Lagbanner
Statistikgodis Gefle IF 2012
Gefle IF efter 5-0 segern mot IFK Göteborg 2012

Statistikgodis Gefle IF 2012

Detta är inte året då man som Geflesupporter skryter om bra statistik. Den mest intressanta statistiken har nämligen nåt med målgörande att göra, och Gefle har inte varit så duktiga med målskyttet år 2012, det kan vi lugnt konstatera.

Mål- och skotteffektiviteten

0,87 mål per match, det är det sämsta snittet hittills för Gefle i Allsvenskan i den nuvarande 8-åriga sejouren.
Men jag måste säga, efter att ha kollat tidigare säsongers allsvenska tabeller, att med endast 26 gjorda mål ändå lyckas skrapa ihop 36 poäng, det är minst sagt hyfsat effektiv bedrift. Man kan säga att varenda mål faktiskt är viktigt och målen ger nåt annat än bara förbättrad målskillnad. Jag räknade dock ut att säsongen 2009 var Gefle aningen effektivare. 1,39p/mål mot årets 1,385p/mål. Varje mål spelarna gjorde i år var otroligt viktigt.
Vi alla önskar att de kunde ha gjort fler mål, men det var extra svårt i år och det måste Pelle och laget ordna upp till nästa säsong.

Försvaret då? Nu så här i efterhand så ser man ju att de faktiskt gjorde sitt jobb riktigt bra, både backarna och Hugosson, även om det stundtals inte verkade som det under säsongen. Endast 37 insläppta. Det är otroligt nog bara 1 mer än vad serietvåan Häcken släppte in.
Två gånger tidigare har Gefle släppt in färre mål, men då spelades bara 26 matcher per säsong, så det är lite svårt att jämföra med.

Man kan kanske se nåt fuffens i statistiken här nedan som kan vara orsak till det dåliga målskyttet? Jag har tagit med de spelare gjort mål eller skjutit fler än 10 skott och sorterat dem så att de som gjort flest mål per skott ligger överst.

s = Antal skott
spm = Skott på mål (i parentes, procent av alla skott som träffar mål)
m = Mål (i parentes, procent av alla skott på mål som blir mål)
m/s = Mål/skott, procent på totala skotten som blir mål
a = Assists

Spelarna:
Orlov, s:52 spm:30(57%) m:9(30%) m/s:17% a:4
Oremo, s:7 spm:3(43%) m:1(33%) m/s:14% a:0
Faltsetas, s:27 spm:5(18%) m:3(60%) m/s:11% a:2
Mård, s:10 spm:3(30%) m:1(33%) m/s:10% a:0
Dahlberg, s:63 spm:28(45%) m:6(21%) m/s:9% a:0 (2 mål på straff)
Larsson, s:11 spm:7(63%) m:1(14%) m/s:9% a:2
Lantto, s:44 spm:24(54%) m:3(12%) m/s:7% a:5
Bernhardsson, s:17 spm:5(29%) m:1(20%) m/s:6% a:4
Hansson, s:19 spm:4(21%) m:0(0%) m/s:0% a:0

De olika lagdelarna:
Anfallarna, s:124 spm:63(50%) m:16(25%) m/s:13% a:4
Mittfältarna, s:46 spm:9(19%) m:3(33%) m/s:6,5% a:3
Yttrarna, s:87 spm:42(48%) m:5(12%) m/s:6% a:11
Backarna, s:21 spm:8(38%) m:1(12%) m/s:5% a:3

Värt att notera:

- Jag har för mig att det var Hansson och Abdullai som inför denna säsong tränade extra hårt på skott utifrån. Resultatet? 4 av 5 skott skjuts utanför och inga mål gjorda. Hansson har skjutit fler skott än förra året men har blivit sämre på att träffa mål. Det är synd då Hansson har ett hårt skott.

- De offensiva spelare vi förväntar oss kunna göra mål (anfallarna+yttrarna) träffar inom målramen varannat skott. Innermittfältarna är usla på att träffa mål, men när de äntligen träffar mål så blir det mål på var 3:e skott. Man måste dock tänka på att mittfältarna ofta skjuter för att inte motståndarna ska kunna kontra, många gånger är det bättre att skjuta vilt än att försöka dribbla eller passa.

- Ett av Eric Larssons skott bokfördes som självmål. Vet inte om det skottet räknades överhuvudtaget.

- Backarna är ungefär lika effektiva målskyttar som yttrarna och mittfältarna.

- Yttrarna står för hälften av de målgivande passningarna. Dahlberg som har lagets bollmottagande roll har 0 assists. Han har haft det tungt, endast 4 spelmål för honom.

- Hansson får stå för den "osynliga" defensiva mittfältsrollen som bl.a Jossa hade förr i tiden. Inga mål, inga assists och bara ett gult kort.


Det gör ont att möta Gefle

Tyvärr har jag ingen statistik på hur ofta motståndarspelarna ligger nere och har ont under matcherna mot Gefle. Men jag är helt säker på att motståndarna ligger ner och har ont/låtsas ha ont MYCKET oftare än Geflespelarna. Det är inte ofta Geflespelare ligger ner någon längre tid, gör nån illa sig så reser de sig upp och haltar vidare medan spelet håller på. Det är nåt jag märkt under matcherna, speciellt på hemmaplan på Strömvallen. Jag ska tamigfan ta och hålla koll på detta fenomen nästa säsong. Det ska bli intressant. Det gör säkert ont att möta Gefle 2013 också :)

Det jag däremot kan redovisa är vilka i Gefle som är mest ojusta på planen (enligt domaren).

Varningar: Mård 7, Faltsetas 5, Lantto 4, Bernhardsson 3

Mård är hård, och ångar på mot bollen som ett lokomotiv utan skiter ofta i att det står en liten motståndarspelare i vägen, så det är naturligt att han få många varningar :)
Och det är alltid någon på innermittfältet som drar på sig många kort, och det brukar vara den mest framstående innermittfältaren. Tidigare år har det varit Woxlin, Makondele och Chibsah, i år är det Faltsetas.

Orsakat frispark:
Dahlberg 48 ggr (5:a i Allsvenskan)
Faltsetas 42 ggr
Orlov 38 ggr
Hansson 37 ggr
Lantto 23 ggr
Asp 21 ggr
Mård 20 ggr (varnad 7 av dessa tillfällen är en rätt hyfsad kvot)

Tilldömd frispark:
Dahlberg 59 ggr (4:a i Allsvenskan)
Faltsetas 44 ggr
Lantto 44 ggr
Orlov 27 ggr
Asp 25 ggr
Bernhardsson 14 ggr
Hansson 12 ggr
Mård 2 ggr

Värt att notera:

- Ingen får ner Mård, han står alltid upp i närkamperna och därför tror jag domarna ofta dömer mot honom. Det är nog lite så för Hansson också, han är också stabil och faller inte så lätt.

- Man kan se vilka spelare som oftast hamnar i närkamper om bollen. Dahlberg som bollmottagare är såklart inblandad mest av alla.

- Orlov är nog en av dem som faller mest i laget enligt mig själv, men oftast är det inte pga av ojustehet utan det är bara det att Jakob är lite klen i närkamperna plus att han har dålig balans och därför får han inte med sig domaren att blåsa frispark.

- Min personliga åsikt är att Dahlberg är en av de bättre "filmarna" i Allsvenskan, han förstärker ofta situationerna och får ibland domaren med sig, han är duktig på det. Men ibland går det inte alls och då sitter han där på gräset med armarna utsträckta tittandes på domaren. Detta är troligen nåt som ingår i Pelles taktik, att få en fast situation för att stanna upp spelet och kunna flytta upp laget.

- Det lag som dragit på sig överlägset flest frisparkar i Allsvenskan i år är Syrianska FC, hela 412 st. Gefle ligger ungefär i mitten på listan med sina 320. Jag tror inte Syrianska hänger med i det allsvenska tempot helt enkelt och därför river ner motståndare. Men de har ivilketfall som helst klarat sig kvar till nästa säsong.

Tilldömda frisparkar
Gefle är ett av de lag som får minst antal frisparkar med sig. Man kan undra varför. Är det för att vi faller för lätt ibland (Orlov, Dahlberg och Lantto) eller beror det på att vi inte faller alls (Mård och Hansson), vem vet?
Här är iallafall listan med alla allsvenska lagen, (det kan finnas nån enstaka felräkning):

BKH 278 tilldömda frisparkar
SFC 287 (de får dem emot sig istället ;)
GEF 291
GBG 300
ÖRE 302
DIF 305
KFF 309
HEL 311
NOR 313
IFE 336
AIK 342
GIF 356
MAIF 356
MFF 358
GAIS 379

Visst var det ett jäkla liv om GAIS's filmningar förra året? Har för mig att de vann denna lista då också precis som i år. Har ingen koll på GAIS i år, men de verkar fortfarande falla lätt. Detta är 4:e året i rad som de har fått mer än 379 eller fler tilldömda frisparkar. Det är en konstig taktik de verkar köra med. Men i år verkar det inte ha hjälpt dem alls då de genomfört en rekorddålig säsong med endast en enda trepoängare. Säg hej till Superettan. :)

Straffar då? De flesta lagen har fått 2 tilldömda straffar under säsongen, men två lag står ut i statistiken, Häcken 6 straffar och Malmö 7 straffar. Dvs nästan en tredjedel av alla tilldömda straffar gick till dessa två topplag. Häcken satte alla sina medan Malmö missade 3.


Och nu till det som förut var min favoritkategori:

Offside-ligan
Förr med åren var det Offside-Hasse's bravader som var roligaste att läsa bland statistiken. Han var Sverigebäst på offside kändes det som ;)
Nån enstaka Geflespelare brukar oftast finnas med i toppen i Allsvenskan, och likaså 2012.

Dahlberg 31 offsides (delad 4:e plats i Allsvenskan)
Orlov 24
Oremo 13
Bernhardsson 3

Målvaktsligan
Jag nämnde långt upp i denna artikel att Hugosson gjort sitt jobb bra denna säsong. Här är siffrorna som bevisar det.
Hugosson:
En av fyra målvakter som stått alla 30 omgångar
Räddningsprocent: 77% (delad 4:a i Allsvenskan)
Antal räddningar: 126 st (Flest i Allsvenskan)
Antal nollor: 11 (delad 2:a i Allsvenskan)
Antal insläppta mål per match: 1,233 (genomsnittet i Allsvenskan är 1,326)


Domarstatistik
Det kan vara lite intressant att läsa hur det gått för domarna i år. Självklart utmärker sig några.
- Det har använts totalt 15 huvuddomare under säsongen.
- Martin Hansson har dömt flest matcher, 25 st.
- Bortalagen varnas 29% oftare än hemmalagen.
- Den varningskåtaste: Tobias Mattsson (4,0 gula kort per match, 85 kort på 21 matcher)
- Den straffkåtaste: Michael Lerjéus (0,46 straff per match, totalt 11st på 24 matcher)
- Markus Strömbergsson, Michael Lerjéus och Martin Hansson har tillsammans bara dömt 30% av matcherna, men står ensamma för 63% av alla tilldömda straffar!
- Brodern Martin Strömbergsson är lite blygare. Med nästan lika många dömda matcher (21 matcher) så har han inte blåst för straff en enda gång.


Årets spelare i Allsvenskan
Den spelare som står ut mest i topplistorna den här säsongen är såklart BK Häckens Waris Majeed. Oj vilken överlägsen spelare. 21 år, och i sin 3:e säsong i Allsvenskan gör han 32 poäng totalt!
23 mål (1:a, 6 mål fler än 2:an Thorvaldsson)
9 assists (delad 4:a)
32 poäng (1:a, 13p fler än nån annan) (Gefles bästa blev Orlov med 13p)
54 offsides (klar 1:a)
81 skott, 51 på mål (1:a) (63% pricksäkerhet) (Var 3½:e skott går in i nät)
Majeed är klar för spel i Spartak Moskva.



Statistiken hittas på svenskfotboll.se och det kan finnas sifferfel här och där i artikeln då statistiken bara är 99% korrekt.

Leif Sundqvist2012-11-05 16:58:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Andreas Dahléns comeback skapar framtidstro
Gefle IF november 2024 – kravlöst, planlöst, handlingsförlamat