Gästkrönika: Knallskottet – ett kulturellt problem för svensk fotboll

Gästkrönika: Knallskottet – ett kulturellt problem för svensk fotboll

Blåvittsupportern Christoffer Börjesson skickade in en text om hans syn på knallskott inom svensk supporterkultur.

Sättet vi tänker och fattar beslut på påverkar både vad vi gör och vad resultatet av våra handlingar är. Det ligger följaktligen nära till hands att dra slutsatsen att attityd, värderingar och i förlängningen den kultur som finns på våra arenor påverkar hur väl individer, grupper, föreningar och förbund hanterar problemen runt supporterkulturen i Sverige. En dom av Disciplinnämnden är inte lösningen på problemet.

Matchdag den 27 april. Ett knallskott kastas in. Tre eller fyra stycken till. Jubel och djuriska vrål eldas på av ljudvågen från smällarna. Funktionärer flyttar på sig rutinmässigt för att inte skadas. Själv reagerar jag inte. Inte heller människorna i min närhet. Matchminuterna går och ju längre matchen går byggs en positiv stämning fram bland spelare och fans. Vi kommer att stå som segrare när domaren blåser av. Pang! Ridå. Ett knallskott mot MFF:s Tobias Sana och linjedomaren Mathias Klasenius. Matchen avbryts och senare döms MFF till en 3-0 seger.

Knallskott används regelbundet innan, under och efter match bland de största klubbarna i Sverige. Det innebär att alla matcharrangörer och ordningsmakten har misslyckats. För de finns där match efter match och det är tur att vi inte har fler skador.

Under årets cupfinal mellan Häcken och MFF skadades en supporter av ett knallskott. I matchen mellan Elfsborg och IFK Norrköping orsakade ett knallskott en permanent hörselskada. Knallskott smällde av bredvid bollkallar mellan Hammarby och GIF Sundsvall förra året.

Att bestraffa IFK Göteborg efter att ett knallskott kastats mot en spelare och linjedomare är inte fel. Det är inte heller rätt. För att få bort problemet måste det finnas tydliga förebilder för att åskådliggöra det önskade beteendet. SVFF, IFK Göteborg och övriga klubbar i Sverige, Supporterorganisationer samt ledande grupper på våra läktare måste konkretisera våra värderingar i praktiken.

Anser vi att det är ett önskat beteende på våra läktare att kasta en exploderande pjäs i närheten av människor? Anser vi att detta beteende är något som stöttar och utvecklar svensk fotboll? Anser vi att det ger extra kraft till laget vi stödjer?

Vår högsta nivå, Svenska fotbollsförbundet med förbund, delegater och domare, brister i sin roll som förebild när de pratar om önskade beteende inom fotboll. När det sätts regler och sedan i praktiken enbart bestraffar symptom av händelser och inte problemet, så finns ingen tydlighet. När strukturen förhindrar beslut som gynnar målbilden och enbart bedömer rapporterade händelser saknas rätt verktyg.

Problemet är att vi och resten av fotbollsverige har en kultur där det kastas bengaler och bangers in på planen bredvid funktionärer, bollkallar, fotografer och ordningsvakter. Inte alltid, men tillräckligt ofta. Så länge ingen skadas allvarligt, så visas ingen tydlig riktning om vad som är okej och vad som inte är okej.

Vi supportrar är förebilder för den kultur IFK Göteborg vill spegla. Så väl som i media som mot vår yngre generation. Vi är en stor del av varumärket och produkten IFK Göteborg. Vi bär ett ansvar genom att våra handlingar och agerande speglar IFK Göteborgs varumärke. I media, bland våra kollegor och invånare. Våra sponsorer betalar för att förknippas med detta varumärke.

IFK Göteborg var väldigt tydliga i sin kommunikation och värdegrund vilket beteende de önskar. Även om det blev ännu tydligare efter händelsen, så har de tydligt markerat deras ställning. Jag hoppas att detta kan leda till att vi får en positiv förändring bland det som är enklast att förändra – oss själva.

För hade inte knallskottet skadad en person eller gett oss en 3-0 förlust, så hade vi eller en annan klubb råkat ut för detta förr eller senare. Att släppa diskussionen och frustationen mot domaren och nämndes beslut. Om det var rätt eller fel. Istället fokusera hur vi kan skapa en bättre inramning, delaktighet och tydlighet i de regler, värderingar och kultur vi själva vill ha. Följer vi detta så kommer vi med stor sannolikhet inte hamna i situationer där disciplinnämnden avgör våra matcher.

För om inte supportrar, klubbar och polis delar en gemensam syn på frågan kommer vi till slut hamna i en situation där politik sätter regler. Ett mediadrev mot politiker och tryck från allmänheten kan leda till snabba beslut som tar bort det vackra med fotbollskulturen inom Svensk fotboll – att vi har levande läktare med möjlighet till stående publik.

Fundera på vad kan Du konkret förändra idag så du agerar i linje med IFK Göteborgs värderingar?

Vi är blåvitt – bäst i Sverige

Christoffer Börjesson2016-05-26 19:04:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel