Friday I’m in love: Så skört är livet
Fotbollen får oss att orka gå vidare.

Friday I’m in love: Så skört är livet

Mitt i skrivandet av denna text påminns jag om hur skört livet är. Hur liten och betydelselös fotbollen egentligen är, men samtidigt så oerhört viktig för så många människor.

Egentligen hade jag börjat skriva en text tidigare i veckan, men bestämde mig igår för att spara den till en kommande Friday. Anledningen är att jag satt och slökollade på Linkedin; det där yrkesrelaterade sociala nätverket.

Jag scrollade fram till ett inlägg som gratulerade en person till elva år på sitt jobb. Det är bara det att han, Tommy K Johansson, tyvärr gick bort förra sommaren, 42 år gammal. Jag har aldrig träffat honom, men det var som att jag kände honom ändå. Jag hade kontakt med honom eftersom jag följde hans blogg om teknik, datorer och webben. Vi chattade och skrev till varandra lite då och då. Det kändes verkligen som att jag kände honom. Därför blev jag så berörd när jag igår påmindes om hans bortgång.

Hastigt påmides jag om hur skört livet är, och hur nära det kan kännas när någon hastigt försvinner. Trots att man egentligen inte känner personen eller ens har träffat henne eller honom.

I MFF-familjen drabbades vi extra hårt 2018, när både Labinot Harbuzi (11 oktober) och Håkan Jeppsson (6 december) hastigt och oväntat rycktes bort ifrån oss. Jag har aldrig träffat dem, aldrig pratat med någon av dem, men på något vis kändes det ändå som att jag kände dem. Jag har sett Labinot spela och var på premiärmatchen på Nya Stadion när han gjorde första målet. Jag har lyssnat på Håkans tal och intervjuer, och sett honom på Stadion. Två mycket sympatiska, kloka och fina MFF:are och människor som gjorde mycket bra för fotbollen och för MFF.

Fotbollen betyder så mycket för oss inbitna supportrar, likaså för de människor som arbetar inom fotbollen, som Labinot och Håkan. Fotbollen är viktig men livet är ännu viktigare. Vissa säger: “Det är bara fotboll”, och jag är beredd att hålla med. 

Men för mig håller det inte att säga att fotboll bara är fotboll. Den är mycket mer än så. Den kan vara en samlande kraft, något att sluta upp kring och hitta styrka i för att orka gå vidare. Bara en vecka efter att Håkan lämnade oss hade vi match mot Besiktas i Istanbul. Vi vet alla hur det gick. 

Fotbollen kan ge gemenskap och sammanhang, fotbollen kan vara en enande och helande kraft mellan människor från vitt skilda bakgrunder. Julafton 1914, mitt under brinnande första världskriget, uppstod en spontan vapenvila mellan tyskar och allierade, en vapenvila som bland annat inkluderade en fotbollsmatch.

Det finns så mycket positivt med fotboll. Jag är glad att jag har fotbollen i mitt liv. Glad att jag har Malmö FF. Och tacksam att jag föddes himmelsblå.

Idag för 30 år sedan föddes en nutida hjälte i Malmö FF, nämligen Jo Inge Berget. Han har spelat 117 matcher med oss (inklusive den igår mot Örebro) och gjort 34 mål och 13 assist för oss. Några av dem osannolikt viktiga. Klicka över till Instagram och gratulera honom. 

Dagens låt är Open med Mike Scott, grundaren till Waterboys. En både vacker och kärleksfull låt. 

PS. Lägg ner det där med landslagsuppehåll. De gör oss bara sämre som lag. DS.

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2020-09-11 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?