Friday I’m in Love - Idag för drygt 20 år sedan
Debuten!

Friday I’m in Love - Idag för drygt 20 år sedan

Låt mig ta er tillbaka till en tid som inte verkar så länge sedan men i sitt perspektiv visar hur länge sedan det faktiskt är. Detta skedde innan 11 september 2001, innan någon hade hört namnet iphone och vi var inte ens ett år in i ett nytt millennium och MFF hade inte vunnit guld sedan 1989 vilket var dåligt ur ett historiskt perspektiv men då den 18 juli 2001 var flertalet supportrar glada över att vara tillbaka i allsvenskan och att lejonet blivit såld för rekordsummor.


Den 18 juli 2001 så mötte Malmö FF det skotska storlaget Glasgow Rangers. Det var ett stort event och framförallt var det något MFF hade varit borta från under lång tid.
Glasgow Rangers hade en namnstark trupp med spelare som Barry Ferguson, Claudio Caniggia, Ronald de Boer och han jag framförallt ville se, nämligen norrmannen Tore André Flo.

Jag vill minnas att pappa sa till tioåringen som stod bredvid honom på läktaren att den där norrmannen är känd för att skruva in hörnor direkt i mål. Detta imponerade något oerhört för mig och matchen var inget annat än show. Bisarrt att sitta idag och skriva att en match mot Rangers inte var en match som betydde något. Det skulle bara spelas och klubben skulle tjäna lite pengar. Denna matchen skulle däremot ha en viss betydelse för MFF framåt då en viss Niklas Skoog debuterade i denna match. 

Så här skrev Jakob Kjelldén, numera kvällsposten, om delar av matchen den 18 juli 2001: 

“Man har ju på sistone blivit lite bortskämd med höga publiksiffror i Malmö. Så gårdagens siffra på nära 6000 åskådare kändes först lite klen, men vid närmare eftertanke så var den ganska bra. Det hade dock varit mycket trevligare om matchen hade spelats på Gamla IP som det först var tal om. Men det satte sponsorerna stopp för vilket de väl kan få göra så länge de pumpar in nära 30 miljoner i klubben årligen.

Det mest minnesvärda från andra halvek måste dock varit Peter Sörensens inkast precis i slutet av matchen. Sörensen, som mig veterligen aldrig kastat ett inkast i MFF, använde alla sina muskler till att kasta bollen till bortre(!) delen av straffområdet vilket ställde till med en hel del oreda i Rangers försvar. Ett blivande anfallsvapen i höst?
Vad fick MFF då ut av den här matchen? Det absolut viktigaste var att Niklas Skoog fick en match med sina nya lagkamrater och vice versa. Skoog verkade trivas ypperligt i den himmelsblå tröjan och med sin nya hemmapublik.

I kväll är det dags för ännu en träningsmatch. Den här gången i Skivarp mot en "Österlenskombination" utan stjärnor av Rangers-klass. Kanske dags för Niklas Skoog att göra sitt första mål för MFF? “

Matchen slutade 3-1 till Rangers och att MFF nästan exakt tio år senare skulle slå ut Rangers ur Europa och sätta den berömda spiken i kistan för fuskbygget som där och då var Glasgow Rangers.

Varför vill jag då skriva lite om matchen för 20 år sedan?

Mest på grund av chocken att det har gått 20 år men också hur långt MFF som klubb har kommit. Sju sm-guld, gruppspel i både Champions League och Europa League, en ny stadion, ett genombrott för Mackan tillika ett magiskt avslut på en karriär, försäljningar och nya stjärnspelare som gått vidare till större scener. 
Skulle MFF möta Rangers idag skulle det vara en utmaning men en fullt överkomlig lottning förutsatt att något står på spel. Den utvecklingen är otrolig och det är trots allt enbart 20 år sedan. Om någon förmodan kollar på denna text om 20 år så vill jag veta var MFF är då och i synnerhet om utvecklingen framåt varit lika radikal. 

Tack för ni tog er tid!

En fotnot är att en biljett på sittplats kostade 100, ståplats 60 och årskortsinnehavare hade gratis inträde. 

Kalle Dahlberg2021-07-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?