Friday I’m in Love: Vi tycker om MFF - Onödigt spännande, i 23 sekunder

Friday I’m in Love: Vi tycker om MFF - Onödigt spännande, i 23 sekunder

Nu går det undan, så här gäller det att hänga med. Månadens panel avhandlar denna fredag gårdagens avancemang, spekulerar kring matchen på söndag och tycker till om huruvida SM-guldet redan är att betrakta som säkrat.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Henrik Sjöström
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Tobias Gullberg:
Socionom från Lund vars MFF-intresse på allvar tog ett permanent grepp om hjärtat 2003. Köpte sitt första årskort 2005 och har sedan dess upplevt både eufori och misär i takt med föreningen på heltid - som en mästare. Åter från en tid i exil. 

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan mitten av 90-talet. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och norra läktaren, nej förlåt, TV:n hans altare.

Ulf Nilsson:
Chief of Himmelriket


Matchen mot Cracovia är avklarad. Vad är dina intryck av matchen och vad tror du om fortsättningen av kvalspelet?

Henrik: 
Onödigt spännande, i 23 sekunder. Skönt med det tidiga målet, för polackerna var långt ifrån en munsbit. De spelade tufft och vann mycket andrabollar vilket fick MFF ur balans emellanåt under åtminstone första halvlek. Men jag tycker att vi spelade helt ok och skapade en hel del bra chanser och har goda chanser i nästa omgång. Sen kan det ju bli en nitlott och bortaplan, så det gäller verkligen att ta på blåstället och hoppas att våra nyckelspelare är med!

Tobias:
Det var ju en väldigt bekväm seger får man säga. Svårt att säga så mycket om insatsen med tanke på hur svagt motståndet ändå var, men det man får ta med sig är ändå den stabila insatsen över 90 minuter. Trots att de tryckte på lite i andra halvlek så kändes det aldrig farligt.

Med tanke på att vi är seedade hela vägen och verkligen har hittat rätt i spelet så känns det som att det ska mycket till för att vi ska missa gruppspelet i år. Det som oroar är just att det är enkelmöten. Avsaknaden av publik tror jag inte påverkar så mycket eftersom vi förmodligen inte ställs inför några monstermotstånd, men däremot är det lätt att vi kommer in fel i en match och klyddar till det som i cupfinalen. Men så länge vi håller stabiliteten så kommer vi lösa det.

Navid:
Stabil insats mot en i ärlighetens namn underlägsen motståndare. Bra att laget står starkt utan framstående spelare som saknas i centrallinjen. Bra att Brorsson kommit in i det så bra och presterar så stabilt och jämnt vid sidan av Anel. Bra att Marko blir bättre och stabilare för var match. Det som inte är så bra är alla missade chanser. Det slösas bort alldeles för många målchanser och denna match borde slutat med större vinstsiffror. I kvalets fortsättning måste laget bli skarpare i avsluten, kommande motståndare kommer med all säkerhet vara mycket bättre än Cracovia.

Ulf:
Kontroll. Vi gör en väldigt kontrollerad match. Det är väl inte så att Cracovica är utan chans men bortsett målet som döms bort för offside har de ju nästan inte en enda bra chans. 

Vi gör inte på något sätt en fulländad match men vi gör en match som visar på vilken nivå vi faktiskt är och har nått. Trots att vi inte gör en stormatch är vi ett klart nummer större än polackerna - som inte är dåliga på något sätt. Bortsett RIvaldos son då. Han var fan rätt kass..

Nåja. Fortsättningen. Allt hänger på lottningen. Framförallt vilket lag vi drar men såklart också delvis om det är hemma eller borta. 

Jag hoppas såklart på så kassa lag som möjligt. Helst ska det vara rena nybörjare vi möter. Ballymena är lagom nivå.

Jag vill bara vinna. Jag vill inte möta nåt jäkla storlag. 

Överlägsna serieledare, 7 poäng ner till nästa gäng, resultatraden 9-1-0 på de senaste 10 matcherna och inga tendenser på att formen är på väg att dippa. Är guldet klart? Om inte, vad kan stoppa oss?

Henrik:

Nej nej nej, guldet är klart när akademin förklarar guldet matematiskt klart.  Jag är enbart intresserad av fortsatt spelutveckling och löpande trepoängare tills dess. Personligen tror jag Djurgården lurar mest i vassen. Dels hade de en svagare inledning under förra säsongen också (om än lite bättre), och sen tror jag att Magnus Eriksson kommer göra skillnad i många viktiga matcher under hösten för deras del. Vi möter DIF i sthlm den 19 oktober, då möjligen med publik, och jag tror det blir matchen som avgör säsongen.

Tobias:
Precis som varje år sedan åtminstone 2014 så är det bara vi själva som kan stoppa ett guld. Som ifjor när vi torskade mot ett överpresterande DIF hemma, när en poäng hade räckt, eller den kassa våren 2018. 7p är inte mycket, som vi såg på Norrköpings tillfälliga serieledning inledningsvis, men den överlägsna truppbredd som vi har gör ändå att avståndet är mer än ”bara” 7 poäng. Känslan, men även statistiken om jag inte är helt ute och cyklar, säger att Elfsborg och de andra där bakom i princip måste gå rent i slutet för att kunna komma före oss även om vårt poängsnitt blir sämre under avslutningen. Samtidigt tycker jag att vi har bevisat att vi är 2-3 snäpp bättre än dem där nere, även när vi roterar, vilket gör att vi kommer vinna mer eller mindre komfortabelt tillslut.

Navid:
Kort svar: Ja! Guldet är vårt om laget inte slappnar av och faller igenom i höst. Inget är väl avgjort förrän det är matematiskt klart, men vilket jagande allsvenskt lag ska realistiskt kunna plocka sju poäng mer än MFF på tretton omgångar? Jag ser ärligt inte att något gäng ska kunna det.

Ulf:
Nej. Guldet är inte klart. Men det ser såklart bra ut. 

Vi har ett bra lag och ett ganska samspelt lag. Vi har haft en hel del viktiga spelare borta i perioder men det har påverkat poängproduktionen i ytterst begränsad utsträckning. Bredden och spetsen har varit avgörande så långt.

Men klart? Nej. Norrköping har sedan de vann serien efter nio omgångar eller något knappt vunnit något.
Vi har ju en tendens att inte hamna i extremt djupa svackor, men jag räknar inte hem någonting. 

VI ska ut och göra jobbet varje match. Vi kommer sannolikt inte vinna varje match som är kvar - men vi ska inte ge bort något för att vi tror att vi är för bra.


Elfsborg på söndag, ettan mot tvåan i tabellen. Elfsborg har imponerat stort under första halvan av säsongen och är bland annat skyldiga till vår hittills enda allsvenska förlust. Vad tror du om matchen och hur hade du formerat laget?

Henrik:
Jag tycker Elfsborg förtjänar beröm för sin inledning, men jag tror inte de håller samma poängsnitt när säsongen är summerad. Jag förväntar mig att MFF kapitaliserar på den form vi har nu jämfört med när vi mötte Ellos i omgång sex. Stressa inte med Dahlins och Toivonens skador, eftersom det är landslagsuppehåll i elva dagar efter den matchen. Vi ska kunna köra över dem ändå.

Tobias:
Det som retar mig mest den här säsongen var att vi fick möta både Norrköping och Elfsborg innan vi hittade formen. Hade vi mött dem när vi spelar som vi gör nu hade vi haft minst 3 poäng till där, om inte 5. Därför ska det bli extra kul att möta just Elfsborg nu när vi är inne i ett bra flyt, trots att polackerna kommer lite dumt emellan här nu under veckan. Det kommer förmodligen bli en rätt tight och chansfattig match, lite som första mötet i Borås. Malmö behöver absolut inte vinna, medan Elfsborg nog måste göra det för att ha en chans att haka på, vilket ökar möjligheterna för lite mer öppet spel. För Malmös del tror jag det handlar mycket om att bara fortsätta med det inslagna spåret som vi är inne i. 

Nu är Bachirou såld vilket borde innebära Lewicki-AC-Toivonen som mittfält, såvida Toivonen är spelklar. Försvaret är sedan länge spikat med Anel och Brorsson. Svårt att sia om vilken form Beijmo är i, men det kan nog bli så att han får starta eftersom Eric spelat mycket på sistone. Knudsen ser jag gärna på andra kanten då jag inte alls upplever att Safari presterat på en godkänd nivå hittills i år. Anfallet är lite mer svårt att sia om då vi har så många alternativ där nu. IKT är ju given, sen ser jag gärna Sarr på högerkanten då vi behöver hans förmåga att komma med fart och utmana vilket ställer lite andra frågor till deras försvar än vad Rieks och Berget gör. På tal om dessa herrar är det väl de som slåss om platsen på vänsterkanten. Det är ju hårt att peta Berget med tanke på att han i princip gjort mål i varje match de senaste omgångarna, men Rieks passar nog bättre på vänsterkanten då han är farligare när han får vika in.

Navid:
Hemma på vårt gräs så vinner Malmö. De har ett par väldigt duktiga spelare och har spelat en härlig fotboll kryddat med det lilla extra Jesper Karlsson rätt ofta ger. Honom får våra ytterbackar hålla reda på lite extra. Han är också som en typ av spelare Knudsen ibland har lite svårt för, en spelare som är explosiv och som gillar att utmana. Det är inte alltid Knudsen hänger med då. Rieks och Berget på kanterna är givna om de kan spela och Thelin likaså som spets. Om Ola är redo så hade jag gärna sett honom på bekostnad av Lewicki då jag gärna hade sett MFF försöka styra matchen med Erdal och AC bakom honom. Hemma ska det inte behövas en renodlat defensiv mittfältare, men jag tror nog att det är troligt att JDT väljer att spela Oscar från start ändå. Om Ola inte kan spela så ser jag helst samma mittfält som senast. I backlinjen så funkar Anel och Franz enormt bra tillsammans. Det verkar som att alla blir bättre bredvid Anel, i honom har vi fått fram en fantastisk spelare! Möjligtvis kanske det är dags att försöka spela in Bengtsson, men han går nog inte in från start direkt. Det är på ytterbackarna jag hade kunnat tänka mig att se en förändring. Larsson har spelat enormt mycket och Beijmo kan behöva en plats i startelvan där han inte kommer in helt övertänd med en kvart kvar. Sedan tycker jag att Behrang kan få starta då jag tycker att han defensivt är något bättre mot den typen av spelare Elfsborg kommer ställa upp med. 

Vinner vi på söndag så är det nog färdigdrömt om guld för Elfsborg, tio poäng plockar de aldrig in i höst!

Ulf:
Mycket hänger ju på skadeläget. Är Toivonen och Dahlin redo att spela så ska de spela. Men vi kan väl tänka oss lite varianter.

Dahlin/Marko
Larsson (Beijmo ska snart matchas in, men inte på söndag), Anel, Lasse, Knudsen
AC, Lewicki
Traustason (Eller Ola om han är frisk)
Berget, IKT, Sören

Jag har lite dålig koll på om någon är avstängd, men detta är grunden. Toppat lag med möjligt undantag för att jag hade vilat Frans och låtit Lasse spela. Frans har matchats hårt och kan behöva vilan så han inte drar på sig en skada.

Men tuff match. Elfsborg är oerhört stabila och har ju Jesper Karlsson som stjärnan offensivt. Men även i övrigt ett bra lag. 
Vi kommer behöva spela väldigt bra för att vinna. 

Carl Angerborn2020-08-28 14:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?