Friday I’m in love: Äntligen försäsong

Friday I’m in love: Äntligen försäsong

Nu är vi igång. Nu har vi två och en halv månad av försäsong framför oss. Två och en halv månad av halvbra fotboll, på halvkassa planer, med långkallingar och stelfrusna fingrar. Men som vi älskar det - upptakten till världens bästa liga. Allsvenskan!

Som vi har längtat. Som vi har väntat. Och nu är det äntligen över - väntan på att den nya säsongen ska börja. 

En ny fotbollssäsong är som en nyförälskelse, det pirrar i hela kroppen och man vill bara ha mer. Med det sagt är vi officiellt inne i försäsongen. Och det är längesedan som försäsongen har känts så här spännande, så här lockande och så här oviss. 

Vi har en ny tränare, som ska sätta ett nytt spel. Vi har trupp som byggs om, där spelarna ska finna sina platser. Vi har stjärnor - både äldre och yngre - som ska haka i varandra och dra åt samma håll. 

Rydström har en häftig utmaning framför sig, som jag tror att han älskar, och vi är många som är nyfikna på årets MFF. 

Måndagens premiärträning, som inledde försäsongen för både damerna och herrarna, var en föreställning, som en nyårsaftonskväll vid tolvslaget med fyrverkerier, presentationer av nyförvärv, slutsålda korvar och publikrekord - knappt 3000 personer. 



Sa jag att jag älskar försäsongen?

Att döma av reaktionerna under och efter premiärträningen, och av det som supportrarna skriver på sociala medier, ligger det förväntan i luften. Stor förväntan. Rydström gav intervjuer, Anton Tinnerholm var så där kaxigt härligt Malmöitisk (“Jag hörde någon säga topp tre och det vill jag inte höra igen. Vi ska gå för guld.”), Taha Ali presenterades, lagen poserade för fansen och det togs selfies med spelare.

Precis som det ska vara på en träningspremiär. Bara tråkigt att Malmö FF väljer att inte visa en enda bild från i måndags där det syns att det även var bengaler och fantastiska fyrverkerier. I en diskussion på Twitter hänvisade en MFF-representant till klubbens värdegrund och hur den tolkades. Ja ja…

Suget efter riktig svensk fotboll efter pajas-VM i november-december är megastort och jag spår att det lär vara lapp på luckan på cupmatcherna i februari. Kanske redan på  träningsmatcherna…

Till första matchen i Allsvenskan är det runt två och en halv månad kvar. Första tävlingsmatchen ligger drygt en månad bort (19 februari) men första träningsmatchen kommer redan nästa fredag, 20 januari, mot Randers hemma. 

Det blir kallt, det blir svinkallt, men Supporterhuset lär stå och grilla Sremska-korvar. Man kan säkert få nåt varmt att dricka till. Och det finns bra underställ idag och varma jackor. 

Dessutom charmar MFF med fri entré i de två första träningsmatcherna - i utbyte mot frivilliga donationer till MT96 (ni vet de som skapar alla fantastiska tifos) och Malmö FF Foundation (som som arbetar för att utveckla barn och ungdomar till trygga, medmänskliga individer med en given plats i samhället). 

Så det finns ingen anledning till att det inte ska vara fullt på Gamla IP nästa fredag kl 15. Det är många som är svältfödda på riktig fotboll. 

Sa jag att jag älskar försäsongen?

För det gör jag. 

Idag för 12 år sedan publicerades denna härliga försäsongsintervju med den rögade ålen, Agon Mehmeti. Bland annat tippade han IF Elfsborg som tvåa Allsvenskan 2011 (så blev det inte). Och så berättade han vilken musik han skulle välja i omklädningsrummet. 

Dagens låt är inte Agons val utan mitt val, Chicago av och med Sufjan Stevens, som hörs i den fantastiska TV-serien The Bear. 

PS. Som lök på laxen kom igår torsdag årets ranking från Svensk Elitfotboll över hur bra klubbarnas akademier är. Malmö FF hamnar så klart i topp med maximala sju av sju stjärnor (9 004 poäng av max 10 000), vilket ingen annan klubb mäktar med. Tvåan AIK har sex stjärnor och 8 687 poäng. 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-01-13 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?