Gästkommentar: Nya arenan – tänk om tänk rätt!

Gästkommentar: Nya arenan – tänk om tänk rätt!

"Bagarn" reflekterar över planerna kring den nya arenan i Trelleborg och avslutar med ett antal råd till TFF:s ledning.

Fansens synpunkter väger lätt
Det verkar otvetydigt som om de flesta av TFFs fans tycker att nya arenan ska ligga ”innanför stadsgränsen” och helst i anslutning till befintliga Vångavallen. Det var också huvudspåret för mindre än ett år sedan. Se exempelvis artikel i TA för ungefär tio månader sedan.

Att negligera fansen synpunkter kan möjligen vara försvarbart i ett ekonomiskt perspektiv, om man enbart beaktar numerären i True Blues kärna. Klubben måste dock tjäna in på gungorna av det som förloras på karusellen. Då är det kanske riskabelt att strunta i oss latmaskar som med nöd och näppe släpar oss till Vånga, när blåst, regn och köld står på det metreologiska programmet. Att få fler Trelleborgare och/eller TFF-fans att ta sig ut på slätten åt Lundahållet till under sådana omständigheter är i vart fall jag tveksam till.

Man kan ju fråga sig vad som är anledningen till att fokus för den nya arenans lokalisering ändrats. Mer om detta senare.
 
Ekonomiskt reptrick
Företrädare för TFF har vid flera tillfällen hänvisat till Hyllie och Malmö Arena, som ett exempel på hur en ny stadsdel växer fram, och hur det skulle kunna bli runt TFFs nya hemmaplan. Jag anar att dessa företrädare för klubben inte helt anammat det klurigaste med Hyllieprojektet, nämligen det ekonomiska reptricket, som den slipade entreprenören Percy Nilsson genomfört. Han köpte markområdet vid Hyllie för en spottstyver av Malmö kommun. Sedan styckade han av det område som behövdes till arenan och sålde resterande mark för hundratals miljoner till andra, som fick utveckla och bygga affärscentra, bostäder m.m. På så sätt kammade den sluge Percy hem vinstkulor, som betalade huvuddelen av den tjusiga Malmö Arena.
 
Man skulle ju kunna tänka sig att TFF med lite stöd från Mellby Gård kunde köpa den nu planerade marken, och sedan på samma sätt som Percy Nilsson sälja vidare en del av området till hugade spekulanter, som vill bygga bostäder, affärer etc. Då kanske merparten av Nya Vångavallen i ett huj blev finansierad med vinst från försäljningen. Kanske Peab och Abitare vore intresserade att köpa? Sannolikt inte!

Högtflygande fantasiplaner för nya arenan skulle således kunna vara.
 

  • Köp aktuell mark riktigt billigt och med lite stöttning från den outgrundlige, decennietrogne storsponsorn.
  • Sälj loger för 100 miljoner, som Abitare säger sig kunna.
  • Sälj ”överbliven” mark för bostäder och affärer för sådär 100 miljoner.
  • Bygg ny fotbollsarena för ”vinstpengarna”.

 
Det finns flera hinder för detta. TFF-organisationen har med säkerhet varken kompetens eller kapacitet att ta sig an ett sådant upplägg. Dessutom tror jag varken PEAB eller Abitare är beredd att satsa några stora riskpengar i aktuellt projekt, där det t.ex. inte ens är klart med någon tågstation.

Back to back
De i inledningen nämnda planerna på att bygga om Vångavallen synes av okänd anledning ha blivit skrinlagda. Möjligen ansågs det vara ett för tekniskt svårt projekt att genomföra (vilket jag absolut inte tror). Då kan man med fördel titta på Borås Arena, som byggdes back to back med Ryavallen. Förutsättningarna är ju inte alls desamma, men onekligen synes det vara ett mer avancerat projekt att bygga Borås Arena än att bygga om och modifiera Vångavallen. Så jag anar att det inte är byggtekniska svårigheter som gör att berörda parter förslår att den allsvenska TFF-fotbollen ”flyttar från stan”.

Laget
TFF-ledningen har säkerligen full koll på vilka man ger sig i lag med. Att Rune Andersson har plånboken närmast ett klarblått dunkande hjärta har han övertygande visat det senaste decenniet eller så... se länk.

Bankerna kommer alltid ner på fötterna och riskerar vanligtvis väldigt lite.

PEAB-bröderna har uppvisat en del mycket sympatiska drag under senare år. De är dock främst kända som förslagna, gnidna och framgångsrika affärsmän, vilket präglat PEAB-organisationen genom åren. Jag tror inte att PEAB är med i arenaplanerna främst för TFFs skull utan säkerligen för att de känner lukten av en bra affär för företaget. Det är ju naturligt, då företag ska tjäna pengar.

Arkitekten har enligt utsago tidigare erfarenhet av affärer tillsammans med PEAB. Samarbetet var sannolikt till ekonomisk belåtenhet eftersom arkitektfirman ställer upp igen.

Abitares roll är lite osäkrare, men dess företrädare, som inte har ett helt fläckfritt förflutet, är sedan länge bekant med PEAB-sfären. Jag tänker närmast på då dess företrädare i en svunnen tid blev sparkad från sitt jobb, och där revisorerna föreslog att inte bevilja ansvarsfrihet. Räddningen blev ”rörelsen”, som trots revisorernas inrådan om motsatsen, beviljade ansvarsfriheten, troligen för att slippa fler skriverier. Upprinnelsen till den skandalen var skabrösa affärer. Vem som var motpart i affärerna? PEAB-sfären såklart.

Det är som synes inga duvungar, som TFF gett sig i lag med. Det är väl även uppenbart att några sitter med i projektet inte enbart med TFFs bästa för ögonen utan mer för egna vinstsyften (vilket i sig inte är fel).  Gissningsvis sitter TFF på läktaren och ser de stora elefanterna dansa på scenen. En inte alls avundsvärd situation att som baksätespassagerare bli tagen på en tur. Mer om varför TFF hamnat i denna position senare.
 
Vad kostar en åskådare?
Eller rättare sagt vad kostar en åskådarplats i en modern arena? Låt oss därför titta på några sprillans nya arenor.
 
Den nya Nationalarenan i Solna ägs till viss del av SvFF. Den står klar näst år och tar 50.000 åskådare och har drygt 90 loger. Stadion är försett med ett tak, som kan skjutas ut vid behov och där kan man som på många moderna arenor ha inomhusföreställningar. Arenan, som byggs av PEAB, ser väldigt flott ut och utgör säkerligen ett stort dragplåster när Sverige och Norge söker EM 2016 eller 2020. En åskådarplats kostar här cirka 44.000.
 
Swedbank Stadion i Malmö byggdes också av PEAB och blev som bekant invigd förra året. Den tar 24.000 åskådare och varje plats kostar cirka 29.000. MFF äger 25% i arenabolaget.
 
Guldfågeln Arena i Kalmar invigs om någon vecka. KFF äger arenabolaget till 100% och NCC har byggt skapelsen. Publikkapaciteten är 11.800 och varje plats kostar drygt 21.000.
 
Borås Arena tog 18 månader att bygga ochblev klar för cirka 5 år sedan. Arenan, som i sin helhet ägs av IFE, tar nästan 17.000 åskådare, och är uthyrd till kommunen. Varje åskådarplats kostade cirka 7.000. Vadå sjutusen? Måste väl vara skrivfel eller räknefel? Nej då. 7.000 kr per åskådarplats!
 
Hur tusan bar sig Elfsborg åt? Jo, boråsarna byggde i egen regi med egen projektledning och utan att ge totalentreprenad till något av de stora men sorgligt ”konkurrensbefriade” byggbolagen. Genom att ta in anbud på de olika delarna i projektet fick Elfsborg ner priset rejält. Ett 20-tal olika leverantörer var med och levererade och den som hade bäst pris till bra kvalitet fick jobb på bygget. Boråsarna var mycket framgångsrika i sitt projekt och fick en fin fotbollsstadion för cirka 17.000 åskådare för endast 117 miljoner. Således cirka 7.000 kr per åskådarplats. Makalöst bra gjort!
 
Enligt senaste tidens tidningsskriverier kommer den nya TrelleBorgen ta 6.000 åskådare och kosta 220 miljoner. Det blir uppåt 37.000 per åskådare. Fullkomligt sanslöst och nästan i samma nivå som den blivande Nationalarenan i Solna, mer än 50% dyrare än i Kalmar och nästan 30% mer än i Malmö. Dessutom mer än 500% dyrare än vad knallarna i Borås byggde sin arena för. För 220 miljoner bygger man flerbostadshus med uppåt 80 trerumslägenheter och då är ju en liten arena för 6000 personer ett mycket mindre och enklare byggobjekt. Alla kan ju tänka sig vad hyran för 80 trerumslägenheter blir. Vem ska betala den hyran? Ja inte är det banken, PEAB eller Abitare. Säkerligen en mycket orättvis jämförelse, men de flesta förstår nog andemeningen.
 
Det är kanske förmätet av en amatör som undertecknad att ge den erfarna och mångkunniga TFF-ledningen råd, men jag gör det i alla fall.
 

  • Ta blåkopia på Elfsborgs projekt och dela det på mitten (bildligt talat). Då finns en arena för 8000 åskådare. Vi lägger för säkerhets skull på 50% på boråsarnas kostnad per åskådarplats som marginal, och får då en ungefärlig totalkostnad som uppgår till 8000 x 10000 = 80 miljoner. Det låter rimligt?
  • Hyr in Elfsborgs projektgrupp 18 månader för att köra byggandet av TrelleBorgen.
  • Hoppa in i en minibuss och åk till Knalleland för att få information om hur man gör.

Den som vill fördjupa sig i Elfsborgs smarta och sinnrika upplägg med Borås kommun kan läsa vidare i länken.

Kreditvärdighet
Det kan rimligen inte finnas några som helst tekniska hinder att bygga om eller bygga nytt vid Vångavallen. Den som eventuellt tvekar om detta kan ta sig en titt på kartan.

Varför har detta alternativ då arkiverats snett ner till vänster? Jo, TFF har ju inte på decennier lyckats upprätta en verksamhet med ekonomisk överlevnadskraft. Det är ju som bekant endast en persons välvilja som gjort att TFF finns i allsvenskan, och kanske i elitfotbollen över huvud taget.
 
Ingen är nog beredd att låna ut pengar till föreningen. Den är inte kreditvärdig. Det krävs säkerligen borgen från någon med stabil ekonomi som kommunen, Mellby Gård, PEAB e.d. om TFF ska få låna pengar. Om ingen ställer upp med borgen måste således TFF slå sig samman med någon, som kan fixa erforderligt kapital. Då är en ombyggnad eller nybyggnad vid Vångavallen ointressant beroende på att där finns inte tillräckliga affärs- eller vinstmöjligheter för eventuella partners. Jag tror att projektet ratades av denna anledning.
 
Ett område för projektering av bostäder och affärscentra blir däremot ett intressant projekt om man kommer över det billigt (se avsnitt om Hyllie ovan). Detta tror jag är anledningen till att TFF nu sitter som gisslan i projektet med bostäder och affärer vid väg 108. Det är andra parter som har möjlighet att tjäna storkovan, och där TFF på sin höjd får agera katalysator åt de, som kammar hem eventuella framtida vinster.
 
Slutkläm
Det kan vara på sin plats att informera om att undertecknad inte alls har någon kunskap om byggprojekt eller fotbollsarenor, men är hyfsat läskunnig och rätt bra på siffror. Lite rent bondförnuft, tycker jag, säger att TFF absolut inte ska vara med i något vidlyftigt projekt där kostnaden per åskådarplats når ”himmelska höjder”, då det bevisligen går att bygga mycket billigare. Man kan ju verkligen undra vem som tjänar på ett sådant högkostnadsprojekt. Och vem ska i slutänden betala?
 
Mitt förslag till TFF-ledningen är
 

  • Återuppta projektet att bygga om, till eller nytt vid Vångavallen.
  • Sy ihop en finansiell lösning med TFF-trogna (Mellby Gård, Trelleborgs kommun?), och som inte ha egna vinstintressen av projektet.
  • Kopiera Borås-modellen och driv projektet i egen regi. Då borde 100 miljoner räcka och med försäljning av ett tjugotal loger blir kanske kapitalbehovet ännu lite mindre.
  • Se över möjligheten att själv driva en del affärsverksamhet i anslutning till nya stadion. Det kan måhända bli ett ekonomiskt tillskott till verksamheten.

 
VÄGRA FLYTTA VÅNGA!
 
Bagarn

Gästkommentar2011-04-02 22:30:00
Author

Fler artiklar om Trelleborg