Friday I’m in love: “Är man insatt i fotboll känner man till Uwe Rösler”
Ninja-Danne, Sveriges mest framgångsrika sportchef.

Friday I’m in love: “Är man insatt i fotboll känner man till Uwe Rösler”

4 SM-guld, 2 CL-gruppspel och 2 EL-gruppspel är ett ganska bra facit på 7 års arbete. Att dessutom ha gjort det under ibland mycket turbulenta tider - under fyra olika tränare - stärker Daniel Anderssons aktier som en mycket stark och kompetent sportchef.

Inför säsongen 2014 presenterades Daniel Andersson som MFF:s nya sportchef. Han efterträdde Per Ågren, som i sin tur hade varit sportchef två år efter Hasse Borg, som var MFF:s första uttalade sportchef. Innan dess låg sportchefsskapet på klubbdirektören och styrelsen, som då arbetade mer operativt. 

Danne gjorde i november 2013, med nr 460 på ryggen, ett bejublat inhopp i sista matchen hemma mot Syrianska. Märkbart rörd fick han ta emot jublet från en fullsatt stadion när han kom in på slutet. 

Han gick ut hårt i sitt nya jobb efter säsongen 2013 och började samtidigt med Åge Hareide som ny tränare. Under försäsongslägret 2014 i Bradenton, Florida, värvade han hem Markus Rosenberg. Dessa båda, Åge och Mackan, skulle tillsammans med Danne leda MFF mot det kanske mest framgångsrika decenniet i föreningens historia.

Den här listan talar för sig själv:

  • CL-gruppspel 2014 (Åge Hareide)
  • Serieseger 2014 (Åge Hareide)
  • CL-gruppspel 2015 (Åge Hareide)
  • Serieseger 2016 (Allan Kuhn)
  • Serieseger 2017 (Magnus Pehrsson)
  • EL-gruppspel 2018 (Uwe Rösler)
  • EL-gruppspel 2019 (Uwe Rösler)
  • Serieseger 2020 (Jon Dahl Tomasson)
MFF idag är en helt annan klubb än när Danne tog över 2013/2014. Våra ekonomiska muskler är med svenska mått mätt outstanding, vi kan shoppa från hyllor som ingen annan svensk klubb kan (fast det vore bra om vi gjorde det i lite större utsträckning) och ute i Europa talar man om Malmö FF. Det gör man inte om de andra deltagarlagen i Allsvenskan. 

Samtidigt har Danne med stöttning från styrelsen använt det nya ekonomiska manöverutrymmet klokt. Han har inte gjort tok-värvningar som många andra klubbar har gjort, med risk att äventyra föreningens ekonomi och existens i toppen. 

Självklart har allt inte varit bra, det är det sällan. Vissa värvningar har floppat spelmässigt, andra på grund av händelser utanför plan. Men lag, tränare och sportchefer bedöms primärt efter sin resultat (framgångar och titlar), vilket gör att Daniel Andersson måste ses som Sveriges bästa sportchef.

Han har en egen stil också. Behöver inte synas eller höras. Kommenterar ALDRIG något som inte är klart och innan det presenteras, och överraskar oss ofta. Vem kommer inte ihåg när Uwe Rösler presenterades, och Max Wiman på presskonferensen undrade vem Uwe Rösler är. Danne svarade: “Är man insatt i fotboll känner man till Uwe Rösler”. Som en chef...

Så till de “supportrar” som ropar på Dannes avgång så fort det går emot laget under en period - lägg ner. Vi har Sveriges bästa och mest framgångsrika sportchef.

Basta!

Idag år 2011 dog den brasilianske fotbollsspelaren Sócrates, eller som han egentligen heter, Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira. Familjen kom från fattiga förhållanden och föräldrarna uppmuntrade barnen att studera. Han kallades också “o Doutor”, doktorn, eftersom han utbildade sig till läkare under tiden som han spelade fotboll. Sócrates var den elegante offensive mittfältaren som, förutom en säsong i Fiorentina 1984-85, spelade hela sin karriär i Brasilien. Sócrates var politiskt aktiv och drev i sin klubb Corinthians bland annat genom medbestämmande bland spelarna. Han blev 57 år. 

Dagens låt är I’m bad med LL Cool J - tillägnad Ninja-Danne. Det blev också min mest lyssnade låt på Spotify under 2020. Skruva upp volymen och basen!

PS. Jag hoppas och önskar att Berra får speltid på söndag. Samtidigt gör det ont i mig att Rasmus inte får det. Men det återkommer vi till efter säsongen. DS.
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2020-12-04 11:57:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?