Fullt fokus inför säsongens sista Stockholmsderby
Hammarby möter Djurgården i säsongens sista Stockholmsderby på söndag

Fullt fokus inför säsongens sista Stockholmsderby

Imorgon 15.00 tar Hammarby emot Djurgården på Tele2 Arena i säsongens sista derby för hemmalaget. Efter en fin sommar resultatmässigt har det gått tyngre för de grönvita senaste veckorna. Hammarbys mittfältare Jeppe Andersen berättar om sin syn på Norrköping-matchen, den förväntade matchbilden mot Djurgården och sin nya roll på planen.

En stor besvikelse
Tidigare under veckan reste Hammarby till Norrköping för att försöka minska avståndet till serieledande BK Häcken som spelat oavgjort dagen innan. Tre poäng på spel och många supportrar räknade hem segern på förhand mot ett formsvagt IFK Norrköping. Men när slutsignalen ljöd hade hemmalaget vunnit med klara 4-1.

En stor besvikelse för både spelare och supportrar. Jeppe Andersen, Hammarbys defensiva mittfältare, är besviken över andra halvleken framförallt. Han menar dock att det finns saker från första halvlek man kan vara nöjd med. Hammarby styr spelet och skapar många fasta situationer, där laget varit bra i år. Andra halvlek har han inte mycket till övers för.
- De blir som det blir. Vi gör otroligt dumma misstag, menar Jeppe.

Det kommer gå undan
Efter ett par lugnare träningsdagar har man sen i torsdags haft fullt fokus på derbyt. Han tror att matchbilden kommer vara snarlik från senast, Hammarby med mycket boll och Djurgården på kontring. 
- Djurgården lämnar tre spelare längst fram som bara väntar på att ställa om, säger Jeppe

Han tror att det blir viktigt att ligga rätt i positionerna defensivt när man väl tappar bollen, för då kommer det gå undan. Han poängterar vikten i återerövring av boll högt upp i planen. Något som Hammarby kommer lägga stort fokus på. 

Det bästa derbyminnet han har är de segrar som kommer lite, i Jeppes tycke, oväntat. Han tar upp en match från 2021 som främsta exempel. Dåvarande Hammarbyspelaren Aziz Ouattara Mohammed lyckades via en snedträff stöta in 1-0. Ett resultat som står sig matchen ut efter spel mot Hammarbys mål resterande 75 minuter
- Hur vi lyckades vinna vet jag inte, men fan vad skön känsla, säger Jeppe.


Trivs utanför rampljuset

Fram till i år har Jeppe haft en mer framåtlutad roll än den han spelar på idag. Parallellt med att han växt in i den nya positionen har Hammarby gått som tåget i Allsvenskan och radat upp segrar med ‘Peking’-matchen som undantag. Andersen själv menar att det finns flera förklaringar till utvecklingen. Dels så handlar det om självförtroende men också att lagkamraterna gör det dom ska på planen. 

Tidigare har han känt en press på att producera poäng, vilket han inte känner av på samma sätt i den rollen han har på planen nu. I rollen som defensiv “sexa” får han ut mer av sig egna kvaliteter menar han. Det krävs en speluppfattning och en förmåga att ta rätt beslut när Hammarby tappar boll. Positionen som defensiv mittfältare är inte alltid den som får mest rampljus men det gör inte Jeppe något.
- Jag gillar att få mina medspelare att se bra ut, säger Jeppe.

Han väljer också att hylla tränaren Martí Cifuentes för utvecklingen han haft på planen under säsongen även om det krävts en hel del arbete. 
- När man har en tränare som tjatar otroligt mycket om just positioner, då lär man sig till slut, berättar Jeppe.

Hålla huvudet kallt
Hammarbysupportern Adam Nilsson, till vardags i youtube-serien 08 Fotboll och podcasten “Det svänger om Bajen”, hade svårt att hitta positiva saker från måndagens match.
- Första halvlek var okej men andra är bara att kasta i papperskorgen, berättar Adam.

Med nio omgångar kvar av serien halkar Hammarby efter konkurrenterna. Enligt Adam handlar det dock inte om att avskriva laget från någon guldstrid trots det. Vill media och supportrar vill få det att se ut så har han inga problem med det. 
- Så länge spelarna håller huvudet kallt och tar en match i taget. Det är 27 poäng kvar att spela om, menar Adam.

Senaste derbyt mot Djurgården slutade 1-0 men Adam tycker att Hammarby förtjänade mer sett till matchbilden. Han menar att supportrar ofta stirrar sig blinda på resultatet men glömmer bort processen. Han påminner om att tränaren Martí Cifuentes bara varit i laget under förhållandevis kort tid (åtta månader). Nästa säsong menar han att tränaren bör bedömas hårdare när han varit med under en hel försäsong och har ‘sina’ spelare på plats från start. Med det sagt är Adams magkänsla positiv inför söndagens derby.
- 3-1 blir det. Hammarby som hemmalag på Tele2 Arena är väldigt starka, säger Adam.

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-09-10 12:20:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!