Friday I’m in love: Vad är väl en snömatch?
En av våra mest klassiska snömatcher - Wisla Krakow hemma den 21 mars 1979. Vi vann med 4-1 och resten är historia.

Friday I’m in love: Vad är väl en snömatch?

Vi är i mitten av januari. Alla lag har kommit igång med försäsongsträningen, och hur underbart är inte det? Trots att det är bister vinter i hela landet, med snö till och med i Malmö, är säsongen igång. Det får mig oundvikligen att tänka på snömatcher. 

Jag såg på X/Twitter i veckan att det i måndags den 15 januari var exakt 50 år sedan Bob Houghton höll sin första träning med MFF. Om Bob hade vetat fullt ut vad han gav sig in på, om hur de skånska vintrarna kan vara, hade han då tagit jobbet? Jag tror det. Annars hade han inte stannat så länge (1974-1980) eller kommit tillbaka (1990-92).

Vi njuter fortfarande av frukterna av det jobbet som grundlades i föreningen under hans tid. Mycket är annorlunda idag. Borta är de beryktade löpturerna i snålblåst och snö i Pildammsparken. Borta är de legendariska stickade rutiga tröjorna. Och borta är de stenhårda (livsfarliga) grusplanerna. 

Nu har vi en egen arena, med uppvärmd gräsmatta som förhoppningsvis kan vara spelklar redan till gruppmatcherna i Svenska cupen om en månad. Vi har en konstgräsplan på gamla hemmaarenan Malmö IP som fungerar som träningsplan så här i början av säsongen. Vi har dessutom personal med rätt utrustning som tar bort snön så att killarna (och tjejerna) kan träna och spela. 

Det har hänt mycket sedan Bobs dagar i MFF. 

Apropå snö - när jag började skriva den här texten vräkte snön ner. Det var rena skånska snöstormen uppe i Mälardalen i onsdags. Fick ett sms från pappa i Malmö som är ute med hunden. “Bister morgonpromenad idag. snöar horisontellt” skriver han och skickar med en bild på en inte så upphetsad hund. 

Då är det lite svårt att tänka sig att försäsongen är igång och pågarna tränar för fullt. 

Om vi i sommar kvalar oss hela vägen till “nya” Champions League eller Europa League ligger hälften av matcherna efter allsvenskan slut, och in i hela januari. Risk för snömatcher, alltså. Men det är lugnt - vi har spelat sådana matcher tidigare.

Därför kommer här några minnesvärda “snömatcher” med Malmö FF - i kronologisk ordning. Och jag har varit på nästan alla. 

Malmö FF - Wisla Krakow. 21 mars 1979. 
Kvartsfinal i Europacupen hemma på stadion 21 mars 1979, den beryktade snövintern 1978-79. Pappa drog med både mig och lillbrorsan på denna kalla upplevelse i mina tiders begynnelse. Och det är jag glad för. 

Malmö förlorade borta med 1-2 och returen hemma stod 0-0 en timme in i matchen när polackerna gjorde 1-0. Då var vi inte många som trodde på mål, seger och avancemang. Men Anders Puskas Ljungberg och Tore Cervin ville annorlunda. Påhejade av en energisk publik vände de och vann. Och resten är - som vi säger - historia. 

Förutom att Tore dansade i den djupa snön runt planen efter sitt 3-1-mål är mitt starkaste minne den goda kokta korven som pappa fixade i pausen. 

Matchen finns på YouTube. 

Malmö FF - Ajax. 4 mars 1987. 
Detta är en match som inte blev en match men som ändå blev en match några dagar senare. 

Snön vräkte ner och det var länge oklart om det skulle spelas match eller inte. Vi var ett gäng som skulle gå, och hade biljett på ståplats. Hade också lyckats övertala min dåvarande flickvän att följa med - motvilligt. När vi väl kom dit var grindarna inte öppna. Rykten florerade - “Blir det match?” Vi stod och huttrade utanför. Väntade. Hoppades. Till slut kom beskedet att det inte blir någon match. 

När matchen väl spelades en dryg vecka senare (nu ville flickvännen inte följa med) hade snön töat bort och det var en mer vanlig marsdag i Malmö. Vann gjorde vi också. Torbjörn Persson satte segermålet 1-0 på straff. Det var riktigt stort att slå Ajax då. 

Malmö FF - Brann. 12 februari 2005. 
Det var en malmöitisk vinterdag med snö som kommer från sidan i en isande vind. Radio Malmöhus uppmanade folk att stanna hemma. Men fotboll skulle spelas. 

MFF mötte norska Brann i hittepå-ligan Royal League. Tanken var väl någonstans bra, men jag kan ändå inte komma undan att RL var ett riktigt urbota dumt initiativ. 

Nåväl, matchen spelades i snöstorm inför nästan 4000 åskådare, och som MFF spelade. Kanske red man på vågen av seriesegern 2004. Men bra spelade de och vann med 2-0. 

Så här står det i matchrapporten på mff.se: “Inställningen var hundraprocentig; på trots mot alla oberäkneliga rull och studsar, alla halkningar och omöjliga bedömningar, motvind, medvind, snö, slask, jordkokor och gyttja envisades hemmalaget med att söka konstruktivt spel med rullande boll och snabba kombinationer.”

Självklart överlevde inte stadions gräsmatta. Sedermera överlevde inte heller Royal League. Tack för det. 

Gefle - Malmö FF. 30 oktober 2016. 
OK, kanske inte en riktig snömatch, men det var frostigt och kallt som bara f-n i Gävle. I omgången innan hade laget säkrat det 19:e allsvenska guldet genom att slå Falkenberg på bortaplan inför 3000 supportrar. 

Vi som bor i Mellansverige, och inte var på plats i Falkenberg, skulle nu få tillfälle att se och hylla spelarna på plats i Gävle.

MFF spelade visserligen ganska bra, men skapade inte så mycket med sju startspelare borta. Och hade ju inget att spela för heller. Men det hade Gefle - ett nytt allsvenskt kontrakt. Och då går det som det brukar - vi förlorar, Gefle vinner, och de fyra timmarna hem i bil kändes tre gånger så många. 

Sånt här håller vi på med, mitt i bitande istidskyla och snöstorm, för att se vårt lag spela. 

Och på torsdag gör vi det igen. Dags för årets första träningsmatch - “hemma” i Lund mot danska Silkeborg. Matchen startar kl 14. 

I dag för 8 år sedan premiärtränade vi på IP och Martin Grahn gjorde följande inslag i Fan-TV med snöfall, en pigg Gische och vår nya tränare Allan Kuhn. In och kolla!

Dagens låt är Who knows från 1970 av och med Marion Black, en härlig amerikansk soulsångare och låtskrivare från Columbus, Ohio. 

Med det tar vi fredag. Trevlig helg på er! 

Vem vet vad som händer…

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2024-01-19 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?