Gästkrönika: Vilseledande beslutsalternativ den 20 oktober

Gästkrönika: Vilseledande beslutsalternativ den 20 oktober

Krönikan här nedan representerar inte åsikterna hos Gnagarforum, utan är ett gästinlägg som tar upp situationen kring arenavalet. Publiceringen sker på grund av att frågan är viktig, och vi värderar att folk ska få göra sig hörda. Med det sagt så uppmanar vi läsare att sköta sig i kommentatorsfältet.

Den 20 oktober 2011 är en viktig dag för AIK Fotboll och därmed viktig för hela varumärket AIK. En ”enig” maktelit inom AIK har spelat ut sitt trumfkort. Alla vi medlemmar, från Lennart Johansson och Rickard Norling till du och jag, har förespeglats att det endast finns två alternativ för AIK Fotboll från och med säsongen 2013 – Swedbank arena eller Stockholmsarenan. En förledande förespegling av en maktelit som har förlorat sin trovärdighet.

Oavsett om du bor i Hallonbergen, Hagalund, Frösunda, Storskogen, Råsunda, Huvudsta, Rissne, Ursvik, Duvbo, Rinkeby eller något annat av alla de många hundratals områden i vårt Svea rike där det sammantaget bor hundratusentals stolta svartgula hjärtan så betänk detta.

Låt din passion för AIK sträcka sig …

     lite längre än nästa laguppställning

     lite längre än alla aggressioner mot SvFF

     lite längre än ….


Ja listan kan, vilket du vet bättre än jag, bli lång. Samtidigt är den långa listan inget annat än ett kortsiktigt engagemang i nuet. Lyft blicken! Har du en vision eller dröm när det gäller AIKs framtid eller låter du andra tala om för dig vad som är möjligt och inte? Ska AIKs framtid styras av en maktelit där det i dagsläget finns en person (av vad som hitintills är känt) som är misstänkt som brottsling för sin inblandning i triangeldramat Solna stad – Swedbank arena/PEAB – AIK. Ska en maktelit med bevekelsegrunder som kanske inte enbart tjänar AIKs intressen bestämma framtiden för Ditt AIK? Valet är ditt den 20 oktober!

Ett alternativ till att säga ja eller nej till Swedbank arena den 20 oktober är att säga till makteliten att vi inte accepterar premisserna för medlemsmötet. Frågan handlar inom eller nej till Swedbank.

Istället för att säga: ”AIK Fotboll herrar ska fr.o.m. säsongen 2013 spela sina hemmamatcher på Swedbank arena.”

Kan du som medlem den 20 oktober istället säga: ”AIK, dvs. såväl huvudföreningen, fotbollsföreningen som fotbollsaktiebolagets styrelse, får i uppdrag att inom fyra år ta fram en lösning för en egen framtida arena för AIK Fotboll. Om förslaget innebär att arenan ska stå klar till 2020, 2025 eller 2030 är inte det avgörande. Avgörande är istället den vision detta representerar när det gäller allas vår syn för vårt framtida AIK. Under tiden vi väntar på den egna arenan måste vi fatta beslut om en temporär spelplats – antingen Swedbank arena eller Stockholmsarenan.”

Vid valet av en uttalad och tillfällig lösning kan jag för egen del förvånas över maktelitens förespråkande av Swedbank arena. Nej förvånas är fel ord, det är trots allt en maktelit vi talar om, men besviken.

Alla ni som den 20 oktober ska ta ställning, till vad som ska hoppas blir en uttalad tillfällig lösning och ingenting annat, vill jag skicka med en liten berättelse som jag fick höra häromdagen av en god vän i restaurangbranschen. Med berättelsen om min vän Patriks upplevelser vill jag önska alla lycka till med valet den 20 oktober.

_____________________________

Patrik är 36 år gammal och gift med Mia och tillsammans har de två barn – Carl 9 år & Lisa 7 år. Patrik har under många år drivit en restaurang i en gammal fastighet. Fastigheten skulle nu dock rivas. Det skulle istället byggas nya och moderna kontorslokaler. Även om detaljplanen för bygget inte hade strömmat genom hela den nödvändiga politiska beslutsprocessen så var det byggföretag som ägde fastigheten ifråga inte oroliga för detta. Byggföretagets kontakter med vissa nyckelpersoner inom kommunalpolitiken var såsom min vän Patrik förstod det mycket goda. Patrik hade även läst i en tidning att kontakterna med en viss politiker visst hade blivit lite för goda och att förundersökning om bl.a. mutbrott hade inletts. Så det kan gå tänkte Patrik.

Byggföretaget, som vid sidan av sin byggverksamhet även via ett dotterbolag bedrev bevaknings- och skyddsverksamhet, råkade via sitt dotterbolag även vara det företag som skötte om garderobs- och bevakningsverksamheten för ett stort antal av Stockholms krogar och nattklubbar. Mot en mindre årsavgift såg företaget till att olika restaurangägare klarade sig ifrån oönskade krogbråk, oönskade myndighetsbesök och oönskad vandalisering, bränder på nätter etc.

Årsavgiften för fastighetshyran sved i min väns, dvs. Patriks, ekonomi. Men istället för att betala full årsavgift hade Patrik fått rabatt mot att företaget tog hand om
garderobsintäkterna och genom att Patrik bl.a. åtog mig att köpa in det mesta av vinet och spriten via bevakningsföretaget som mellanhand. Företaget försäkrade min vän Patrik om att allt var lagligt och eftersom priserna var lägre än vad Patrik annars hade fått betala så blev affärsupplägget en win-win situation som Patrik i sin pressade ekonomiska situation valde att inte ligga sömnlös över.

Totalt sett var rabatterna så pass smakfulla att bevakningsföretaget till och med kallade sig för restaurangens huvudsponsor och gjorde för dessa sina sponsringskostnader även avdrag i sin årliga deklaration. Sicket trolleri.

Patrik hade letat länge efter en ny lokal att flytta sin restaurangverksamhet till och han hade även hittat två alternativ som han valde mellan. Det bästa alternativet var att bygga eget med den ekonomi och frihet detta på sikt förde med sig, men det egna bygget krävde långsiktig planering och gick därför inte att genomföra än på några år. Det andra valet var helt okej som en övergångslösning innan det blev möjligt att sjösätta huvudalternativet.

Mitt i sina funderingar om valet av ny plats för restaurangverksamheten fick Patrik besök från en av bevakningsföretagets representanter som villa tala allvar kring ett tredje alternativ för Patriks nya restaurang. Detta tredje alternativ hade bevakningsföretaget talat väl om ända sedan det blev klart att Patriks nuvarande restaurang skulle rivas. Rent slumpmässigt råkade det dessutom förhålla sig så att bevakningsföretaget hade starka ekonomiska intressen i detta tredje alternativ – ja det där med slumpmässigheten var något som representanten ofta återkom till i samtalet.

Patrik hade dock varit ganska avvisande i sin respons eftersom den föreslagna hyran var hutlöst hög och eftersom diskussionerna visade att Patrik inte på något sätt fick påverka lokalens utformning etc. Ja ursprungsförslaget på hyran var nästan tio gånger högre per evenemangsafton än vad Patrik betalade idag men detta pris gick att förhandla ner en smula. Trots detta skulle hyran per evenemangsafton bli flera hundra procent högre än vad Patrik betalade idag och betydligt högre än det tillfälliga alternativ som Patrik hade tänkt sig.

Bevakningsföretagets representant sa dock till Patrik att han inte behövde oroa sig. Företaget skulle nämligen gå in och sponsra Patrik de första fem åren så att det ekonomiskt skulle bli lite lättare för Patrik. Ja bevakningsföretaget lovade faktiskt Patrik en otrolig massa saker, så där som annars bara politiker kåta på makt kan göra. En massa löften men ingenting på pränt. Dessutom påminde bevakningsföretagets representant Patrik om att det andra lokalalternativet låg i ett oroligt bostadsområde och att det kanske kunde bli svårt att skydda restaurangen från förstörelse lika effektivt även om företaget naturligtvis alltid skulle göra sitt bästa för Patrik.

Patrik hade i detta pressade läge valt att kontaktat sina rådgivare för att få råd. Rådgivarna sa att de noga övervägt alla alternativ och att det bästa för Patrik på lång sikt skulle vara att, bl.a. med beaktande av sponsorsfrågorna, ta det alternativ som bygg- och dess dotterbolag bevakningsföretaget förordade. Detta hade de till Patriks förvåning även låtit meddela till såväl företagen ifråga som lokal media utan att ens rådfråga honom.

Patrik kände sig överkörd när han lämnade mötet. På väg ut ur konferensrummet där han suttit med sina rådgivare såg Patrik i ögonvrån att några av bygg – och bevakningsföretagets representanter kom in från ett angränsade rum och att alla varmt skakade varandras händer. De var inte medvetna om att Patrik sett dem. Olustkänslan i magen växte hos Patrik vid denna åsyn.

Dagen efter mötet med rådgivarna såg Patrik, till sin förvåning, en intervju i lokaltidningen med fastighetsskötaren till den nya fastigheten. Fastighetsskötaren, smålänningen Fars-Loke Flavell, uttalade att han med glädje såg att Patrik skulle fortsätta sitt långvariga och förtroendefulla samarbete med bevakningsföretaget. Samtidigt beklagade han att Patrik inte i ett tidigare skede hade varit med i diskussionerna om restauranglokalens utformning m.m. Hade Patrik bara varit mer delaktig tidigare hade såväl lokaler som pris kunnat bli för Patrik mer fördelaktiga. Patrik kände att han mådde illa när han läste om den lilla grisens falska utspel.

AIK, dvs. du som medlem, tillönskas ett varmt lycka till den 20 oktober!

Johan Gefvert2011-10-19 12:37:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen