Gästkrönika: Sammanfattning av 2021

Gästkrönika: Sammanfattning av 2021

Max Carlenäs summerar året i en gästkrönika.

Ja man skulle ju kunna säga att Malmö har haft en blandad säsong. Både med framgångar och även motgångar. Med mycket skador på olika spelare som tvingade fram några nyförvärv såsom Moisander och Olsson. När toppspelarna har riktigt höga toppar går det bra men djupa dalar som hos Antonio Colak gör att det kan gå hursomhelst. När man aldrig blir tippade som 1:a inför av experter är det ju roligt att det slutar med förstaplatsen år efter år. 

Nyförvärv: Malmö som började med att värva en serb ingen hade hört talas om som senare skulle komma att bli årets unga spelare i allsvenskan. Kroaten Antonio Colak som skulle hamna i toppen av skytteligan och skickade Malmö till Champions League. Malik Abubakari som kanske inte har fått chansen att starta matcherna så ofta men han har fått 14 inhopp som jag tycker han har gjort bra och nästa år som vi kanske inte har en viktig Antonio Colak kvar kan nog han och Amin Sarr få chansen om dem inte väljer att värva någon mer.
Sedan har vi finske Niklas Moisander som kom in i sommarfönstret och har gjort det bra. Han har varit väldigt lugn i backlinjen med bollen och i viktiga matcher vågar han slå passningar som svåra men går fram. Martin Olsson som har spelat i landslaget värvade Malmö efter att Jonas Knudsen blev skadad. Sedan får man inte glömma Ismael Diawara som Malmö värvade in när Marko Johansson lämnade för Tyskland. Ismael som stod i Degerfors och gjorde en riktigt fin insats där kom till Malmö och var andremålvakt bakom Dahlin. Han gjorde några matcher men det som utmärker honom var hans match mot Juventus. Denna prestation ledde till omgångens lag i Champions League.

Champions League: Malmö tog sig vidare i Champions league efter fina prestationer i kvalet. I gruppspelet kanske man inte ska ha förhoppningar men 1 poäng mot St. petersburg ska man vara nöjda med efter 2 “soft penalties” och där en räddades av Dahlin. Så om man summerar Champions League för Malmö så är det helt ok gruppspel men kvalet är 10/10 efter kval mot tuffa lag samtidigt som Allsvenskan är igång. I guldstriden hade Malmö till skillnad från andra lag två grejer att tänka på Allsvenskan och Champions League. 

SM-guld: Efter en jämn allsvensk säsong får man säga att Malmö gjorde det bra med många skador och Champions league. Före detta tränaren Jon Dahl Tomasson sa något i stil med “Hade inte vi spelat Champions League hade vi vunnit ligan för 2 månader sedan.” Detta är kaxigt men kanske sant till viss del också. 

Framtiden: Hur framtiden blir med tanke på att Anel ryktas bort till Atalanta i Serie A är svår att säga nu. Det kommer att krävas värvningar i försvaret eftersom att både han och Brorsson har lämnat eller kommer att lämna. Sedan vet man ej hur det blir med Colak men det senaste är att Paok ville ha 25 miljoner för honom. Det finns ju möjligheter att andra spelare kan lämna också så värvningar kommer att behövas. I Sverige får man som max ha 9 utländska spelare i truppen. Något som Malmö har precis och antagligen vill inga toppklubbar i Sverige sälja till Malmö och då får man värva svenska från andra ligor och sämre lag i Allsvenskan. 

Men om man summerar året så är det ett väl genomfört år av Malmö FF. Vi hoppas på liknande insatser nästa säsong också. 

Max Carlenäs2022-01-05 16:00:00

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?