Gästkrönika: Fotbollskartan och verkligheten

Gästkrönika: Fotbollskartan och verkligheten

Gnällbänken är det största Forumet som Pekings supportrar hänger på. Här slipper vi supportrar från andra lags forum och vi på Guldköping har gett upp kampen mot Gnällbänken för länge sedan. Vi tycker att vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Många inlägg på Gnällbänken håller väldigt hög klass och är värda en större publik. Här kommer ett sådant från skribenten Kakadua. Vi på redaktionen har givetvis bett om tillåtelse att publicera detta inlägg här på Svenska Fans!


Jag läste nyligen en bra artikel om begreppet ”taktisk skicklighet”. Detta efter att en tränare som betraktas som ganska svag på området Solskjaer vunnit med 6-2 mot en av världens erkänt bästa taktiker Bielsa. Artikeln finns att läsa här låst men går att läsa med ett gratis abonnemang: http://https://theathletic.com/2275829/2020/12/21/solskjaer-tactics-manchester-united-bielsa-leeds/

Tesen är att taktik är många olika saker: lågt försvarsspel, presspel, defensiva och offensiva fasta, passningsspel etc. Men också avvägningen mellan principer. Hur ser vårt eget spel ut när det fungerar som vi vill, vs flexibilitet och förmågan att rucka på
principerna för att utnyttja sina spelares styrkor i relation till en viss motståndares svagheter. Bielsa är oerhört bra på principerna medan Solskjaer är jättebra på flexibilitet, vilket han visade i den matchen genom att utnyttja Leeds man-man spel. Bruno Fernandes drog med sig mittfältsankaret Kalvin Phillips på kanten och nian Martial droppade ner och tog med sig en mittback vilket öppnade ett stort hål centralt där United kunde kombinera sig fram. Flera gånger under matchen kunde mittbacken Maguire jogga med boll rakt genom hela Leeds lag – ingen markerade honom och utan öppnades genom att Uniteds punktmarkerade spelare helt enkelt flyttade på sig. En stor taktisk seger för en s.k. dålig taktiker.

Det blev en lång inledning som för mig in på IFK. Min känsla är som jag skrivit tidigare att Norling är en Bielsa. Han har själv sagt att han kommer till IFK med en manual som han skrivit när han varit arbetslös. Det är säkert jättebra om man kommer till en klubb med antingen helt rätt spelartyper eller där man har utrymme att värva ihop dem. Den klubben är tyvärr inte IFK idag. Grejen är att man ser linjerna i spelet – Fransson och Isak Bergmann Johannesson går brett och bildar trianglar på kanten med ytterback och wingback. Motståndarnas mittfält dras på så sätt isär. Backlinjen kan då slå upp bollen på en felvänd anfallare. Det är en bra början – om inte den felvända anfallaren förlorar varenda duell. Kliver motståndarna på och har bra mittbackar som idag kan det hända och då får man slå i djupet istället. Tyvärr har vi idag inga targetspelare, inga djupledslöpande forwards och bara en mittfältare (Fransson) som är hygglig i andrabollsspelet. Det är dessutom så att Isak, som är rätt kass i närkamperna, och Fransson, som är ganska bra, är 2 mot 3 centralt allt som oftast, vilket gör det svårt att vinna andrabollar.

Det är ganska smärtsamt att se Sema i nickdueller mot Okumu, eller Isak BJ som ska försöka vinna andrabollar efter sagda nickdueller när motspelarna är en man mer och dessutom starkare i kroppen. Det är också jobbigt att se bristen på djupledsspel. Gerson som vänsterback var också tungt i princip men vad ska man då säga om att Agardius och Ishaq har samma roll fast på var sin kant? Och Levi vet jag inte vad han gör på planen när vi spelar så här. 

Tanken är säkert att om bara dessa spelare följde instruktionerna så skulle allt funka. Men då är vi tillbaka hos Bielsa, vars svaghet alltså är att han alltid spelar likadant, oavsett vad de egna spelarna är bra på och oavsett vilka han möter. Kartan framför verkligheten. Verkligheten är att vi har en trupp som är ganska bra på en del saker, men dålig på precis allt det som Norling vill att spelarna ska göra. Det är alltså inte så att Norling har dåliga idéer (tror jag) men det är tydligt att laget vi har att ställa upp med inte kan utföra det han förväntar sig. 

Jag väntar och ser vad som händer i sommar – det är lovande mitt i eländet att den lagdel som ändå fungerar är den där vi fått spela med någorlunda ordinarie och av Norling värvat manskap – men hittills känns det som en mismatch tyvärr. Delvis är den orsakad av skador förstås, men då blir ju det här med flexibilitet ännu viktigare. 

Kakadua2021-05-25 19:30:00

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås