Friday I’m in love: MFF dominerade upptaktsträffen

Friday I’m in love: MFF dominerade upptaktsträffen

I måndags var det Allsvensk upptaktsträff i Solna. Alla var där, inklusive Sven-Lennarts pokal och Himmelriket. Det var en skön känsla att glida runt där i min senaste MFF-hoodie.

OK, det var kanske inte riktigt så som rubriken förtäljer, men inte långt ifrån. 

Det var idel MFF:are i olika filmsekvenser som spelades mellan de olika scenprogramen. Vi såg bland annat MFF-profiler som Anders Christiansen, Alexander Jeremejeff, Marcus Antonsson och Magnus Eriksson.

För att inte tala om nyare och äldre MFF:are på plats; Jens Fjellström, Patrik Andersson, Jocke Persson, Magnus Eriksson (igen), Anders Christiansen (igen), Henrik Rydström med flera. 

Inför upptaktsträffen hade vi journalister fått tippa Allsvenskan 2023. Media (inte jag) tippade MFF på tredje plats efter Djurgården och Häcken. Jag tror självklart att MFF vinner. Och det tror AC också (och egentligen tror jag att HR också tror det). 

Programmet på träffen var faktiskt ganska bra och förmiddagens diskussioner på scen var intressanta och matnyttiga, under Karin Fricks eleganta ledning. Henrik Rydström var med i en taktikpanel, tillsammans med förbundskapten Janne Andersson och Jens Fjellström, som förutom expertkommentator idag även arbetar med Australiens damlandslag. 

I panelen diskuterades frågor som trender, formationer, spelsätt och svensk fotbolls utveckling i den europeiska konkurrensen. 

En utveckling som Rydström delade med sig av är att allt fler svenska lag är mer flexibla i sitt spel. Han fick medhåll av Janne Andersson. 

– Förr spelade alla lag likadant och de med bäst spelare vann. Så är det inte på samma sätt idag; de som är flexibla och anpassar sig klarar sig bättre i dagens fotboll. 

Se bara på Häcken förra året…

Henrik Rydström sa senare under samtalet att det gäller att skapa bästa möjliga system och strukturer som passar spelarna han har tillgängliga

Han erkände också att det kommer finnas en hel del likheter mellan Kalmar FF förra året och årets Malmö FF. 

På frågan om vi sparkar tränare för snabbt i svensk fotboll svarade 74 procent av de närvarande Ja. Panelen var noga att påpeka att det sällan blir bättre av att snabbt sparka tränaren mitt under säsongen. Vilket också stärks av denna artikel av kollega Stefan. Och bekräftades av oss själva förra säsongen… Och andra klubbar före oss…

– Därför är det så viktigt med långsiktiga strategier, som man vågar hålla fast vid, sa Henrik Rydström. 

– Och att sportchefer och styrelser väljer tränare som stödjer dessa strategier. 

Då ska man också låta vd och huvudtränare vara ansvariga för och sköta den dagliga driften. Och att styrelsen håller sig borta från det. Det känns som att det fungerade bättre under Håkan Jeppssons tid som ordförande i MFF. Men kanske är det så att Anders Pålsson håller på och växer in i den kostymen…

Detta var min första upptaktsträff, och det var riktigt roligt. Informellt och avslappnat. Enkel tillgång till tränare och spelare från alla klubbar – om man hade bokat tid i förväg. Fast jag och kollega Stefan pratade flera gånger med AC och Henrik när de var lediga i MFF:s monter. Kul var det. Tack för det. 

Om en vecka går Malmö FF in i årets allsvenska. Jag och sonen åker ner till Malmö fredag kväll för att “gå po match” med fassan och brossan på lördag. För flera år sedan lovade jag att ta med honom på en himmapremiär. Nu blir det äntligen av. 

Det är mer än 19 000 biljetter sålda. Det kommer att bli ett bra gille. 

Som vi ser fram emot det. 

Idag för nio år sedan publicerades denna Inför Allsvenskan-artikel här på Himmelriket, där redaktionen tippade 2014 års skytteligavinnare. Markus Rosenberg hade drygt en månad tidigare anslutit till laget och tippades som den solklara interna skytteligavinnaren före Gische och Pange-Mange. En del tippade honom också som totalvinnare. Hur gick det då? Den interna vinnaren blev han med 15 mål. Men Lasse Vibe (IFK Göteborg) vann den Allsvenska skytteligan det året på 23 mål, följt av David Accam och Riccardo Santos. Emil Forsberg kom sexa med 14 mål och Guillermo Molins på 21:a plats med 8 mål (Gische pajade ju korsbandet 30 juni). 

Dagens låt är Do for love av 2Pac. En låt med ett skönt sound om sånt vi gör av kärlek. Och för kärlek. Håller på MFF till exempel. 

Trevlig helg. 
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-03-24 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?