Friday im in love - Jag bygger om Malmö FF
Bygga om laget?

Friday im in love - Jag bygger om Malmö FF

När ni läser detta är det troligen en match kvar på säsongen eller så läser ni den efteråt och det tackar jag er för. Oavsett kan vi konstatera att säsongen 2022 har varit ett fiasko. Att MFF slutar utanför topp 3 är inget annat än ett sinnessjukt fiasko och om jag minns rätt så skrev jag till vår chefredaktör efter matchen mot Värnamo hemma och sa jag behövde skriva av mig. Därefter har x antal timmar följt för att jag ska kunna på ett bra, pedagogiskt och helt orealistiskt sätt ska skriva hur

Bara en fotnot innan vi börjar, jag utgår inte enbart från fakta, rykten och saker jag hört för att skriva den här texten så ta inte något i texten på största allvar utan detta är en supporters frustration. 

Jag vill bara börja med att konstatera att jag förstår er som inte tycker säsongen är ett misslyckande. Första cupguldet på över tre decennier och ett EL-gruppspel med allt vad det innebär kan inte vara en dålig säsong. Då kan jag för egen del krasst konstatera att MFF spelar bra i ungefär fyra matcher under säsong och att matcherna råkar vara avgörande gör inte säsongen till något bra. Jag är glad för framgångarna men ett bättre MFF hade inte samlat inte så få poäng i Europa League och ett bättre MFF hade inte slutat utanför topp 3. 
Låt oss då börja med denna sanslöst genomarbetade fantasin som jag har funderat på under stora delar av säsongen. 
Vi börjar högst upp.

Styrelsen som sådan behöver bytas ut. Det krävs mer fotbollskunskap och kunnande från fotbollsklubbar än vad som finns i dagsläget. Jag vill även förändra hur mycket styrelsen har att säga till om det sportsliga kring klubben. Styrelsens uppdrag bör utgå från allt som inte rör spelartruppen. Alltså stadion, gräset, skolor, kommunikation osv, det kan styrelsen få ha ett övergripande ansvar för. I övrigt ska styrelsen klubba en budget och sen ska ingenting mer göras för det sportliga med alla beslut överlåts till Danne och Georgsson.
Pålsson bör sitta kvar som ordförande men få tydliga direktiv i vilka frågor han ska uttala sig om, han ska styra i det tysta och se till så att klubben lever upp till målen som är satta i allt utanför det sportsliga. MIna förslag på kandidater till styrelsen som har fotbollserfarenhet är Per Ågren, Olof Persson och Therese Sjögran (återigen, inte realistiskt utan en dröm). 

Sedan följer VD, sportdirektör och sportchef. Jag har ingen åsikt om Carlnéns arbete överlag och personer som eventuellt ersätter honom bör vara samma typ av person. När det kommer till den sportsliga organisationen skulle jag vilja ha ett tydligare mandat för den enskilda. Det innebär att Daniels jobb är att hålla budgeten och ha det övergripande ansvaret att kommunicera uppåt om eventuella sportsliga satsningar. Georgsson ska få fortsatt tid, det är orimligt att han ska avgå efter ett år och han ska på ett tydligt sätt få sätta sin prägel på laget. Återigen, rollfördelningen ska vara att Georgsson har beslutanderätt på värvningar och Daniel ser till att han håller budgeten. Fungerar inte det så bör det ses efter en annan sportchef men där anser jag inte MFF är i dagsläget. 

Om vi ser till organisationen under sportchefen så finns där finns tränaren och hela hans stab. Det finns även en huvudscout i form av Robin Asterhed. Om vi börjar med tränaren skulle det vara enklast att ta in person med enorm pondus som exempelvis Rösler och JDT. Jag säger inte att vi ska ta in Pehrsson, Kuhn eller ens en Milos men jag tror ändå MFF var på rätt spår genom att anställa Milos (återigen, lätt att sitta här i november och skriva det). Jag vill att tränaren som kommer till MFF får mandatet från samtliga ovan att göra sin grej under tre år utifrån givna ramar. Spelet på planen ska spegla klubben men i värvningar och träning bör det vara tränaren som har sista ordet. 

Jag skulle också önska att MFF bygger upp ett nätverk som enbart scoutar i Sverige, att anställa en till scout som enkom jobbar med att få fram bästa svenska spelarna till systemet som MFF vill spela. Bevisligen finns det tillräckligt bra spelare i allsvenskan (flertalet gamla MFFare) som skulle ta en plats i dagens MFF men av olika anledningar inte gjorde det.

Samtidigt vill jag inte att tränaren ska ha helt fria tyglar. Det bör finnas tydliga krav på att matcha in juniorer för att kunna sälja längre fram och utynyttja vår överlägsna ungdomsakademi. Det innebär dock att tränaren får ett mandat att använda en säsong eller två för att misslyckas (utanför topp 3) för att sedan vinna. Att vi i dagsläget måste vinna hela tiden har inneburit den här säsongen att MFF slutar utanför topp 5 och alla är missnöjda istället för att gå in i en säsong med ambitioner att vinna men att i synnerhet få fram egna talanger, sätta sitt spel och genom sin överlägsna ekonomi bygga vidare på framgångarna vi haft under senaste tio+ åren. 

Nu vidare till spelartruppen. Vi gör det så enkelt att jag radar upp laget och börjar med målvakterna inför 2023 och framåt. Detta är återigen en önskedröm med viss mån av realism. 

Målvakterna: 

Diawara förlänger då han i dagsläget är allsvenskans bästa andramålvakt och ingen annan är nära. Dahlin har ett år kvar på kontraktet och kommer inte få förlängt då skadorna börjar ta sig rejält. MFF kollar läget med Robin Olsen som fyller 33 nästa år. Om det är möjligt att få hem Robin till sommaren eller nästa vinter är målvaktsduon klar för nästkommande säsong. Det innebär att spelare som Melker Ellborg, Matthias Nilsson och Viktor Andersson får stå tillbaka ytterligare några säsonger vilket kommer rendera att några eller alla lämnar. Det är inte på målvakten som MFF har problem. 

Backar: 

Först och främst behöver flertalet spelare ersättas. I detta utgår jag från lite mer realism än tidigare i texten men utifrån mina önskemål och en del fantasi. Moisander kommer få förlängt utifrån sin skada men går inte att räkna med under kommande säsong. Olsson bör inte få förlängt och det bör komma in en vänsterback tillräckligt bra för att ta en startplats omgående. Denne är Oliver Zandén som inte får spela mycket i Toulouse men gjorde det bra i Elfsborg. Knudsen kan vara backup då jag inte ser något alternativ hos juniorerna.

Mittbackarna behöver också bytas ut då jag tror att Dennis lämnar och då kvarstår Nielsen, Eile och Chalus. Med samma tankegång som Georgsson antar jag att Chalus får i alla fall våren ut för att visa att han kan vara en truppspelare. Utöver detta bör spelare som Kotto och Makoli samt Alvarez Perez få några chanser att visa om de håller måttet. Den enklaste lösningen på mittbacksproblemet är om en viss Ponne kommer hem i sommar. Om vi antar att han gör det så behöver MFF inte köpa en etablerad mittback då Nielsen gissningsvis håller en säsong till på relativt hög nivå. Vill MFF ha ett överflöd av mittbackar och därmed inte ha en möjlighet att satsa på yngre förmågor som nämnda Eile eller Kotto så är det givetvis möjligt men i min hypotetiska relativt hemvävda trupp finns inte det utrymmet. Lomotey köptes in som defensiv mittfältare och ska vara främst där i mitt tycke. Högerbacken är ytterligare en position som vi behöver stärka upp på och där heter lösningen troligen Anton Tinnerholm, utöver detta bör en junior tas upp. Beijmo kan släppas efter säsongen när kontraktet går ut då han inte inbringar några större summor vid en försäljning. 

Mittfält:

MFF har egentligen ingenting att sälja här utöver Hugo Larsson och skulle klubben göra det så anser jag att man går helt fel. Ett mittfält med alternativen Larsson, Nanasi, Sejdiu och kanske en Bolin eller Widell gör ju att Malmöhjärtat bultar. Utöver detta har MFF en trupp som består av Siby, Lewicki, AC, Rieks, Pena, Zeidan, Lomotey, Ceesay och Berget. I detta scenariot så har MFF förlängt med Berget och släppt Gall, Rakip och Toivonen. Utöver detta skulle jag vilja se att MFF ser över att sälja AC och Pena. Är detta möjligt bör minst två mittfältare inkomma. En ytter likt Birmancevijc men med en ännu högre uppsida och en box till box som kan producera poäng likt AC. Vilka spelare det skulle vara exakt vet jag ej men en Saman Ghoddos smaka fint samt en yngre ytter likt Sadiq från BK Häcken. Ytterligare en spelare som jag tycker är given i MFF är Sigurdsson från Norrköping. 

Anfallare:

Här har MFF absolut minst behov att förstärka på pappret men har bevisligen skrikande behov rent spelmässigt. IKT och Turay kommer få sina chanser men det behövs ytterligare en anfallare som kan leverera på en hög nivå i allsvenskan som kompletterar IKT på ett annat sätt (en Rosenberg typ om man så vill). Att den spelaren är för dyr eller inte existerar är en annan sak. En spelare det ryktats om är Mikael Ishak som levererar mål i Polen. Känns som en snarlik speltyp som Turay och om vi nu får drömma fritt för en stund så skulle jag inte tacka nej till en spelare som Hrgota eller Gyökeres varav den ena är lite yngre med potential till ett enormt genombrott och den andra har levererat stabilt i både Bundesliga och zweite. 

Sammanfattningsvis i mitt hypotetiska universum har då MFF en trupp till allsvenskan som går enligt följande: 

Målvakter: 

Dahlin
Diawara 
Andersson (Olsen) 

Backar: 

Nielsen (Jansson) 
Tinnerholm
Beijmo 
Eile
Knudsen
Zandén
Moisander
Chalus 
Kotto 

Mittfältare:

Siby
Lomotey 
Lewicki
Berget
Rieks
Nanasi
Sejdiu
Larsson
Bolin
Karlin
Zeidan
Sadiq
Sigurdsson 
Ceesay 

Anfallare:

Kiese Thelin
Turay
Hrgota 
Nalic

Totalt 30 spelare 

Säljs: 

Christiansen 
Pena

Ej nytt kontrakt:

Rakip 
Gall
Toivonen 
Olsson 
Adrian
Mujanic 


Tack om ni läst såhär långt för den Friday var mer eller mindre för min egen skull. Jag behövde skriva av mig för att intala mig själv att det finns något som heter en ljus framtid även i dagsläget. Problemet med hela krönikan är att jag har ingen koll på vem MFF kommer ta in som tränare och ännu mindre vem som kommer in som spelare. Därför kunde jag utgå från spelare i allsvenskan och landslagsspelare som realistiskt aldrig skulle komma till MFF. 


Med det sagt, hoppas det gick att läsa och var gärna snälla i kommentarerna. 
 

Kalle Dahlberg2022-11-04 09:56:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?