Lagbanner
10 myter om Gefle – och 10 sanningar
Jonas Lantto - försvarsinriktad?

10 myter om Gefle – och 10 sanningar

Hur tröttsamt är det inte att ständigt höra samma visa från journalister och fans så fort det pratas om Gefle. Därför har jag satt ihop de vanligaste myterna och klichéerna. Nu kan ni stryka dessa från listan och inrikta er på vad som händer i matcherna.

Myt 1: Gefle spelar försvarsinriktat
Sanning: Det finns inget lag som så snabbt ställer om från försvar till anfall som Gefle. Man får inte förväxla anfallsfotboll med bollinnehav. ”Att ha mycket boll” är inget att eftersträva i dagens fotboll där 90 % av målen görs från det att bollen har erövrats och 30 sekunder framåt.
 
Myt 2: Gefle spelar enkel fotboll
Sanning: Gefles spelsystem är i själva verket så avancerat att det är svårt för nya spelare att slå sig in i laget. Att det går bra i år är tack vare att de flesta spelarna har varit i klubben i mer än ett år.
 
Myt 3: Gefle spelar tråkig fotboll
Sanning: Innan Gefle fick epitet ”tråkiga” var det Kalmar som hade det. Det tycks som om en klubb måste ”typecastas” in i det facket för jämnan. Faktum är att Gefle gjort sig känt under de senaste åren för att ha fått anfallsspelare att blomma ut (Johan Oremo, Amadou Jawo, Alexander Gerndt, Mikael Dahlberg, Jakob Orlov). 
 
Myt 4: Gefle spelar som de alltid gjort
Sanning: Gefles spel varierar alltid utifrån vilka individer som befinner sig på planen. Med Mathias Woxlin (la av 2008) som mittfältsmotor spelade Gefle mycket mer via centrala mittfältet än vad man gör när ytterspringare som Jonas Lantto, James Frempong, Jonathan Hellström och Hjalmar Öhagen finns i truppen.
 
Myt 5: I Gefle kan spelare blomma ut för de har inga krav på sig
Sanning: Gefle har snarare ännu större krav på sig än storstadsklubbarna. Åker Gefle ur dröjer det antagligen många år innan man kan komma tillbaka i Allsvenskan, medan en klubb som Malmö FF alltid kommer att ha ekonomiskt stöd för att ta sig tillbaka till toppen. Att spelare blommar ut i Gefle beror snarare på att spelarna får chansen fast de har dåliga dagar. Gerndt spelade 30 matcher för Gefle utan att göra mål …
 
Myt 6: Gefle saknar tradition
Sanning: Problemet är snarare att det finns för mycket tradition. Gefle är en av Sveriges äldsta klubbar (grundad 1882). Föreningen vann von Rosens pokal 1902, spelade i allsvenskan både på 1930- och 1980-talet. Strömvallen, som fortfarande är hemmaplan, byggdes på 1920-talet. Det handlar för Gefle IF om att försöka bli en modern klubb. Det är inte lätt att locka storpublik när de dyraste platserna är de som har sämst sikt.
 
Myt 7: Gefles startelva består inte av talanger utan av ett hårt arbetande kollektiv
Sanning: Gefles lag består av spelare som har spåtts att bli stjärnor och lämnar Gefle med stjärnstatus. Först i Gefle blommade Jawo, Gerndt, René Makondele m fl ut. I dagens lag har flera spelare landslagsmeriter. Marcus Hansson spelar i U21-landslaget, Eric Törnros i P17, Frempong har spelat i U19, Jens Portin har finska U21-landslagsmeriter (efter succé i U21 värvades han av Ascoli), Yusiff Chibsah har varit lagkapten i Ghanas landslag, Dahlberg har spelat i Sveriges landslag osv.
 
Myt 8: Gefle har haft marginalerna på sin sida
Sanning: Visst, laget hade tur när Portins hands (Kalmar borta) inte ledde till straff och när Lasse Nilssons 1-1-mål (Elfsborg hemma) inte godkändes. Men i många av Gefles 0-0-matcher 2011 har motståndarna haft tur som fått med sig en pinne. Mot Malmö hade Gefle de två bästa målchanserna, mot Kalmar visade Canal plus bara Geflechanser när man summerade den första halvleken och både Djurgården och Mjällby slog ifrån sig i slutminuterna. Och när det stod 1-1 mot Syrianska hade Dahlberg ett skott i stolpen.
 
Myt 9: Gefle tar upp en plats i allsvenskan för lag som strävar uppåt
Sanning: Gefle har strävat mot att ”ta marknadsandelar” för varje säsong sedan man gick upp i allsvenskan 2005. Man omsätter mer pengar, man scoutar noggrannare och man har i flera år jobbat för att bygga en ny arena. Denna sommar verkar bli den första på mycket länge som man sätter ner foten gentemot andra klubbar och säger ”vi behåller vårt lag”. 2014 tycks det dessutom som en ny arena står klar uppe på Sätraåsen och blir granne med Läkerol Arena, travet, friidrottsstadion, ett nytt hotell och en ny innebandyhall.
 
Myt 10: Det är tyst på Strömvallen
Sanning: Denna säsong växer klacken på H-läktaren för varje match. Än så länge har ingen bortaklack lyckats överrösta Sky Blues.

CARSTENSEN2011-07-15 10:04:00

Fler artiklar om Gefle

Andreas Dahléns comeback skapar framtidstro
Gefle IF november 2024 – kravlöst, planlöst, handlingsförlamat