Friday I’m in love: Kaiser Oscar
Oscar Lewicki är vår Kaiser Franz.

Friday I’m in love: Kaiser Oscar

JDT har jämfört Oscar Lewicki med Franz Beckenbauer - der Kaiser, Kaiser Franz. Och det är ingen dålig jämförelse av vår mittfältsklippa. De har inte bara Bayern München gemensamt utan också sin spelstil och att de är väldigt viktiga för sina lag. Det har blivit dags för Himmelriket att hylla en stor och viktig spelare i dagens Malmö FF.

Oscar Lewicki är en elegant gigant på vårt mittfält; en extremt lojal och hårt arbetande lagspelare som skänker lugn och trygghet till lagdelarna runt sig. Han noteras sällan i målprotokollet och är inte de stora rubrikernas man - men oj så betydelsefull han är för laget.

Han föddes i Malmö och började spela fotboll i Limhamns IF som 4-åring. Som 13-åring bytte han 2005 till Malmö FF, innan han 2008 värvades till Bayern München. 

Det var Björn Andersson, den förre landslagsbacken och Bayern München-spelaren som jobbade för klubben i 25 år, som tog Lewicki till Bayern München. Oscar stannade där i tre år, och gjorde 33 matcher för klubbens andralag, innan han återvände till Sverige och BK Häcken 2011 för att få spela A-lagsfotboll.

I Häcken gjorde han tre säsonger innan han 2014 flyttade hem till Malmö igen. Och det är vi tacksamma för.

Oscar Lewicki är ett fotbollsmässigt fenomen och kan spela på i princip vilken plats som helst (och gör det bra); även om han själv har sagt att han inte passar så bra som målvakt eller anfallare. I MFF har han under sin seniortid spelat på i princip varje position både i backlinjen och på mittfältet. Om någon är skadad och det inte finns en naturlig ersättare? Sätt in Oscar. En mittback måste byta? Flytta dit Oscar Lewicki. Våra högerbackar är avstängda? Oscar kan ta det. Behöver vi förstärka det defensiva mittfältet? Oscar fixar det. 

Efter den första matchen mot Rangers för en dryg vecka sedan hyllade JDT Oscar: 
– Han är en fantastiskt klok fotbollsspelare, sa Tomasson till Expressen

Och Himmelriket håller så klart med. En klokare och lugnare spelare får man leta länge efter. 

Malmö FF blir på alla sätt och vis ett bättre lag med Lewicki på planen. Det är en massa synergieffekter som kommer ut av att ha med Lewicki i laget som spelar. 

I sin roll som lite mer defensiv mittfältare skänker han trygghet till backlinjen att de har ett första linjens skydd i Lewicki. Just detta har vi sett sedan han gjorde comeback efter skadan i matchen mot Norrköping den 3 juli. I kombination med att Johan Dahlin också gjorde comeback i Norrköpings-matchen ser vi idag en helt annan stadga, stabilitet och trygghet i försvarsspelet. VIlket också ses i hur lite mål vi har släppt in sedan dess - jämfört med de första matcherna när båda dessa var skadade. 

Även om Oscar Lewicki mest spelar defensiv mittfältare, är han mer är bara det. Han blir även bättre av att ha Bonke bredvid sig och blir på så sätt lite friare i sin roll. Då kan han också vara delaktig i att driva spelet, ta fram bollen på ett bra sätt, letar kreativa lösningar och tar till och med offensiva löpningar. Alltså stundtals ett bra alternativ till AC. Men sannolikt blir även AC ännu bättre i rollen som tia.

JDT har ofta trummat ut att MFF ska spela ett högt presspel och göra det svårt för motståndarna att vila med bollen och bygga upp sitt spel. Just tack vare sina offensiva löpningar är Oscar nyttig i det höga presspelet och stressar motståndaren till fel som gör att MFF kan återvinna bollen.

Även om han allt oftare tar offensiva löpningar (killen måste ha enorma lungor) slarvar han aldrig med hemjobbet när han deltar offensivt. 

Det känns helt enkelt väldigt tryggt när Oscar är på plan. Inte bara för mig och andra supportrar utan även för de andra killarna i laget. 

Jag har i två tidigare texter här på Himmelriket skrivit om det här med kulturbärare, om hur viktiga de är för laget, klubben och supportrarna. Markus Rosenberg var den förra helt solklara kulturbäraren. Fast inte i någon av de två tidigare texterna nämnde jag Oscar Lewicki som en potentiell kandidat att ta över den titeln. Men jag inser nu att Oscar är på väg att växa in i den rollen. Han, tillsammans med Johan Dahlin, är nog den som ligger närmast. 

Oscar har kontrakt med Malmö FF tom 2023. Då är han 31 år gammal. Han bor i Höllviken med fru och tre barn. På något vis känns det som att han redan har gjort sin proffstid utomlands, även om det var som junior. Det känns (glädjande) som att vi inte kommer tappa honom till en klubb utomlands utan han har många fina år kvar i MFF på sin defensiva mittfältsplats. Och det känns tryggt, stabilt och säkert. 

Jag hoppas av hela mitt hjärta att Oscar stannar hos oss länge och utvecklas vidare till denna givna kulturbärare vi så väl behöver. Och fortsätter att vara vår Kaiser Oscar. 

Idag den 13 augusti, för fyra år sedan, publicerade Himmelriket den här långa intervjun med Ivo Pekalski; ännu en elegant som spelade i MFF 2009-2013 och som spåddes en lysande karriär, men som stoppades av knäskador. 

Dagens låt kommer från en stor skåning som gick bort i somras; Rotrock med Peps Persson. 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-08-13 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?