Går det att jämföra? Hur starkt är laget nu jämfört med då?

Carl:

När vi gick vidare 2014 kom vi egentligen från ingenstans. Vi hade absolut inte den ekonomin då som vi har nu och inte heller någon vidare vana av att tävla på den nivån. Det gör den bedriften till störst i mina ögon. 2015-avancemanget kom nästan som i kölvattnet av 2014 kändes det som. Lite grann som om att det gick av bara farten från föregående år.

Numera har vi en helt annan vana, rutin och framförallt kassakista. Det är en nivå vi har tagit oss till på 100% sportsliga grunder och det är i sig enormt häftigt och imponerande. Men skrällfaktorn och "bragden" är mindre nu. 

Henrik:
Det känns kul att säga att detta avancemanget inte var lika roligt som tidigare. Det är en följd av att vi som förening utvecklats så pass mycket att det inte längre är överraskande. Sen tillhör det nog att matchen mot Ludo blev så märklig och att man knappt vågade jubla när domaren blåst av matchen. Blir det en VAR-granskning till? 
Vi är uppenbarligen ett starkare lag nu, det märker man om man gör en ”bästa elva” där man kombinerar spelare från 14/21 och 15/21. Det är inte många från 14/15 som platsar i dagens startelva.

Frohm:
Det är alltid knepigt att jämföra olika årgångar för inte bara egna laget är annorlunda, även motståndet har förändrats. Men absolut har både spelet och MFF utvecklats. Med tanke på hur vi numera har ett eget spel som bara förändras lite efter motståndet så håller jag nog årets upplaga en aning vassare. Ska bli intressant at se hur det kan funka i gruppspelet.




Grupperna klara. Kommentar om lottningen? Fritt snack. Hur går det? Vilka kör vi över? Vilka kan ta poäng mot oss?

Carl:

Nämen, det känns väl helt okej eller? Det är nästan omöjligt att inte få två lag från de två första potterna som inte är på pappret fullständigt överlägsna oss. Det är vad det är. Däremot blir lotten från tredje potten viktig och där känns Zenit som en vinstlott (om det nu finns några sådana på den här nivån...). 

Löser vi tre poäng hemma mot dem och kanske ytterligare ett skrällkryss någonstans är faktiskt tredjeplatsen och vidare Europa League-spel inom räckhåll.

Henrik:
Två sanningar: alla lag är bra och det kunde varit värre. Men visst är det märkligt att man ens tänker tanken att Chelsea är en ok lottning, när de alltså VANN Champions League för tre månaders sen? Nåja, vi förlorade hemma mot dem senast med 1-2 och alla som såg MFF - IFK Göteborg vet att en förlust med ett måls marginal inte innebär att motståndaren egentligen är bättre.
Tittar man på Zenit St Petersburg så är det uppenbart att det är dem vi ska ta poäng av. Ligger rankade i nivå med Shakhtar, Olympiakos mfl som vi tidigare besegrat, men de har en dalande europakurva med svagare prestationer under senare år. Låt oss hoppas att min googleanalys stämmer så vi kan ta hem tredjeplatsen! 

Frohm:
I gruppen kör vi över Juve och Zenith hemma. Skälet återigen vårt tro på vårt eget spel och firma AC-Birma-Colak framåt. Krydda det med ett stabilt försvar med Moisander som general och vi tar sex poäng hemma och möjligtvis även en poäng borta mot Chelsea eller Zenith. Sen är vi vidare till 16-delsfinal i EL.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2021-08-27 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?