Gästkrönika: Berg och AIK: En framtid tillsammans eller isär?

Gästkrönika: Berg och AIK: En framtid tillsammans eller isär?

Jag upplever en ambivalens i både mitt och andra supportrars stöd till Henning Bergs eventuella framtid i AIK. Är han rätt person att ta oss in i 2024, eller ska vi försöka hitta en annan typ av (process)tränare? I den här krönikan har jag försökt komma fram till en slutsats via att analysera en del relevant statistik. Hur dåliga (eller bra) har vi egentligen varit under norrmannen och vad är det egentligen för förutsättningar han har haft truppmässigt?

Jag har försökt bryta ner norrmannens statistik via siffror från FootyStats samt Allsvenskans officiella plattform för att få en klarare bild.

I de 17 matcher som Henning styrt så har AIK tagit 26 poäng, vilket motsvarar ett snitt på 1,52 som skulle räcka till en sjundeplats i Allsvenskan. Målskillnaden är 17- 19 och XG statsiken visar att vi gör färre mål än vad vi borde, AIK har ett XG på 1,51 (sjunde bäst i allsvenskan) men snittar 1.00 gjorda mål per match under Henning. Bakåt släpper man in ungefär detsamma som XG-snittet visar: 1,31 XGA, 1,11 insläppta.
Hemma har AIK varit starka under Henning med fem vinster, tre oavgjorda och en förlust. En målskillnad på 15-6 och ett poängsnitt på 2.0. Bortaspelet däremot lämnar mer att önska, 8 inspelade poäng på lika många matcher och 8-16 i målskillnad.

Något att ta med sig är att vi har klart bättre XG än motståndarna i en av förlusterna och fyra av kryssen. Det är 11 förlorade poäng om man ska se det som att det är matcher där vi egentligen skapar fler klara målchanser än motståndarna. Det går självklart inte att förenkla det på det sättet, men i matcherna mot IFK (borta) HBK (hemma), Kalmar (borta) och Peking (borta) så borde vi absolut fått med oss fler poäng sett till XG.

Kritiken kring Bergs spelsätt har oftast kretsat kring en utebliven offensiv spelidé. Frågan är om det är rimligt att begära en sådan när man tar över ett lag som står på 10 poäng efter 13 omgångar. Om man däremot hade varit mer effektiva framför mål (det måste vara spelarnas ansvar) och kanske tagit åtminstone 6 poäng till i de matcherna vi skapat mer så tror jag min känsla varit positivare. Jag är inte säker på att Berg har försökt applicera ”sin” fotboll, snarare att spelidén har handlat om att ta de poäng som krävts.

Om man jämför med IFKs Askou som kom in i ett liknande läge och hyllats mer för sitt spel så kan man dock inte säga att IFK har imponerande siffror. Sämre poängsnitt, värre tabelläge och knappast ett särskilt offensivt spel sett till målskillnad och XG. Däremot har jag stundtals upplevt ett viss tempo i deras omställningsspel som är underhållande att se. Men i måndagens möte syntes varken det eller något annat som gjorde att IFK verkar hittat ett “bättre” spel än AIK.

En annan (mer positiv) jämförelse man kan göra är med Högmo som tog över Häcken 2021 i ett prekärt läge. Både AIK och Häcken gick in sina krissäsonger som topp-5 tippade lag enligt oddsen. Häcken hade 6 poäng efter 8 omgångar (precis som AIK) när Högmo tog över. På de 22 omgångarna Högmo styrde så tog Häcken 30 poäng, ett snitt på 1.36, lite sämre än vårt under Berg. Häcken hade dessutom sjunde bäst XG, precis som vi har i år. Alla vet hur hur det slutade året efter. Jag menar inte att AIK kommer vinna SM-guld 2024, men det är ändå en relevant jämförelse. Det verkar inte helt enkelt att ta över ett lag som håller på att åka ut, rädda kvar det laget och samtidigt stå för ett offensivt fartfyllt/underhållande spel. Jag kommer iaf inte på något exempel på när det hänt i Allsvenskan? Högmo korrigerade det han behövde för att få in de poäng som räckte för kontraktet. Inför 2022 gjorde man några riktigt bra värvningar i Rygaard, Sadiq och Uddenäs och utvecklade spelet, vilket landade i guld.

Truppmässigt så har Berg och Berntsen ärvt ett tveksamt bygge. Det är lätt att bara peka på Manuel Lindbergs parodiska insats i vintras men om vi backar ännu lite längre så kan man konstatera att Jurelius knappast hade ett bra 2022. Följande rekryteringar gjordes under de tre sista transferfönsterna (2022 + vinter 2023) innan Berntsen tog över, (spelade matcher 2023 inom parentes):

Kimpioka (0 starter, 0 inhopp, utlånad t.o.m omgång 13)
Björnström (4 starter, 10 inhopp)
Sichenje (0, utlånad hela säsongen)
Guidetti (8 starter, 6 inhopp, varit skadad sen omgång 20)
Thill (6 starter, 2 inhopp, inlånad t.o.m omgång 12)
Faraj (13 starter, 11 inhopp)
Ali (8 starter, 13 inhopp)
Magashy (12 starter, 3 inhopp)
Modesto (29 starter, 0 inhopp)
Elias Durmaz (0 starter, 2 inhopp, utlånad sen omgång 19)
Dabo (0 starter, 0 inhopp)
Fischer (3 starter, 5 inhopp, kontrakt t.o.m. omgång 12)
Keita (10 starter, 4 inhopp)
Jimmy Durmaz (6 starter, 13 inhopp)

Utöver dessa så värvades även Ceesay och Mendes som lämnat för andra klubbar innan säsongen 2023. Av de 14 nyförvärv som plockats in sen 2022 så har en (!!!) startat de matcher han varit tillgänglig i år; Modesto. Av resterande 13 så startade Thill hälften av de matcher han var tillgänglig, Faraj nästan hälften. Resten har varit rotationsspelare eller rentav bänknötare. Guidetti hade kanske kommit upp i 50% startade matcher om han varit skadefri men det verkade knappast som att Berg såg honom som en startspelare under tiden han var tillgänglig.

Då kan vi jämföra med de spelare som Berntsen plockat in under sommaren:
Besirovic (10 starter, 2 inhopp, tillgänglig sen omgång 14)
Tychosen (13 starter, 3 inhopp, tillgänglig sen omgång 14)
Salétros (16 starter, 0 inhopp, tillgänglig sen omgång 15)
Pittas (13 starter, 0 inhopp, tillgänglig sen omgång 18)
Tideman Hansen (4 starter, 1 inhopp. tillgänlig sen omgång 22)
Celina (9 matcher, 1 inhopp, tillgänglig sen omgång 22)

Av de sex spelare som Bernsten värvat in så kan man konstatera att fyra startar mer eller mindre vare match, en har startat mer än hälften (Dino) och en är rotation (Hansen).

Slutsats och framtid
Jag landar i att jag tycker Henning ska vara kvar 2024. Jag vill se vad han kan göra med en försäsong och en rejäl bearbetning av truppen. Jag vill veta hur han vill spela när det inte handlar om att rädda ett kontrakt.
Det har varit otroligt skakigt kring AIK (t.o.m för att vara AIK) hela året, både på och utanför plan. Min upplevelse är att Henning verkar väldigt lugn, trygg och professionell. Kanske är det just det vi behöver nu för att hitta tillbaka. En ledare som inte påverkas för mycket av all cirkus.

Han kanske inte kommer revolutionera taktiskt men jag tror han tillsammans med Berntsen kan vara med och höja träningskulturen och professionalismen kring laget. Man ska inte glömma att spelare som Pertan, Seb, Henok och Lustig har lämnat senaste två åren, spelare som förmodligen bidragit till att hålla en viss nivå under träning.
Det jag framförallt saknar spelmässigt är tempo. Jag tror att det är det som gör att man ofta känner att AIK är så ”dåliga”. Det går långsamt i uppbyggnaden och det är väldigt sällan vi ställer om och går rakt mot mål. Det är ofta sidled mellan backarna, hem till målvakt och dålig rörelse.

Enligt Berntsen ska det göras sex spelarrekryteringar inför 2024 (jag är osäker om Celina och Hansen räknas in där eller om det är exkluderat dessa). Jag räknar med att tre av dessa sex ska vara startspelare. En ytterback, en defensiv central mittfältare och en ytter. Sen behöver vi fylla på med yngre rotationsspelare. Det mest troliga är att vi spelar 4-2-3-1 eller 4-4-1-1. Spelar vi med en forward så behövs ingen förstärkning där, Pittas kommer starta med Kusi-Asare, Faraj och JG som alternativ (gärna att en av de sistnämnda lämnar).

Eftersom vi ska ha tre unga försäljningsbara i startelvan så bör vi ersätta Otieno med en spelare i den kategorin (drömnamn Kahl), sen starta med Sichenje (som jag tror kan vara perfekt tillsammans med Tideman Hansen eller Milo) och Ayari som ska spela varje match.

Det är ett gäng spelare som ryktas lämna och där man får bara konstatera att det blivit fel i processen och önska de lycka till.

Spelare som bör och lär lämna:
Kimpioka, Zach, Durmaz gånger två, Keita, Dabo, Brolin (tyvärr), Buda, Magashy, Meja.

Gällande Sotte och Haliti som båda sitter på utgående så kanske det vore bra att förlänga med Haliti då han kan spela på alla positioner i backlinjen samt att han fortfarande är i en bra ålder (27). Det som talar emot är att han ofta är otillgänglig. Ansluter Tideman Hansen permanent så tror jag tyvärr inte Sotte blir kvar. Hade jag fått välja så hade jag hittat en lösning där Kribben lämnar och istället förlängt med Brolin som förstemålvakt. Situationen med JG har tagit mycket energi och helt ärligt så har det varit skönt med en JG-paus under hösten. Det bästa för alla hade nog varit att John lämnar men jag ser det som orealistiskt. Det är bara hoppas att han kan komma i fysisk form och framförallt att han är motiverad att spela fotboll.

Slutligen så tycker jag att det måste nämnas att vi vinner publikligan och gör vårt bästa publiksnitt någonsin. Jag har varit på plats sen 2001 och upplevt både bottenstrider och nedflyttning, men jag kan inte påminnas om ett liknande stöd under motgång som det varit i år. Det har inte alls varit det där destruktiva, hotfulla missnöjet som har kunnat ta över stämningen tidigare. Jag är otroligt imponerad över det. Jag tror att vi hade varit djupare i skiten utan det fantastiska stödet som visats. Jag hoppas vi kan ta med oss det in 2024.

Berg Matcher:
17 matcher, 26 poäng, 17-19 målskillnad, 7-5-5
Poänsnitt 1,52 (sjundeplats AS)
Hemma: 9 Matcher, 18 poäng, 15-6 målskillnad, 5-3-1
Borta: 8 Matcher, 8 poäng, 8-16, 2-2-4
XG
2.10 - 1.99 F
1.40 - 1.43 V
0.47 - 1.28 O
1.40 - 1.78 V
2.13 - 1.03 O
1.85 - 1.39 O
1.85 - 1.28 F
2.10 - 0.98 V
1.35 - 1.78 F
1.15 - 1.21 V
1.60 - 0.84 V
0.96 - 2.41 F
1.11 - 0.95 V
1.09 - 1.25 F
2.45 - 0.86 O
1.42 - 0.82 O
2.10 - 1.31 V
XG SNITT: 1,55 - 1,31
MÅLSNITT: 1.00 - 1.11
 

TV: Intervju med AIK:s Anton Salétros

Albin Johnsén2023-11-13 15:09:00

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen