Lagbanner
Gefles ass tränare Thomas Andersson: ”Vi vill ha ett tydligare kontringsspel”
Thomas Andersson om matchen mot Stuttgart: "Det är kanske den svåraste match som klubben någonsin har spelat."

Gefles ass tränare Thomas Andersson: ”Vi vill ha ett tydligare kontringsspel”

I morgon, lördag, reser Gefle IF på träningsläger till Portugal. Gefleredaktionen pratade med Gefles assisterande tränare, Thomas Andersson, och frågade vad träningslägret ska användas till, hur det ska bli att möta det tyska storlaget VfB Stuttgart i en träningsmatch och vad Gefle gjort för analys av den förra säsongen. Vi fick bland annat veta att Gefle ska jobba med att bli ett bättre kontringslag.

God fortsättning, Thomas!
– Tack detsamma.

Har du kunnat koppla bort fotbollen något under julledigheten?
– Nja, arbetet pågår liksom hela tiden. Även om det är semester och ledighet är det alltid förberedelser inför nästa säsong som måste göras. Roger (Sandberg) och jag har i och för sig semestrar som överlappar varandra, en av oss är därför alltid på hemmaplan, men vi behöver ändå kontakta varandra och stämma av lite saker ibland. Verksamheten står aldrig stilla.

Nu har A-lagstruppen tränat i två veckor. Har ni hunnit så långt som du och Roger hade önskat, träningsmässigt?
– Vi gjorde en planering i december av vad vi ville hinna gå igenom, och den byggde i stort sett på vad vi hade gjort för utvärdering efter förra säsongen. En och en halv vecka har ägnats åt försvarsspel och en del fystester. I kombination med fysisk träning. I går (torsdag) var första passet där vi började jobba med anfallsspelet. Så vi följer vår plan.

När ni gjorde analysen efter förra säsongen – var det någon gång ni kände: ”Det här måste vi jobba extra med”?
– Det är svårt att peka ut en sak, i fotboll hänger det mesta ihop. Det viktiga är att vi får en helhet som är hållbar över säsongen och i de enstaka matcherna. Nu fick vi en väldigt bra avslutning på fjolårssäsongen. Och vi lyckades ta oss ur ett läge där det såg som allra knivigast ut, nu pratar jag om den situation vi befann oss i innan vi ens visste om vi skulle få möjlighet att kvala. Det var ju väldigt små marginaler det hängde på. Och det är ju så det är. Det är oerhört små marginaler i Allsvenskan. Det är en poäng hit eller dit, ja, det är så väldigt lite som skiljer lagen åt.

Det här med de olika uppställningarna, 4-5-1, en forward eller två forwards, hur såg ni på det i efterhand?
– Vår grund har alltid varit 4-4-2. Det var det när vi började förra säsongen och samma sak nu. Vi jobbar med att sätta ett 4-4-2-spel. Men under en säsong händer det så mycket. Det var inget unikt för fjolåret att vi provade många uppställningar. Man måste analysera: Vilka spelare har vi nu, vilka är i form, hur tror vi att vi ska få ut det mesta? Det är det som det handlar om.

Om du skulle jämföra med förra året den här tiden hur känns det att vara tränare i Gefle IF?
– Förra året var det ju mycket rörigare vid den här perioden. Nu har vi haft rätt många kontrakt klara. Även om det försvunnit några spelare har vi hela tiden vetat att vi har en stomme som är på plats när vi börjar. Vi har som vanligt letat efter spelare som ska förstärka truppen. Och då har Jacob Ericson kommit in. Plus att vi har en dansk mittback, Martin Rauschenberg, som är och provspelar. På så vis känns det bättre i år, att det är fler spelare som är på plats. Sedan har vi i år dessutom flyttat upp en hel del unga spelare som vi tror har en potential att ha en bra utvecklingskurva. De ser spännande ut allihop.

Ser du om de har tagit ett steg till sedan förra säsongen – Jacob Hjelte, Tschutschu Tschakasua och de andra?
– Även under förra säsongen hände det ju mycket med dem. Därför kände vi att det var viktigt för dem att vara i A-lagsmiljön och lära sig av den. Sedan hur många A-lagsmatcher det blir – det får vi se. Det vore fantastiskt roligt om några slog igenom med dunder och brak. Men vi vet att oftast är det inte så enkelt. Men det är bra att de får vara i A-lagsmiljö och får vara med om en försäsong där det krävs väldigt mycket av dem. Det tror vi kommer gynna dem på sikt.

Ni ändrade träningsupplägget förra året för att undvika skador, föll det väl ut tycker du?
– Nja, det var egentligen inga stora förändringar. Vi tränade något pass mindre per vecka under försäsongen. Under tävlingssäsongen höll vi ungefär samma rytm som vi gjort de senaste åren. Det är fortfarande Johan Holmström som är fystränare, och han är väldigt kunnig på dessa områden och har stor del i hur upplägget ser ut. Det var väldigt små skillnader som sagt i upplägget, men man kan ändå säga att vi hade en väldigt skadefri trupp. Med många pass så ökar belastningen, och då kan det bli så att en del spelare missar vissa träningar. Om man tar bort något pass i veckan kan man alltså öka chansen att träna med full trupp.

Har ni ändrat något när det gäller det taktiska gentemot förra året?
– Ja, det har vi. Grunden kommer som sagt att vara 4-4-2. Och som jag var inne på tidigare – det gäller att vi har ett spel som är hållbart. Vi hade ju exakt samma målskillnad 2014 som 2013. Vi tog två poäng mindre, men vi vann en match mer än 2013. Det vi har analyserat är hur vi släppte in målen förra året. Och då har vi sett att många mål kommer efter rena kontringar. Det i sig är inget unikt, det är så de flesta mål görs i dagens fotboll. Men när vi jämförde hur många kontringsmål vi släppte in med hur många vi gjorde – då var skillnaden lite för stor, procentuellt sett. Vi vill alltså ha ett försvarsspel där vi spelar mindre mot kontring, och vi vill kunna ta tillvara på våra egna kontringar … alltså vi vill ha ett tydligare kontringsspel när vi väl vinner bollen.

Är det någon spelare som har visat framfötterna lite extra under de två första träningsveckorna?
– Det gör allihop nu. Alla är väldigt tända och fokuserade. Alla har en strävan framåt och vill bli bättre. Vi har väldigt bra träningar. Jag tycker det är lite orättvist att peka ut någon enskild spelare. Men man kan säga att våra unga spelare klarar sig bra i miljön.

Hur ser Martin Rauschenberg ut?
– Han har bara gjort en träning och då hade han dessutom rest hela dagen. Det lilla man såg är att han är duktig med bollen. Bra passningsspel. Han spelar in bollen i laget på ett bra sätt, tycker jag. Och han är en välväxt försvarsspelare.

Man tänker som supporter: ”Men nu får ju Martin bara se Strömvallen!”. Jag hoppas att ni berättar för honom att det är en ny fotbollsarena på gång …
– Ja, vi har tagit honom på en sväng runt staden och visat honom de nya möjligheterna som strax finns (skratt).

Ditt och Rogers samarbete – hur har det utvecklats sedan ni började jobba ihop för ett drygt år sedan?
– Det är en ständigt pågående process. Jag och Roger har ett tätt samarbete. Vi delar kontor med varandra. Ja, vi planerar allt tillsammans. Förresten så är vi ett team, det är inte bara jag och Roger, det är många inblandade i ledarteamet kring A-laget.

Har ni olika ansvarsuppgifter, du och Roger?
– Nej, vi jobbar med allt båda två. Vi gör planeringarna tillsammans, vi gör matchanalyserna tillsammans. Det vi kommer fram till försöker vi genomföra till den kommande träningsveckan.

Nu åker ni på träningsläger till Portugal i morgon, lördag. Vad är det viktigt att ni gör under den här veckan, enligt ditt sätt att se det?
– Vi har gjort en planering inför försäsongen och den hade vi tänkt följa. Men så ville Stuttgart spela match mot oss under lägret och det ändrar planerna lite. Vi hade tänkt ägna oss åt försvarsspel vecka ett och anfallsspel vecka två och sedan göra en summering av det hela nere i Portugal. Alltså repetition samtidigt som det är fortsatt inriktning på den fysiska utvecklingen. Men nu får vi göra lite ändringar eftersom matchen dyker upp.

Hur ser du på matchen mot VfB Stuttgart?
– Det är kanske den svåraste match som klubben någonsin har spelat. Möjligtvis att Karabach borta (Europa League-kval, omgång 3, 2013) var på samma nivå, det var också ett högkvalitativt motstånd. Det blir alltså högsta svårighetsgrad på matchen, och att börja med den blir ett högintensivt pass för oss. Vi får se det på det viset, att det blir en väldigt bra chans att få jobba med den högintensiva träningen mot ett sånt motstånd. Som sagt, man kan se veckan som en repetitionsvecka men med fokus på den fysiska utvecklingen. Och när jag säger ”fysisk utveckling” menar jag att vi närmar oss spel i nittio minuter. Ja, att spela riktiga fotbollsmatcher. För det tar sin tid efter fem veckors uppehåll. Då behöver man trappa upp det sakta men säkert.

Tack så mycket, Thomas, för att du tog dig tid. Och lycka till på träningslägret!
– Tack själv. Vi hörs.

FOTNOT: Kolla gärna in fystränaren Johan Holmströms hemsida www.fysjohan.se för tips och insikter om fysträning.

HANS CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2015-01-16 12:04:14
Author

Fler artiklar om Gefle

Gefle IF november 2024 – kravlöst, planlöst, handlingsförlamat