Friday I’m in love: Hugo har tagit studenten - två gånger

Friday I’m in love: Hugo har tagit studenten - två gånger

MFF:s akademi gör det igen; fostrar ännu en storspelare som tar klivet ut i Europa till de stora ligorna. Hugo Larsson har sedan tolv års ålder spelat i Malmö FF, han har gått igenom de olika akademilagen och fostrats i den himmelsblå vägen. För en vecka sedan tog han studenten från skolan. Nu tar han studenten från MFF Ungdom och flyttar till Frankfurt.

Den 29:e maj blev det officiellt, det som redan hade varit klart några veckor. I Sveriges största transferdeal någonsin säljer MFF Hugo Larsson till tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för runt 123 miljoner kronor.

Den 9 juni tog Hugo Larsson studenten från ekonomiprogrammet. Han sa själv dagarna innan att han inte fick betyg i alla ämnen, men han har gått tre år i gymnasiet, även om det kanske inte varit jättestort fokus på studier de senaste åren. Vi gratulerar såklart Hugo till studenten. Det finns gott om tid att fixa till betygen och allt det där.

Utbildningen i MFF Ungdoms akademi har han också tagit studenten ifrån, nu när han lämnar Malmö och flyttar till Frankfurt. 

Den himmelsblå vägen är MFF Ungdoms utbildningsplan. Den ska erbjuda de yngre spelarna, både pojkar och flickor, en fotbollsutbildning i högsta Europaklass. 

– Andreas Georgson var med och tog fram den ursprungliga planen 2012. Vi har nu en uppdaterad plan från 2022, ett arbete där många av våra ungdomsledare var delaktiga, säger Per Ågren, sportchef & värdegrundsansvarig för MFF Ungdom. 

Utbildningsplanen är ett verktyg och stöd som tagits fram för att alla ledare i Malmö FF ska ha en utgångspunkt i sitt arbete. Den säkerställer också att samtliga ledare jobbar utifrån samma grund.

– Hela vår filosofi handlar om att få unga spelare att våga testa och våga misslyckas. Om man inte lyckas den femte, sjätte eller åttonde gången, så gör man det den tionde gången. Vi har ett utvecklingsfokus istället för ett resultatfokus, även om vi vill vinna varje match med 100 procent ansträngning, säger Per Ågren.

Mycket av det som gäller för ungdomslagen och finns dokumenterat i utbildningsplanen går igen i A-lagets spel, inser jag när Per Ågren fortsätter att beskriva planen:

– Vi vill vara spelförande, sätta igång bollen snabbt och vinna tillbaka bollen snabbt, eftersom det är mer utvecklande att själv ha bollen. Spelarna får en gedigen fotbollsutbildning. Därför ser du sällan att våra tränare står och skriker på spelarna. Spelarna får istället chansen att testa själva, säger Per Ågren. 

Samtliga ungdomslag i Malmö FF spelar matcher mot lag som är ett år äldre; för att möta tuffare motstånd och utveckla sitt eget spel. 

– Vårt mål är att de ska vara så bra som möjligt när de är runt 18-20 år gamla. Vi vill skapa vinnare och bra spelare som kan ta sig i MFFs A-lag och gärna ta sig ut i större europeiska klubbar. 

Hugo Larsson kom till MFF som tolvåring och har gått igenom alla ungdomslag sedan dess. Han flyttades upp till A-truppen under 2021, gjorde matchdebut i Svenska cupen 20 februari 2022, etablerade sig under den första halvan av 2022, blommade ut under den andra halvan av 2022 och har sedan dess varit en given startspelare. Dessutom är han uttagen till det svenska A-landslaget. 

Vad är ditt första minne av Hugo Larsson?
– När han spelade i 14/15-årslaget. Han var ganska tunn men väldigt spelskicklig, en duktig och hårt arbetande spelare som ville mycket. Där och då hade han inte fysiken med sig. Han var inte unik men vi såg helt klart potentialen i honom, även om han låg efter fysiskt sett, säger Per Ågren. 

Malmö FF kände till Hugo Larsson som då bodde i Svarte utanför Ystad. Han spelade i  SoGK Charlo, följt av Ystads IF, innan han bytte till MFF 2016, tolv år gammal

– Vi har ett bra samarbete med Chelsea och deras Nordenscout. Han tipsade oss om Hugo när han spelade i Ystad. Det gjorde ju inte saken sämre att få ett tips från Chelsea, säger Per Ågren. 

Han berättar att det bland agenter, unga spelare och deras föräldrar idag finns en stark påverkan att flytta upp duktiga yngre spelare till en äldre åldersgrupp. Men Per Ågren menar att det inte alltid är bättre att tidigt flytta upp en 14-årig spelare så att hen får spela mot 18-åringar. 

– Med Hugo var det så. När han var 16 och det var aktuellt att flytta upp honom till 17-årslaget gjorde vi inte det. Vi trodde att det var bäst för honom att stanna kvar ett år. Det betydde att han fick träna med dem som var ett år yngre men spela matcher mot dem som var lika gamla. 

Det visade sig vara ett riktigt beslut. Hugo Larsson fick speltid, kunde bygga självförtroende och fysik. 

– Det blev en "tipping point” för honom. När han sedan flyttades upp till 17-årslaget sprang han i princip rakt igenom till 19-årslaget och var ofta med på A-lagsträningarna. När hans kropp kom ifatt utvecklades både potential och “mindset”. Han var väldigt läraktig och drev sig själv på ett mycket positivt sätt, berättar Per Ågren. 

Även om Per Ågren inte känner till exakt hur Hugo själv reagerade på “petningen” när han inte flyttades upp, tror han att den första reaktionen var besvikelse. 

– Men vi pratade med honom och förklarade att vi trodde på honom och ville att han skulle utvecklas. Om det sker när man är 14, 15 eller 16 är inte så viktigt. Det är den långsiktiga utvecklingen som är viktigast. Jag tror att han förstod det ganska snabbt efter det. 

Flytten till Eintracht Frankfurt tycker Per Ågren är ett bra steg för Hugo. Det är ett bra lag på en lagom högre nivå där han har en realistisk chans att fightas om en startplats (“han kan ta den ganska snabbt”). 

Uppmärksamheten i Tyskland kring flytten har blivit stor. Många supportrar är positiva och i en text på tyska bundesliga.com jämförs Hugo Larsson med spanska mittfältaren Rodri. Inte illa. 

Hur tror du att det kommer att gå för honom nu när han flyttar till Eintracht Frankfurt?
– Det kommer att gå bra. Han har en vinnarmentalitet med många fina egenskaper. Han är kanske inte den som har den absoluta spetsen i något, men han är bra på många saker. De kommer ha stor nytta av honom, säger Per Ågren. 

– Jag har ju ingen insyn i deras ledarskap och tränarstab, men jag antar att de har en stab och tränare som tilltalar Hugo. Man ska gilla chefen, avslutar Per Ågren om Hugo Larsson. 

Himmelriket önskar Hugo Larsson “viel Glück” och varmt välkommen åter till Malmö när du är färdig med Europa. 

Idag för elva år sedan publicerades denna bildspecial, när MFF var på Irland för att spela träningsmatch mot Shamrock Rovers (vi vann med 2-1). Det var andra tider, när Himmelriket åkte iväg på camp när det var träningsmatch. Halleda. 

Dagens låt är Josefin med Albin Lee Meldau, en av de senaste låtarna jag lagt till bland gillade låtar på Spotify. Vacker musik och fantastisk text. Den är så fin. 

Trevlig helg. 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-06-16 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?