Gästinlägg: Damfotbollen måste vara en egen förening från start
Kent Olsson skriver ett debattinlägg inför nästa veckas medlems och extra årsmöte

Gästinlägg: Damfotbollen måste vara en egen förening från start

IFK Göteborgs tidigare ordförande Kent Olsson har skickat in ett debattinlägg gällande arbetsgruppens och styrelsens förslag med avseende på vilka vägval som bör göras vad gäller att bilda ett damlag i IFK Göteborg.

Alltid Blåvitt får då och då in texter från gäster som vill nå ut till Alltid Blåvitts läsare. Inför nästa veckas medlemsmöte och extra årsmöte har vi fått in ett debattinlägg gällande hur IFK Göteborg går vidare med att starta ett damlag.

I kallelsen till medlemsmöte och extra årsmöte, som publicerades på IFK Göteborgs hemsida den 30 oktober, bifogades arbetsgruppens och styrelsens förslag med avseende på vilka vägval som bör göras vad gäller att bilda ett damlag i IFK Göteborg.
 
Jag framför här mina synpunkter i frågan.
 
 
Alternativ för implementering
 
Förslaget att starta ett damlag i den lägsta serien och arbeta långsiktigt för organisk tillväxt känns helt korrekt.
 
Här vill jag – förutom de goda argument som anges i förslaget – tillägga två mycket viktiga parametrar för att damverksamheten ska få en IFK Göteborg-själ från start:

  • Det skapas ett äkta IFK Göteborg-damlag från grunden, vilket skapar en djupare föreningskänsla än att ”importera” ett lag utifrån
  • De spelare som fostrats i vår akademi får chansen att vara pionjärer i damlaget, på samma sätt som Arthur Wingren, John Säwström m.fl. en gång var pionjärer när de startade vårt herrlag
 
 
Organisatorisk hemvist
 
Runt detta förslag vill jag framföra invändningar.
 
Damfotbollsverksamhet måste - från början – startas upp som en egen IFK Göteborg-förening under Alliansföreningen. Detta av följande skäl:
 
 
Det finns ett antal viktiga kriterier som behöver uppfyllas för att uppstarten av Damfotboll ska bli livskraftig, dvs kunna växa och bli stark på egen hand:
 
Engagemang
Verksamheten måste skapas och drivas av människor som brinner för det. Detta skapar fokus på den – alltså just den – verksamheten. På så sätt undviker vi det som hände när vi var en sektionsförening, att de övriga sektionerna (ex bowling, skidor) upplevde att styrelsen var ganska ointresserad av något annat än herrfotbollen.
 
Professionalism
En verksamhet som byggs upp från grunden har större förutsättningar att klara sig själv och kunna utvecklas utefter egna behov och förutsättningar.
Man kan ta sina egna beslut gällande bästa väg framåt.
Detta skapar en professionalism som gör verksamheten starkare över tid.
 
Även om herr- och damfotboll är samma idrott, så är förutsättningen för drift och evenemang helt olika. Damfotbollen får inte bli ”ett nödvändigt ont” för herrfotbollens organisation, den måste bedrivas med samma engagemang och professionalism som alla andra verksamheter inom IFK Göteborgs-familjen.
 
Hållbarhet
För att damfotbollsverksamheten ska kunna bli hållbar över tid, krävs en grupp av engagerade frivilliga som orkar göra ett gediget grundarbete innan någon sportslig verksamhet startas upp.
Man måste göra en noggrann analys och detaljerad planering över hur föreningen ska fungera, utifrån alla aspekter, såsom:
  • Styrelse
  • Organisation
  • Ekonomi
  • Fotbollsverksamheten
    • Infrastruktur (lokaler, träningsplaner, hemmaplan)
    • Tränare och övriga ledare (fysio-team m.m.)
    • Etc etc
 
Här är en väl genomarbetad och finansiellt genomförbar plan av yttersta vikt. Det är mycket viktigare än frågan om hur snabbt vi kan sätta ett lag i seriespel.
 
En professionell indelning i två olika juridiska personer (= föreningar) skapar dessutom tydlighet i framtida diskussioner om såväl tillgångar som kostnader. Det kan dessutom bespara IFK Göteborg potentiellt känsliga och medialt störande konflikter om resurser. Detta hindrar inte att herr- och damfotbollen har en nära samverkan där det är ömsesidigt gynnsamt, men det skapar en nödvändig tydlighet.
 
 
Konklusion
 
Ett damlag ligger rätt i tiden.
 
Vi medlemmar har dock ett ansvar att ta beslut som ger bästa förutsättningar för vår förening, IFK Göteborg Fotboll.
 
Föreningen har de senaste åren befunnit sig i en djup ekonomisk kris. Även om detta år verkar ge ett överskott p.g.a. lyckosamma spelarförsäljningar samt bra sportsliga prestationer, så kvarstår det faktum att vår underliggande verksamhet fortfarande har ett stort minus.
Här ligger ett fortsatt långt och digert arbete framför styrelsen och organisationen för att få skutan på rätt köl på lång sikt.
Att då addera en tillkommande verksamhet att hantera, skulle riskera att ligga såväl herr- som damfotbollens utveckling till last.
 
Därför anser jag att det är bäst för såväl IFK Göteborg Fotboll som en framtida Damverksamhet att de är organiserade i separata föreningar under Alliansföreningen.
 
Detta hindrar inte att IFK Göteborg Fotboll under ett uppstartsskede lämnar ett ekonomiskt bidrag till Damfotbollföreningen.
Men genom detta upplägg undviks en sammanblandning av ekonomierna och styrelsen för Damfotbollföreningen vet vad man i detta hänseende har att räkna med och förhålla sig till.
 
Det kommande medlemsmötet/extra årsmötet är inte ett forum där beslut kan tas om att starta en Damfotbollförening, dock kan – och bör -  vi kan uttrycka vårt stöd till att sådan verksamhet startas.
Beslutet måste sedan ligga hos de tänkta medlemmarna i form av ett konstituerande möte för föreningens bildande och val av styrelse, åtföljt av ett styrelsemöte. Dvs samma procedur som när sektionerna bildade egna föreningar i samband med de nya stadgarna.
 
Om du tycker som undertecknad, så föreslår jag att du anmäler dig till mötet och röstar för detta förslag vid en ev omröstning!
 
 
Kent Olsson
f d ordförande IFK Göteborg

ALLTID BLÅVITT2019-11-12 08:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel