Gästkrönika: Vem blir MFF:s nya nummer nio?
Vem tar platsen efter Colak?

Gästkrönika: Vem blir MFF:s nya nummer nio?

Truls Syde tittar på vem som kan bli vår nya nummer nio efter Colak.

Ända sedan Markus Rosenberg lade skorna på hyllan har flertalet anfallsnamn nämnts i media som tänkbara nior i den himmelsblå-tröjan. För två år sedan blev det en hemvändare vid namn Isaac Kiese-Thelin och förra säsongen avslutades anfallsjakten med att den en forne skytteligavinnare i Rijeka, Antonio Colak, kom till Malmö. Frågan som just nu florerar runt i MFF-forum är vem som ska leda anfallet kommande säsongen och vem det egentligen är som står längst upp i banan borta på Guldfågeln Arena i början av april månad?

Under senaste decenniet har det rört sig friskt mellan olika nior i Malmö FFs laguppställningar. Efter att Markus Rosenberg kom hem i början 2014, har det i stor mån handlat om att hitta en så kompatibel anfallare som möjligt till Rosenberg. Först hette anfallskollegan Guillermo Molins för att sedan bli Vidar Örn Kjartansson och till sist bli Marcus Antonsson. Tomrummet efter Markus Rosenberg har varit påtagligt på planen där han
i många matcher var en x-faktor för MFFs del. Inte minst utanför planen, där Rosenberg tillförde en karisma och en Malmöitisk kaxighet som inte var lika uppskattad av övriga Allsvenskan.

Med en lyckad lånesejour för Örebrosonen, Isaac Kiese-Thelin. Kiese-Thelin stod för 14 mål på 19 starter i Allsvenskan vilket genast gav ett stort eko runt omkring i fotbollsvärlden. Där ett stort intresse inte minst från Turkiet och Gulfen. MFFs bud inte kunde matcha Anderlechts krav och man fick därmed glömma att få Isaac Kiese-Thelin på daglig basis. Den dåvarande sportchefen Daniel Andersson anfallsjakt gick vidare. Anfallare som Sönerjyskes Haji Wright och Feyenoords Nicolai Jörgensen var några av namnen som det diskuterades flitigt runt omkring MFF forum.

Valet under föregående säsong följdes upp av ännu en spelare på lån. Denna gång var det PAOKs kroatiska stjärna, Antonio Colak. Colak som efter flytten från Rijeka till Thessaloniki fick skralt med speltid i den grekiska storklubben. Colaks start i MFF var  lite trevande men under Champions League-kvalet verkligen visade han sina rätta färger. Med sina matchavgörande mål borta på Ibrox Stadium i Glasgow tog han sig genast in i alla MFF-hjärtan. Colak spelade 24 allsvenska matcher från start och där han gjorde 14 mål. Alltså lite mer än ett halv mål per match, vilket är starka siffror då supportar och även Colak själv tyckte att han brände lite väl många målchanser. Colak har en utköpsklausul på 30 miljonersom sägs vara för hög för MFF. Efter att återvänt till PAOK har han fått större förtroende och sägs vara en del av den nya tränaren Razvan Lucescus planer. Det senaste är att den turkiska storklubben Fenerbache sägs vara intresserade av den kroatiska landslagsanfallaren, vilket försvårar MFFs möjligheter till en övergång ordentligt

Jag har kollat närmare på anfallsnamn som skulle kunna vara aktuella för MFF i vinter.
Veton Berisha- (Norge)
Den norske anfallaren som i dagsläget tillhör norska Viking där han under de senaste säsongerna har sprutat in mål för Stavanger-klubben. Berisha som har sina absoluta styrkor i straffområdet där han gör majoriteten av sina mål. Veton Berisha har tidigare spelat för bland annat Rapid Wien, Greuther Fürf och Brann. Berisha stod för hela 22 mål förra säsongen och säsongen dessförinnan stod han för 16 stycken. På pluskontot är den poängproduktion som norrmannen har stått för senaste säsongerna och även haft erfarenheter av en utlandssejour. På minussidan hittar vi ett längre kontrakt som sträcker sig till och med säsongen 2024, vilket kan komma att stå i vägen för en eventuell övergång och även övergångssumma som kan bli hög med tanke vad Berisha har presterat i norska högstaligan senaste säsongerna.

Realistisk från skala 1 till 5? En 3a. Med tanke på att det inte funnits några rykten i såväl svensk som norsk media så lär det inte vara aktuellt, det talar alltså emot en värvning av norrmannen. Det som talar för en värvning av norrmannen är MFFs scouting i Norden och där borde Berisha vara med på en så kallad lista och har säkerligen inte ett för högt löneanspråk.

Mohamed Buya Turay- (Sierra Leone)
Den välbekante spjutspetsen Mohamed Buya Turay har vid ett flertalet tillfällen ryktats till Malmö, då inte minst under förra vintern men även när han spelade i Dalkurd men då föll valet för “Buya” på Belgien och Sint-Truidense VV. Buya Turay är mest känd för hans lånesejour i Djurgårdens IF 2019 då han tog hem den Allsvenska skytteligan med sina 15 mål och var ett ständigt hot för alla lag.
Efter året i DIF gick flyttlasset via Belgien till Kina för spel i Hebei FC och för tillfället i Henan Songshan Longmen i den kinesiska högstaligan. Henan slutade på en 10e placering i ligan. Buya Turay har haft en svår acklimatiseringsperiod i sitt nya lag och han gjorde en av sina svagaste säsonger med 1 mål på 8 matcher. Buya Turays kontrakt med den kinesiska klubben går först ut efter 2023, vilket talar emot en värvning men en omstart vore
inte fel och särskilt inte i Sverige som han känner till väl. Buya Turay har sina främsta egenskaper förutom målskyttet i sitt extraordinära djupledsspel, vilket inte minst MFF fick bevittna under 2019.

Realistisk från skala 1 till 5? En stark 3. Men tanke på att den kinesiska Corona-situationen och att fler spelare lämnar ligan på grund av inställda matcher och karantänsregler. En flytt för Buya Turays del skulle kunna innebära att han med hjälp av en stark säsong i himmelsblått skulle kunna få ytterligare lyft och på sätt kunna jaga ny jaktmarker ute i södra Europa. Det som talar emot en sådan här värvning är hans historia med Djurgården och också den lön som han sitter på just nu är något som MFF inte skulle kunna tänka sig att matcha. Men en drömvärvning ur flera perspektiv.

Sebastian Andersson-
Den 190 centimeter skånepågen med rötterna i Ängelholm tog via Kalmar FF, Djurgårdens IF och IFK Norrköping steget ut i Europa och Tyskland. Där han stångade in mål i såväl klassiska FC Kaiserslautern som Union Berlin. Under säsongen 2019/20 gjorde han ett ordentligt avtryck i Union Berlin, där han stod för 12 mål på 31 starter i Bundesliga. Profilen som Malmö FF söker sitter just Sebastian Andersson på. En svensk anfallare med tyngd och en näsa för mål. Sebastian Andersson har denna säsong stått för endast 8 ligastarter för sitt FC Köln och där han på de 8 ligastarter slagit till med 2 mål. En utlåning för Anderssons del skulle vara optimalt för att kunna konkurrera om en eventuell VM- landslagsplats. Steget från Bundesliga till Allsvenskan är inte något man ser till vanligheterna men Andersson har kommit upp till åldern och är idag 30 år gammal och för att kunna maximera sin karriär skulle ett steg till Malmö kunna vara avgörande för framtida karriärsval. Det som talar emot ett lån alternativt en permanent övergång är lönesituationen för Anderssons del i Köln idag men med ett lån hade Andersson kunnat ha kvar sin höga lön.
Anderssons styrkor är huvudsakligen, huvudspelet och förmågan att komma rätt till bollen i straffområdet.

Realistisk från skala 1 till 5? En 2a. En av namnen som kittlar mest om man ser till målproduktion och sett till att han är svensk så att Malmö FF kommer undan den kvot som finns på antalet utländska spelare i truppen. Frågan är hur sugna Köln är att släppa honom på lån och hur sugen han själv är på att återvända till skåne och Sverige.

Djordje Jovanovic- (Serbien)
Den 22-årige serbiske anfallaren som tillhör Birmancevic gamla klubb Cukaricki i den serbiska högstaligan är onekligen något utöver det vanliga. På sina 15 matcher i säsongens ligaspel har serben gjort hela 11 mål och 2 assist. Säkerligen högst osannolik värvning med tanke på hans intressenter och marknadsvärde. Men i och med att han inte lämnat Serbien än finns det säkert möjlighet att få ner priset efter att övriga Europas transferfönster stängt. En serb som trots sin storlek har en snabbhet som är beundransvärd, vilket inte minst Hammarby fick känna på i deras kvalmatch till Conference League i somras.

Realistisk skala från 1-5? En stark 3a. Ryktena kring denna mannen har florerat kring MFF under en längre period, nu under Milos Milojevic styre med stenkoll på den serbiska fotbollen och det kontaktnätet, känns inte denna värvning lika osannolik. Även med tanke på “Birmas” succe och skulle därmed inte behöva hindra MFF från att betala uppemot 20 miljoners strecket då man betalar både för hans talang och hans färdigheter. En drömvärvning
i min värld. Inte heller en särskilt hög lön sitter serben säkert inte heller på och kan därför vara lättare att lösa. Men frågan är hur sugen han är på Malmö FF när Olympique de Marseille bland annat har varit med i leken tidigare i vinter. Om möjligheten dyker upp skall Malmö FF ta vara på den. För att kunna fortsätta utvecklas och sälja spelare för en betydligt dyrare peng är det dags att våga betala ett högt pris för kvalite. Han är och vore utmärkt för Malmö FF.

Amin Sarr- Den svenske anfallaren började spela fotboll i AIF Barrikaden och fortsatte via Kulladals FF, Husie IF och Trelleborgs FF innan han tog klivet till Malmö FF som 16-åring. Amin Sarr gjorde en stark vår 2020 med bland annat sitt mål borta mot antagonisten IFK Göteborg. Under föregående säsong lånades Amin Sarr ut under hösten till Mjällby AIF och där han stod för 8 mål på 19 Allsvenska matcher och etablerade sig även som startman i
U21-landslaget, vilket har gett ett eko i Europa. För bara några dagar sedan kom ryktet att Heerenveen visar intresse för den 20-årige anfallaren. Det återstår att se om den holländska klubben är redo att bemöta MFFs höga summa. Om inte Sarr lämnar de himmelsblå under den kommande helgen, kommer han att med all säkerhet att få chansen i Svenska cupen för att bevisa vad han går för inför den nya anställde serbiska tränaren, Milos Milojevic.
Enligt “Silly-gurun” Fabrizio Romano har Malmö FF och Heerenveen kommit överens om en övergångssumma på ungefär 25 miljoner kronor. Bra eller dåligt, det återstår att se? Frågan är om Sarr har förmågan att klara av att stå för jämna prestationer under kommande säsong vilket lär behövas för att såväl nå Europa gruppspel som att försvara SM-guldet.

Realistisk från skala 1 till 5? En svag 4. Visst, Sarr har visat i Allsvenskan under hösten vad han går för. Men skillnaden att spela i Mjällby och Malmö FF är inte att underskatta. Talangen och spetsegenskpaerna har Sarr men frågan är om han kan omvandla detta till målproduktivitet. MFF kan behöva en mer etablerad forward utöver Amin Sarr och Malik Abubakari för att kunna hota på två fronter. Då Ola Toivonen ses som en offensiva mittfältare eller så kallad nummer tio mer än renodlad nummer nio.

Det återstår att se vad som händer. Men det är dags att bevisa att Malmö FF vågar spränga banken som inte vi i har Sverige sett förut för att kunna ta nästa steg och närma sig ekonomiskt, de två jättarna över Öresund (FC Köpenhamn och FC Midtjylland).

Truls Syde2022-01-30 09:00:00

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?