Friday I’m in love: Tänk om det händer

Friday I’m in love: Tänk om det händer

För en fotbollssupporter finns det få skönare händelser än när det egna laget rår på och faktiskt besegrar det där större bättre laget. Vi har exempelvis slagit Celtic och Salzburg. Samtidigt har vi fått stryk av Sundsvall och Varberg.

Inför Sirius-matchen i söndags skrev jag att på de senaste elva mötena med Uppsalalaget har MFF vunnit nio och två har slutat oavgjort. Och vi som är himmelsblå i själ och hjärta var ganska övertygade om att det skulle bli ännu en seger. 

Ack så fel vi hade. 

Vi trodde/hoppades/ville så mycket att segern förra torsdagen mot Dudelange, och effekten av en ny röst i form av tf tränare Andreas Georgson skulle sitta kvar och fortsätta leda oss in på en mer positiv bana. 

Det blev inte så. 

MFF insats mot Sirius var allt annat än bra. Det var däremot Sirius insats mot MFF. Deras tränare Daniel Bäckström hade gjort sin hemläxa, och lyckades förmedla den till sina spelare, som utförde instruktionerna på ett bra sätt. Det, i kombination med att möta ett lag i disharmoni, kan göra att resultat blir det oväntade. 

Tänk om det händer?

Ofta blir det som vi “tror”. Oftast vinner det på pappret starkare laget mot det på pappret svagare laget. Men inte alltid. 

För tänk om det skulle kunna hända? 

När man tänker efter är det en ganska skön grej med fotbollen, den där “slumpfaktorn” eller vad det nu är som gör att “svagare” lag ibland slår “starkare” lag. Ibland är det ju vi i Malmö FF som är det “svagare” laget. 

Det var inte många av oss som på riktigt trodde att vi skulle ta oss till Champions League-gruppspel 2014. Det var nog ännu färre av oss som trodde att vi skulle upprepa det året efter. Under sommaren 2018, när vi låg långt ner i tabellen och en “okänd” tysk tränare (Uwe Rösler) blev MFF:s nya huvudtränare, hur många kunde då tro/ana att vi skulle slå Besiktas borta i Istanbul och gå till slutspel i Europa League?

Ibland händer det. 

Fotbollen är full av sådana där matcher som inte går som det var “tänkt”. Trots att bollinnehav, skott på mål och xG säger en sak, säger slutresultaten ibland något annat. 

Som exempel, vem trodde egentligen att detta skulle hända:

  • Malmö FF gick till final i Europacupen 1978-79.
  • Danmark vann EM 1992.
  • Grekland vann EM 2004.
  • Tyskland slog Brasilien med 7-1 i VM 2014 i semifinal i Brasilien.
  • MFF slog RB Salzburg med 3-0 hemma BÅDE 2014 och 2015 i CL-kvalet.
  • Leicester City vann Premier League 2015/2016, när de med nöd och näppe klarade sig kvar säsongen innan. 
  • Sheriff Tiraspol vann i september 2021 i CL-gruppspel mot Real Madrid - i Madrid - med 2-1.

Det händer faktiskt ibland. Och det är en anledning till att jag älskar fotboll. 

För oss som håller på MFF tänker vi inte så ofta “Tänk om det händer” utan snarare “Tänk när det händer”. Det tuffa läget just nu kommer att vända. Det kommer att bli bättre. Jag har fullt förtroende för styrelsen och den sportsliga ledningen. 

Fast å andra sidan - tuffa läget... Även om många tycker att det går dåligt just nu så ligger vi på sjätte plats, bara fem poäng från förstaplatsen i Allsvenskan med 13 omgångar kvar att spela, vi kommer spela gruppspel i Europaspelet och en ny tränare är (sannolikt) på väg in. 

Utvecklingen i Malmö FF de senaste tio åren är sanslös. Vi är på en helt annan nivå än de andra svenska klubbarna. Tänk allt vi varit med om och fått uppleva. Vi kommer att få uppleva mer sånt. 

Eric, ditt arv består. Malmö FF spelar i Europa i år!

Idag den 12 augusti har det hänt en massa spännande saker i MFF-historien. Bland annat har Östtysklands landslag varit på besök och spelat mot MFF. Läs mer i denna 12 augusti-exposé av Carlo. 

Dagens låt är Élucider ce mystère av franska rapparen Soon E MC. Det är en låt vars titel passar väldigt bra just nu för oss MFF:are. Lös detta mysterium!

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2022-08-12 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?