Friday I’m in love: Staden - klubben - laget - supportrarna - och tröjan
Ett klipp ur MFF:s tröjfilm 2024.

Friday I’m in love: Staden - klubben - laget - supportrarna - och tröjan

Om en teaser som blev en stor snackis, om en tröjfilm som fick supportrarna att gå positivt bananas, om den bästa tröjan på lääänge - och hur det kan raseras.

Någon gång i början på mars varje år börjar det snackas och tisslas och tasslas i supporterleden. Snart kommer tröjan. Hur ska den se ut? Blir det krage? Får vi en rövlapp? Kanintänder? Vad är det för färg på siffrorna och reklamen?

Så även i år. 

Den 14 mars kom teasern. Och den 15 mars på morgonen kom äntligen årets tröjfilm - från blå ställ till vårt himmelsblå ställ. Med en specialversion av Familjens låt Malmö stad. 

Vi börjar med filmen. Så rätt Malmö FF hittade här. Eller… hittade och hittade. Jag tror man hade flera olika spår och man valde detta. Och så bra det blev. 

Filmen är fantastisk i sitt bildmaterial som börjar med en gammal handsydd läderboll från 40-talet och matcherna på gamla IP. Snabbt klipp till Mackans straffmål mot RB Salzburg 2014, flaggor på läktaren (med Ponne i förgrunden) och svartvita bilder av Kockumskranen, Bosse och Hövdingen. Sedan följer Öresundsbron, en svetsare från Kockums, fler spelare från både dam- och herrlaget som bär årets tröja, måljubel inne på plan, ännu mer Bosse och gamla svartvita Malmöbilder som sprängs in här och där. Varvat med en ny version av Familjens låt Malmö Stad blir det en perfekt film som visar och symboliserar staden, klubben och laget, med supportrarna i och runt dessa. 

Det är snyggt, det är känsla, det är lågmält samtidigt som det ger gåshud och starka minnesbilder hos betraktaren. Avslutningen med två damspelare, två herrspelare, en påg och en tös - alla iklädda årets matchtröja - är en elegant prick över bokstaven i.

Hela filmen är som sagt musiksatt av och med en ny version av Familjens låt Malmö stad, som släpps inom kort. Det är en lite lugnare, mindre dansvänlig version av samma fina låt. 

Sedan kommer vi till själva huvudnumret - tröjan. Den är riktigt riktigt snygg. Här har faktiskt MFF steppat upp sin ambition och det känns som att senare års erfarenheter av tidigare tröjor, och vad som inte varit bra med dem, har man tagit tag i och ställt krav på dräktleverantören. Bra där, MFF. 

På MFF:s hemsida presenteras tröjan så här: 
”Malmö och Malmö FF är en stad och ett lag vars framgång är byggd på hårt arbete. Årets himmelsblå matchtröja är en hyllning till det arvet. Från arbetarstadens blåställ till fotbollsstadens blå ställ.”

Tröjan är som vanligt ren och enkel, tack vare enbart få reklaminslag. Krage och muddar är randiga i vitt, ljusblått och mörkblått - snyggt. Det är en hemmatröja att vara stolt över. 

Inom kort presenteras också bortatröjan. Jag kan bara hoppas att den håller minst samma klass som denna. För detta är bra, Malmö FF.

Sen var det ju det där med att det kan “raseras” så snabbt. Och det är egentligen inte tröjan jag syftar på då, utan hur Malmö FF kommunicerar.

Dagen efter tröjsläppet spelade vi kvartsfinal i Svenska cupen borta mot Halmstad. Vi vann med 4-0, och vi som satt hemma i TV-soffan, och kunde ha koll på Twitter samtidigt som vi kollade matchen, satte kaffet i halsen när MFF tweetade ut om att vi tagit ledningen med 1-0 genom Erik Botheim.

Nu ser vi ett helt annat sätt att kommunicera. En bild på spelaren som gjort målet (bilden tagen i studio), ordet Mål i vitt typsnitt i bakgrunden, bara bokstaven å är i fokus, resten är blurrade, en konstig blågråsvart bakgrund och en liten sponsorlogga uppe till vänster. 

Självklart blir det inte lika många och starka reaktioner på detta men vi var några stycken på Twitter/X som undrade - what?! Vad är detta? Ni började ju så bra Malmö FF med tonen och känslan i tröjfilmen - varför fortsatte ni inte på samma inslagna väg?

Gå tillbaka till den känslan med arbetarstadens blåställ, svetsaren, Kockums och den gamla läderbollen i er kommunikation. Den historien ligger oss supportrar varmt om hjärtat. 

Staden, klubben och laget är hjärtat och hjärnan i Fotbollsmalmö. 

I dag för 20 år sedan publicerades denna text om ett viktigt mål i MFF-historien; ett mål som ingen av artikelförfattarna såg på plats. Ett skott, ett mål, för Malmö. 

Dagens låt är The Wild med Gabe Lee. Amerikansk singer-songwriter möter country i en skön blandning. Han var i Mariefred i höstas för en liten lokal spelning, men tyvärr hade jag inte möjlighet att gå. 

Med det tar vi fredag. Trevlig helg på er! 

PS. På sju dagar har tröjfilmen haft nästan 175.000 visningar på Twitter/X. Det är bra. 

PS2. Ingen fotboll i helgen. Det är tråkigt. 

PS3. Nästa lördag smäller det - på riktigt. Äntligen allsvensk fotboll igen. Det är jättebra. 
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2024-03-22 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?