Fyra tankar från Sveriges U21-seger

Fyra tankar från Sveriges U21-seger

Det blev en planenlig seger för det svenska U21-landslaget mot Moldavien på ett Falcon Alkoholfri Arena i fullskalig storm. Moldaverna hade inte mycket att sätta emot när Sverige vann med 4–0 och inkasserade viktiga poäng i EM-kvalet.

Offensiva utropstecken – och defensiva frågetecken
Kvällens match bjöd på ett offensivt spel som var en fröjd för ögat. Kombinationsspel, överlappningar och klacksparkar avbytte varandra och ynglingarna på planen fullkomligt lyste av spelglädje, ösregnet till trots. Men om det är utropstecken i offensiven är det större frågetecken i defensiven. Moldaverna var ytterst sällan nära att hota Oliver Dovin i det svenska målet, mycket tack vara egen oförmåga. Vid de få tillfällen som de fick i gång någon form av eget offensivt spel möttes de av ett passivt och ganska ointresserat svenskt försvarsspel. Det är ingen tvekan om var kvalitén i det här svenska U21-landslaget hittas, och det är inte i försvaret.

Svensk talangutveckling
Den senaste tiden har det varit få diskussionsämnen som har varit lika heta inom svensk fotboll som talangutveckling. Många har gjort jämförelser med likvärdiga nationer och kallt konstaterat att Sverige ligger långt efter. Samtidigt har många manat till lugn och pekat på att det är lätt att stressa upp sig när det går knackigt för svensk landslagsfotboll.

Det går att hitta adekvata poänger på båda sidor, samtidigt kan jag inte annat än att konstatera att det här svenska U21-landslaget dryper av individuell kvalité. Sebastian Nanasi har varit en av Allsvenskans absolut bästa spelare den här säsongen, Mayckel Lahdo spottar in poäng i sitt AZ Alkmaar och Williot Swedberg håller på att slå sig in i La Liga. Dessutom spelar Yasin Ayari kontinuerligt i Championship och lär få chansen i Premier League nästa säsong, och Joe Mendes får mer och mer speltid i portugisiska SC Braga. Lägg därtill att den kanske allra största talangen av de alla, Roony Bardghji, saknas på grund av skada, och Hugo Larsson nyligen flyttades upp till A-landslaget. Det går inte att säga att det saknas talang i detta U21-landslaget. Huruvida det är representativt för svensk talangutveckling på det stora hela vet jag inte, men det är definitivt ett tecken på att allt kanske inte är så nattsvart som vissa påstår.

Förbundskaptensmaterial?
I och med det senaste årets knackiga resultat för det svenska herrlandslaget har många röster höjts om att det är dags att gå vidare från Janne Andersson. När förbundet för en vecka sedan meddelade att förbundskaptenen slutar vid ett missat EM-slutspel är nu spekulationerna kring ersättare i full gång. Mer eller mindre realistiska alternativ har lyfts fram, men det många är överens om är att landslaget, som Dejan Kulusevski uttryckte det: måste hitta en ny identitet. Viktiga frågor för de tio miljoner svenska förbundsledare där ute i stugorna är ett formationsskifte, fokus på ett mer offensivt och underhållande spel och ett rejält generationsskifte. Kanske kan rätt person vara U21-landslagets Daniel Bäckström?

35-åringen från Umeå är i sin karriärs linda och har egentligen bara haft två uppdrag som huvudtränare hittills. Det går att hävda att han saknar tillräcklig erfarenhet för posten som förbundskapten för herrlandslaget, men att han passar in på profilen råder det inga tvivel om.

Målskillnadsaffär
Kvällens seger i EM-kvalet betydde inte bara tre viktiga poäng, men också en välbehövlig förbättring av målskillnaden. Det kommer bli en svår uppgift att utmana Nederländerna, som står på full pott och noll insläppta mål, om förstaplatsen. Svenskt spel i U21-EM i Slovakien kan därmed hänga på att bli en av de tre bästa grupptvåorna, vilket mycket sannolikt kommer avgöras på målskillnad.

De nio gruppettorna går direkt till EM-slutspel, tillsammans med de tre bästa grupptvåorna. Resterande 6 grupptvåor spelar playoff om de sista tre EM-platserna. Mästerskapet spelas i Slovakien sommaren 2025.


Uefa.com

Startelvor

Förbundskapten Daniel Bäckström gjorde sex förändringar i startelvan jämfört med förlusten mot Nordmakedonien. Oliver Dovin, Noah Eile, Noah Persson, Sebastian Nanasi, Oscar Vilhelmsson och Williot Swedberg gick alla in i elvan.

Sverige: Dovin – Mendes (ut: 82’), Widell, Eile (ut: 60’), Persson – Ayari, Gigovic, Nanasi – Lahdo (ut: 60’), Vilhelmsson (ut: 71’), Swedberg (ut: 60’)

Otto Rosengren (in: 60’)
Zinedin Smajlovic (in: 60’)
Ahmed Qasem (in: 60’)
Lucas Bergvall (in: 71’)
Daniel Svensson (in: 82’)

Målskyttat: Oscar Vilhelmsson (8’, 32’), Williot Swedberg (19’), Lucas Bergvall (89’)

Moldavien: Smalenea – Bors, Motoc, Iovu, Calestru – Danu, Bulmaga, Dolghi, Covali – Lupan, Raileanu

TV: Yasin Ayaris första mål i Coventry
 

Fredrik de Ronfredrik.d.ron@svenskafans.comTwitter: @fredrikderon2023-10-13 19:57:00
Author

Fler artiklar om Sverige