Malmö IP, 2020-03-08 14:30

Malmö FF - AFC Eskilstuna
3 - 0

Ge oss hemmafördel i kvarten
Kommer AFC parkera bussen eller satsa framåt? Allt annat än seger för MFF måste ses som underkänt.

Ge oss hemmafördel i kvarten

AFC hemma i Svenska cupen är på pappret en enkel match. Men det var Varberg hemma för tre-fyra veckor sedan också. MFF har en läskig förmåga att emellanåt göra bottennapp i på pappret enkla matcher.

Det har hänt förr – MFF gör dåliga matcher i Svenska cupen. Häcken hemma i finalen 2016 (dock bra fram till Lewickis utvisning), Landskrona borta sommaren 2016 och Öster borta i februari 2019 är bara några exempel.

För Malmös del räcker det med oavgjort mot AFC för att gå vidare till kvartsfinal. Men allt annat än seger måste ses som underkänt. MFF:s mål med matchen måste vara att vinna och få till en ännu bättre målskillnad för att säkerställa att man är bland de fyra bästa gruppsegrarna. Det garanterar nämligen hemmaplansfördel i kommande kvartsfinal, troligen mot något allsvenskt lag. 

AFC trillade ur Allsvenskan i höstas och en del spelare har lämnat klubben. AFC vann mot Syrianska (6-1) men spelade oavgjort (1-1) mot Karlskrona i cupens gruppspel. Deras enda chans till fortsatt spel i Svenska cupen är att vinna mot MFF. Det kan betyda att de antingen 1) satsar friskt framåt, eller 2) backar hem och satsar på kontringar. Jag tippar på det senaste alternativet.

Det ger oss en situation där AFC parkerar bussen (!) och låter MFF föra matchen. Detta är matchbilder som MFF historiskt sett inte har varit bra på att förvalta. Och med årets anfallsspel, som har mycket kvar att bevisa, känns det inte helt givet att det blir många mål. AFC är inte Syrianska så räkna inte med några 8-0. 

JDT har aviserat att han kommer att rotera mindre nu och dagens startelva reflekterar nog en kommande startelva i Allsvenskan. Jag hoppas att spelsystemet börjar sitta och att det vi får se är en gedigen insats som säger “Vi är malmö FF. Vimm e ni?”.

Avspark kl 14.30 på Malmö IP. Ta dig dit. Boka ditt korvpaket i förväg och ta Supporterhusets expressväg till wurren. 

Cupen ska himm!

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2020-03-07 14:30:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?