Friday I’m in love: Sensationellt slut på Allsvenskan

Friday I’m in love: Sensationellt slut på Allsvenskan

Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubb har gjort sin starkaste Allsvenska start på över 80 år. Idag tittar vi på underliggande siffror som visar att Rydström är en turgubbe. När Himmelriket extrapolerar fram en Allsvensk sluttabell blir resultatet sensationellt.

Ärligt, om du precis innan säsongstart hade fått ett val. Antingen leva i ovisshet om framtiden eller bestämma ett antal poäng och en tabellplacering som du tagit i stället för ovissheten. Hur många poäng hade du tyckt varit tillräckligt för Malmö?

Mot bakgrund av fjolårssäsongen, ombygge i trupp, ny tränare med nya idéer och cup-sortin mot Djurgården hade jag själv nog landat i att det varit okej med kanske 12-13 poäng och en fjärdeplats- Åtminstone så länge inte något annat lag dragit iväg med mer än fyra poäng. Tiden borde tala för Malmö i år.

Det finns alltså fog för att vara extremt nöjd med denna historiska inledning av di himmelsblå. Tjugoen poäng av tjugoen möjliga.

Samtidigt är få matcher spelade, vilket innebär att tillfälligheter kan få extra stort genomslag i resultaten. Om man skulle kika på underliggande siffror som säger något om prestationen, skulle dessa spegla det faktiska resultatet?

Den bästa befintliga metoden för att med ett mått fånga ett lags prestation är expected goals (xG). Enligt en empiriskt grundad matematisk modell beräknas för varje avslut sannolikheten att det skulle resultera i mål. Syskonbegreppet xGA mäter på samma sätt sannolikheten för insläppta mål.

Enligt Wyscouts modell blir siffrorna för Malmös sju första Allsvenska matcher, ställt mot hur det faktiska utfallet blivit:

                              Sannolikt utfall         Faktiskt utfall
Gjorda mål                      13,1                            20
Insläppta mål                   5,2                              4

Det verkar alltså som att resultaten inte alls speglar spelet, att Henrik Rydström snarare än att vara än mirakelman bara är en kompetent tränare som framför allt haft en hel del flyt. De plus sexton vi har i målskillnad ’borde’ om livet varit som vanligt legat kring det positiva men inte uppseendeväckande åtta.

Men mer intressant än mål hit och dit är förstås poäng, det är ju det som är hårdvalutan i en serietabell.

Expected points (xP) kan beräknas med hjälp av xG/xAG. Det enklaste och mest lättbegripliga sättet att göra detta är att belöna ett lag som får minst 0,5 xG mer  än motståndaren med tre xP. Annars räknas matchen som oavgjord.

Med detta enkla överslag visar det sig att MFF sannolikt vunnit fem av sina sju spelade matcher. Undantagen? IFK Göteborg borta med xG-siffrorna 0,96-0,78 och AIK hemma, med 1,46-1,14. Dessa matcher borde alltså slutat oavgjort, vilket givit oss 17 poäng i stället för de 21 vi faktiskt har.

Här hajade jag till litet, eftersom mötet mot Solna AIK i mina ögon var årets bästa match, vilken också Rikard Norling var helt lyrisk över på sin YouTube-kanal.

Om Malmö alltså verkar haft felstudsarna med sig så här långt, skulle prestationen alls förtjänat serieledning? Hur står vi oss då mot de andra lagen?

För att få svar på detta vänder vi oss till datavetaren Daniel Hugardts blogg.  
Han har använt en litet mer sofistikerad metod för att räkna ut xP. Det brukar gå till så att man för varje match tar xG-siffrorna och med datorns hjälp simulerar utfall en oherrans många gånger för att på så sätt få ett snittvärde för poängutfallet.

Och xP-vinnaren efter sju omgångar blir…

Tadaaaa!

Malmö FF!

Tabelltoppen sorterat utifrån förväntade poäng.

Plac     Lag             Sannolikt utfall         Faktiskt utfall
1           Malmö               15,6                             21
2           Häcken              14,7                             15
3           Elfsborg             13,5                             16

Med hela 5,4 poäng ’för mycket’ hör Malmö till den Allsvenska inledningens stora överpresterare, tillsammans med Norrköping (+5,6 poäng) och Kalmar (+3,4)

De lag som så här långt tycks ha förfördelats mest av fru Fortuna är de två där medier och experter allra mest talar om kris: AIK (-5,8) och Göteborg (-3,7). Med normal utdelning hade de legat på femte respektive åttonde plats i en tabell som på det stora hela hade varit mycket jämnare. Nu är glappet mellan ettan och jumbon 17 poäng, medan det ’egentligen’ kunde legat på nio.

Vad betyder då detta för framtiden? Man brukar säga att slumpen jämnar ut sig i längden. Det är både sant och inte. Att Malmö haft en hel del tur hittills innebär inte att det finns en lyckogud som verkar för att jämna ut saker. Fru Fortuna saknar minne.

Den bästa gissningen vi kan göra är att alla lag fortsätter att prestera likadant utifrån det xG de har idag. Med ett finare ord kallas detta för extrapolering. Pillrar litet i Excel och får så småningom fram följande sluttabell för Allsvenskan 2023:

Plac 7 omg             Lag                             30 omg
1                           Malmö FF                         72
3                           BK Häcken                        63
2                           IF Elfsborg                        60
6                           Djurgården                        46
7                           IF Brommapojkarna          43
4                           IFK Norrköping FK            42
15                        AIK                                     41
8                           Mjällby AIF                        39
5                           Kalmar FF                         36
12                        Degerfors IF                       34
10                        Halmstad                           34
13                        IFK Göteborg                     34
9                           IFK Värnamo                    33
11                        Hammarby                         31
14                        IK Sirius FK                        30
16                        Varbergs BoIS FC              26

Den som eventuellt blivit nervös av den första analysen om att MFF fått mer än man förtjänat kan dra en lättnadens suck – det blir trots allt ett överlägset guld, och på det ett nytt poängrekord för svensk herrfotboll.

I övrigt litet surt att Djurgården ändå tycks få en liten chans till Europaspel. Brommapojkarna landar på en sensationell femteplats om laget behåller sin prestationsnivå – och inte missar i scouting av motståndarna (ni som fattar ni fattar…).

Och precis som på den gamla goda tiden finner vi FC Zlatan i botten och att de måste kvala för att få fortsätta sin inomhusfotboll i Allsvenskt sällskap.

Givetvis måste alla analyser tas med en nypa salt. xG-modeller kan aldrig bli prediktioner av framtiden. Men visst är det underbart med statistik?


Idag för tio år sedan
… åkte Rikard Norlings Malmö FF till Stockholm för att hämta hem tre enkla poäng mot tabelljumbon Djurgården. Det börjar bra med ett omedelbart ledningsmål signerat Tokelo Rantie. Mange Eriksson ger MFF ledningen igen och det tycks vara klart när Djurgården i andra halvlek får en spelare utvisad. Sedan… Ehm. Jag stannar där och hänvisar för den som tagit sin Cipramil idag till Charlotte Perssons matchrapport .

Dagens låt
I morgon är det Eurovision, och givet Bajens förväntade bottenplats passar väl inget bättre än att minnas Kentas insats i den svenska finalen 1980, alltså året innan Öster inledde Allsvenskan med tio raka segrar…
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2023-05-12 12:03:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?